reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prestigio Nobile 159W: Multimediální notebook

31.5.2005, Josef Brož, recenze
Prestigio Nobile 159W: Multimediální notebook
Prestigio 159 je počítačem, který zmenšuje hranice mezi notebookem a desktopem. Řada Nobile 159 je vybavena procesorem Pentium M 1,7. Multimediální výkon zaručuje Radeon 9700 s 256MB RAM. Mezi standardní výbavu patří DVD±RW mechanika, čtečka paměťových karet, FireWire, atd.
Kapitoly článku:
Design

Vzhled Prestigia není na první pohled příliš líbivý nebo reprezentativní. Nobile 159 neobsahuje speciální designové prvky, které známe ze „značkovějších“ Asusů, Acerů či HP. Povrch Prestigia je z tmavě šedého plastu bez speciálních povrchových úprav, přesto však nepůsobí laciným dojmem. Kvalita materiálu a „dílenské zpracování“ je na vysoké úrovni. Notebook dobře odolá i nešetrnému zacházení.


Obr. 3 - Prestigio 159

Nobile 159 je podobně jako ostatní Centrino notebooky poměrně štíhlý. Jeho výška, chcete-li hloubka, se pohybuje kolem 33 mm. Ostatní rozměry jsou 358 x 272 mm. Zadní stranu displeje zdobí logo výrobce. Notebook nebylo možné pohodlně otevřít jednou rukou. Především díky nízké hmotností „základny“ a malému opotřebení spojů.


Obr. 4 - Prestigio 159

Na čelní straně najdeme tři diody zobrazující stav notebooku (baterie, napájení, atd). Spodní část notebooku je vyrobena z černého plastu, který vyniká značnou tuhostí. Baterie je snadno přístupná a lehce vyjímatelná.

Hardware

Srdcem testovaného notebooku je výkonný procesor Intel Pentium M s jádrem Dothan, modelové číslo 735. Procesor je taktován na frekvenci 1,7 GHz. Velikost vyrovnávací paměti L2 je 2 MB. FSB činí "pouze" 100MHz, respektive 400MHz QDR. Notebook je postaven na čipsetu Intel 855GM. V základní sestavě je Prestigio dodáváno s jednou 512MB DDR (333MHz) pamětí.


Obr. 5 – Prestigio + chladící soustava
klikněte pro zvětšení

Rozšiřování notebooku je velmi jednoduché, stačí odšroubovat část spodního krytu. Na pátém obrázku vidíte chladič umístěný nad CPU, čipsetem a grafickou kartou. Po sejmutí chladícího systému lze vyměnit osazený procesor (obr. 6). Oba paměťové sloty vidíte v horní části snímku. Paměť lze snadno rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů na maximální kapacitu až 2 GB


Obr. 6 – CPU, paměťové sloty
klikněte pro zvětšení

Multimédia

Prestigio Nobile P159W na první pohled zaujme širokoúhlým displayem o rozlišení 1680x1050. Grafický čip ATI Mobility Radeon 9700 je vybaven úctyhodnými 256 MB RAM! Při pročítání nabídek konkurenčních výrobců (Acer, Asus) jsem nenašel podobně vybavený notebook. Grafická karta podporuje technologii ATI PowerPlay, která optimalizuje výkon a spotřebu notebooku. Grafické jádro je taktováno na 400 MHz, jeho paměť na 216 MHz. Bez větších problémů lze hrát moderní hry typu Far Cry, apod. Podrobnější informace o výkonu grafického subsystému najdete v následujících testech.


Obr. 7 – ATI Mobility Radeon 9700
klikněte pro zvětšení

Obraz testovaného 15,4“ LCD je excelentní. Barvy jsou velmi syté, kontrast je rovněž vyhovující, černá barva je opravdu černá. Velkou slabinou notebookových panelů bývají pozorovací úhly. Prestigo však tímto neduhem netrpí. Širokoúhlý display je srovnatelný se stolními LCD panely.

Určité výhrady mám k ozvučení notebooku. Malé reproduktory jsou umístěny pod LCD a na spodní straně je malý ářčáářSubwoofer. Kvalita reprodukce je spíše průměrná. Nedávno testovaný Asus s podporou 5+1 měl podstatně lepší zvuk.


