reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?

10.7.2012, Jakub Doležal, recenze
POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?
Dnes testovaný tablet má solidně našlápnuto. Parametry má srovnatelné s druhou generací iPadu, tedy včetně IPS panelu a zřejmě i hliníkového těla. Navíc tu máme otevřený Android 4.0, MiniUSB či MiniHDMI. To vše za lákavých 5500 Kč. Odoláte?

Surfujeme, mailujeme, voláme


Při nákupu tabletu musíte často volit mezi verzí s 3G modem a bez něj. V případě produktů společnosti POV se však tomuto dilematu vyhnete, neboť prozatím testované modely vždy postrádaly možnost přidání SIM karty. V případě modelu ProTab2 IPS si však můžete modem nahradit svým telefonem, který připojíte skrze Bluetooth či Wi-Fi.

I přes absenci 3G modemu si však můžete zavolat či napsat nějakou tu zprávu. Samozřejmě nečekejte klasické telefonování se seznamem, ale díky Google Play máte k dispozici přehršle aplikací, které vás spojí s okolním světem. Jen je škoda velmi malého rozlišení na přední kameře.





Na tabletu však jistě budete trávit čas především surfováním a zde vidím v oblasti levných tabletů velký pokrok, neboť konečně skončil souboj s nepřesnou dotykovou vrstvou displeje a naprosto tragickým výkonem, kdy se i nejjednodušší stránky zasekávaly při každém posunu.

Na druhou stranu je nutné říci, že modelu ProTab2 IPS zkrátka chybí výkon, který známe z dražších tabletů, a rozhodně po této zkušenosti nelze říci, že jsou modely jako Transformer, Galaxy Tab či iPad jen předražené. Zkrátka složitější a výkonnější technika něco stojí a dnes testovanému tabletu by další jádro vůbec neuškodilo.





Pro psaní emailů je možné využít služeb integrovaného mailového klienta, já si však stáhl aplikaci pro Gmail, která v základu překvapivě zcela chybí. Na úhlopříčce takřka 10“ se maily odbavují velmi pohodlně, a to i díky tomu, že Google konečně naplno využívá přiděleného prostoru.





I přes nižší výkon celého systému je odezva při psaní emailů více než dostatečná a tablet jsem nerozhodil ani při rychlejším psaní textů.


Fotíme, natáčíme


Již ze specifikací je patrné, že v oblasti pořizování záznamu na tom nebude ProTab2 IPS vůbec dobře. V jeho nitru jsou sice integrované hned dva fotografické čipy, ale ani jeden svými kvalitami v současné době již nemá šanci ohromit. Domnívám se, že zde si výrobce mohl odpustit dvojici kamer a celkovou částku obětovat do kvalitní webkamery.

Pro lepší porovnání jsem vyfotil jednu scénu nejprve fotoaparátem s rozlišením 0,3 MPx, následovalo otočení tabletu a využití „kvalitnějšího“ 2MPx čipu. Nakonec přišel na řadu Galaxy S II, kde jsem fotil pouze zadním fotoaparátem. Na výsledky se můžete podívat níže.



ProTab2 IPS - přední kamera




ProTab2 IPS - zadní kamera




Galaxy S II - zadní kamera


Nemusíte být zrovna odborníkem na fotografii, abyste viděli, že moderní 8MPx čip z Galaxy S II zašlapává ty zbylé hluboko do země. Je tedy otázkou, zdali by se v dnešní době vůbec měly tyto prehistorické komponenty osazovat. Výsledné snímky totiž nejsou prakticky vůbec použitelné a jakýkoliv moderní telefon je kvalitou překoná o několik tříd.

To stejné platí i pro video, které je trhané s velmi špatným rozlišením a naprosto mdlým podáním barev. ProTab2 IPS tedy na videohovory nebude tou nejlepší variantou, a to je škoda, neboť v ostatních aspektech si jako mobilní zařízení vedl velmi dobře.
reklama