reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?

10.7.2012, Jakub Doležal, recenze
POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?
Dnes testovaný tablet má solidně našlápnuto. Parametry má srovnatelné s druhou generací iPadu, tedy včetně IPS panelu a zřejmě i hliníkového těla. Navíc tu máme otevřený Android 4.0, MiniUSB či MiniHDMI. To vše za lákavých 5500 Kč. Odoláte?
Kapitoly článku:
Společnost Point Of View jsme v redakci proklepli relativně nedávno na modelu ProTab2 XXL. Jakkoliv mě od testu odrazovaly špatné zkušenosti s levnými tablety, tak jsem byl ve výsledku celkem spokojený a konečně se tedy low-endové modely zbavují nálepky „totálně nepoužitelné“.



Nyní dorazil do redakce další model, který taktéž zaujme především velmi nízkou cenou. To však není jediný trumf v rukávu a těšit se můžete na výrazně lepší zpracování, hliníkové tělo a displej s IPS panelem. Vyjmenované vlastnosti navíc vyvažují zápory, které minule posbíral ProTab2 XXL. Budeme tedy mít po dnešní recenzi nového šampiona?

V oblasti hardware dnes nebudeme trhat rekordy, neboť se znovu setkáváme s jednojádrovým procesorem Cortex A8 s frekvencí 1,2 GHz, doplněným o operační paměť DDR3 s kapacitou 1024 MB, což je oproti modelu ProTab2 XXL nárůst o 512 MB. Nicméně už minule jsme si ukázali, že pouze jedno jádro není pro Android úplně ideální variantou.





Výkon u tabletu však rozhodně není vše a důležitý je především displej. Ten musí nabídnout dobrý rozsah podsvícení, široké pozorovací úhly a optimální rozlišení. Levné tablety většinou dostávají ve výrobě TN panely, což často ústí ve velmi tragické výsledky a zbytečně to zkazí celý zážitek z ovládání.

Jak však vyplývá již ze jména dnes testovaného modelu, budeme mít k dispozici IPS panel. Barevné podání a pozorovací úhly jsou tedy zažehnány, jak na tom bude zbytek? Inu velikost 9,7“ a rozlišení 1024 X 768 nemusí v dnešní době působit nijak zázračně, ale svým způsobem by to mělo stačit. Kapacitní vrstva zvládne najednou až 5 dotyků, což je pro Android více než dostatečné.

Paměť není zrovna nejsilnější stránkou tohoto modelu, neboť v základu dostanete jen 8 GB, a z toho si ještě část ukrojí operační systém a programy. Naštěstí se ale při jednom z okrajů nachází čtečka MicroSD karet. Připojit můžete i Flashdisk či externí disk, a to díky MiniUSB. Respektive skrze samotný konektor by to asi nešlo, ale výrobce dodává přímo v balení redukci na plnohodnotnou verzi USB.

Zklamáni nebudou ani majitelé rychlého připojení k internetu, neboť dle specifikací se uvnitř nachází adaptér s podporou 802.11n. V reálném provozu se pak s domácím routerem propojíte teoretickou rychlostí okolo 150 Mbps, což by odpovídalo jedné integrované anténě. Její dosah samozřejmě nenabízí schopnosti notebooků a v přímém porovnání ukázal router -65 versus -50 dBm (5 m vzduchem skrze zeď).

Vzhledem k absenci 3G modemu by se na cestách mohl hodit integrovaný Bluetooth modul ve verzi 2.1. Kamerové systémy jsou k dispozici tentokrát dva, a to přední „webkamera“ s nízkým rozlišením 0,3 MPx a zadní „fotoaparát“ s 2 MPx. Obě hodnoty jsou na poměry dnešní konkurence velmi pozadu a zejména u přední kamery mám obavy z celkové použitelnosti.

Point of View ProTab2 IPS
Kategorie
Tablet
Výrobce
Point Of View (POV)
OS
Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
Rozměry
242 x 189 x 9 mm (š x v x t)
Hmotnost
644 g
Ovládání
Dotykový kapacitní displej
Procesor
Cortex A8 (až 1,2 GHz)
Grafika
Mali-400 MP
Vnitřní paměť
8 GB
Paměť RAM
1024 MB DDR3
Sloty
Micro SD
Displej
IPS
Rozlišení
1024 x 768
Barevnost
-
Úhlopříčka
246,38 mm (9.7")
Fotoaparát
vpředu 0,3 MPx, vzadu 2 MPx
Senzory
G-senzor
Data
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
Baterie
-
Mikrofon
1x
Konektory
MiniUSB, HDMI 1.4
Repro
Stereo

Otevřené prodejní balení dává najevo, že prostoru pro vymýšlení precizně poskládaného obsahu, nebylo dostatek, nicméně i přesto není příliš co vytýkat. Od minula se však zlepšila celková kvalita obalu, takže již není problém vysunout kryt oddělující tablet od příslušenství.





To, co se od minula prakticky nijak zásadně nezměnilo, je, že se bohužel opět setkáváme s napájecím adaptérem, který je zakončený velmi nestandardně. V tomto směru nechápu snahu výrobce, který jde v době přechodu na MicroUSB zcela jiným směrem.





Přibalen je také tištěný manuál s českou lokalizací, ale k tabletu snad žádné návody zapotřebí nejsou. Výrobce přidal také sluchátka, nicméně jejich kvalita patří k šedému průměru.
reklama