reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prestigio Nobile 158W, aneb levná pracovní stanice?

5.10.2004, Igor Viduna, recenze
Prestigio Nobile 158W, aneb levná pracovní stanice?
Dnes vám představíme notebook, který opět posouvá hranice notebooků o něco dále. Nabízí totiž velmi vysoký výkon a maximální využití za cenu srovnatelnou s obdobně vybavenými stolními počítači!
Kapitoly článku:
Jen se koukněte...

Nyní vás asi zajímá, jak notebook vypadá. Proto vám nyní nabídneme fotky, které vám jej blíže ukáží. A jelikož se o výbavě a příslušenství a možnostech notebooku budeme blíže rozepisovat později, ponecháme je bez komentáře.


Obr.06 - Ještě jednou pohled na otevřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.07 - Zavřený notebook
Pro detail klikněte myší

Popis notebooku

Nyní si ukážeme notebook skoro ze všech stran (pouze vzadu nejsou žádné porty). Zde naleznete celkem tři USB 2.0 porty, mini-FireWire, RJ11, RJ45, externí VGA výstup spolu s S-Video TV-Outem, Sériový port, PCMCIA slot, čtečku paměťových karet atd. Jenom bychom rádi upozornili na čelní pohled, kde je pěkně vidět (vlevo) čtečka karet, audio konektory a tlačítka pro zrychlenou volbu. V tomto modelu je pak použita již DVD-RW "vypalovačka". Velmi nestandardní je pak skutečnost, že ač je zde sériový port (který už u notebooků dneška nebývá vůbec k vidění), chybí ten paralelní. Také jsme zde postrádali PS2 port a počet tří USB portů nám přijde jako minimum. Opět chybí disketová mechanika.


Obr.08 - Notebook "zepředu"


Obr.09 - Notebook zleva


Obr.10 - Notebook zprava

Notebook disponuje dvěma snadno přístupnými sloty SO-DIMM pro paměti DDR. Je obsazen 512MB modulem DDR333. Maximum možné paměti je 2GB. A jelikož jde o barebonem, je velmi dobře a snadno přístupný a vyměnitelný i procesor, což nebývá u notebooků vůbec obvyklé...


Obr.11 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší


Obr.12 - ... a ještě jednou
Pro zvětšení klikněte myší

Podobně snadno vyjímatelná je i optická mechanika, jíž je "vypalovačka" Teac DV-W22E. A, i když jde o DVD vypalovací mechaniku, nečekejte žádné zázraky, protože se se současnými desktopovými mechanikami nemůže vůbec rovnat. Naše mechanika např. nepodporuje formát DVD+R/RW a DVD zapíše maximálně rychlostí 2x (u DVD-RW pak pouze 1x), což je opravdu pouze "z nouze ctnost". Klasická CD pak již zvládá relativně slušně: CD-R 16x a CD-RW 10x.


Obr.13 - Vyjmutá mechanika Teac


A posledním otvorem, který vám ukážeme je ten, kde je ukryt pevný disk, WiFi karta a Bluetooth modul. WiFi je klasická Mini-PCI karta Intel Pro/Wireless 2200BG, což znamená podporu protokolů 802.11 b/g. Podrobné info najdete zde. Bluetooth modul je vestavěný "napevno" a pochází z dílen Bilionton Systems.

Obr.14 - ... pod pokličkou
Pro zvětšení klikněte myší

Pevný disk je "vysokovýkonný" Hitachi Travelstar o velikosti 2,5" s úctyhodnou rychlostí klasických desktopových disků 7200 ot./s (Ultra ATA100) a vyrovnávací pamětí, která činí vynikajících 8MB. I velikost 60GB směřuje tento model do highendu.


Obr.15 - Foto pevného disku

Velmi důležitou součástí notebooku je samozřejmě i Li-On baterie o kapacitě 4400 mAh. Což je standard, i když je možné dostat baterii o dvojnásobné kapacitě. Mnohem zajímavější je ale uložení baterie, která pokrývá celou výšku notebooku. Foto asi nepotřebuje další komentář.


Obr.16 - Foto baterie

Příslušenství a software

Jako završení všeho pozitivního nám pak přišla skutečnost, že k notebooku dostanete i tašku. Byť nejde o žádný bytelný kufřík a polstrování je jen velmi skrovné! A napájecí trafo? Délka přívodní šňůry činí cca 180 cm a pokračování z trafa do notebooku měří cca 150 cm. Samozřejmostí je pak i manuál či telefonní kabel. A spousta CD disků s ovladači apod.

Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém - tedy nepodíváme, protože součástí dodávky není žádný operační systém. Mezi další softwarovou výbavu patří zejména programy Adobe Acrobat Reade 6, Easy CD & DVD Creator a PowerDVD 5.


Obr.17 - Foto napájecího zdroje
reklama