Obr. 8 – LCD panel

Porty a rozhraní

Pro připojení externích zařízení jsou určeny tři porty USB 2.0, jen pro srovnání notebooky Asus nabízejí až 5 USB. Digitální kameru a další IEEE 1394 zařízení lze připojit přes integrované FireWire rozhraní. Všechny popisované porty, včetně PCMCIA a TV výstupu (S-Video) se nacházejí na pravém boku notebooku. Prestigio obsahuje rovněž konektor S-Video IN, vstup který funguje, pokud je notebook vybaven TV tunerem. Oba notebooky, které jsme měli k dispozici, byly bez TV tuneru a WiFi.


Obr. 9 – VGA, S-Video, USB

Na levém boku notebooku se nachází DVD±RW spolu s konektory pro LAN (RJ45) a modem (RJ11). Zadní strana přístroje obsahuje pouze VGA výstup, S-Video IN konektor a pojistný zámek Kensington. Prestigio není vybaveno konektorem pro připojení do tzv. „dokovací“ stanice. Výrobci zcela vypustili paralelní a sériový port. Součástí výbavy je čtečka paměťových karet, která podporuje MMC, Secure Digital a Memory Stick karty) a PC Card Type II. Vybavenější a dražší z obou testovaných notebooků obsahoval odnímatelný Bluetooth modul. Bohužel IrDA (Infrared Data Association) ve výbavě chybí.


Obr. 10 – modem a LAN

Konektory pro připojení sluchátek, mikrofonu a S/PDIF výstupu se nacházejí trochu netradičně na předním panelu notebooku. Osobně nepovažuji toto umístění za příliš účelné. Připojený 3,5 mm konektor s kabelem překáží při práci.

Klávesnice a Touchpad

Obecně lze tedy ergonomii ovládání pochválit. V horní části notebooku se nachází dvě tlačítka pro spouštění aplikací (browser, mail). Třetí tlačítko aktivuje „tichý režim“ s nižší spotřebou. Velmi kvalitně a především nezvykle je vyvedený touchpad notebooku. Jeho plocha není zapuštěna pod plastovým krytem. Prsty tak mohou bez překážky přejíždět po celé ploše touchpadu. Rolovací „tlačítko“ tvoří s touchpadem jeden celek.


Obr. 11 – klávesnice

Klávesnice notebooku je mírně zkosená, a nabízí zápěstí oporu při psaní. Klávesy mají ideální zdvih a nejsou příliš nízko. Uživatel si na práci s menší klávesnicí brzy zvykne. Rozložení 88 kláves je rovnoměrné, kurzorové klávesy jsou vhodně odděleny od zbytku klávesnice. Klávesy "Scroll Lock, Num Lock, PgUp, PgDown, End, atd" jsou umístěny na pravém okraji. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech např. Esc, Backspace, Win keys.. Otázkou zvyku je umístění kláves Insert a Delete v pravém dolním rohu vedle kurzoru.


Obr. 12 – klávesnice

SW a ostatní výbava

Prestigio Nobile 159 není dodáván s předinstalovaným operačním systémem. Na přiložených CD najdete základní ovladače, OEM verzi populárního vypalovacího programu Nero a software pro přehrávání DVD. Mimo klasických komponentů jako je zdroj a napájecí kabely, dostanete k Prestigiu telefonní kabel a redukci S-Video/cinch. Obecně vzato je výbava řady Nobile poměrně chudá. Kupříkladu Asus dodává i k levnějším typům myš a tašku.

Notebook je schopen přehrávat CD disky, DVD filmy, atd. bez úplného nabootovaní systému. Funkce zvaná Power Cinema se aktivuje speciálním tlačítkem. Prestigio Nobile 159 se tak proměňuje na přehrávač CD, DVD, MP3 a zařízení na prohlížení fotografií.

Baterie a provoz

Procesory Pentium Mobile jsou proslulé nízkou spotřebou a dlouhou výdrží baterií. Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Během práce s kancelářským software běží notebook na minimálním (třetinovém) taktu a spotřebuje podstatně méně energie, než při hraní her nebo složitých výpočtech.

Na závěr popisu malá výtka. Citelně mi u Prestigia chyběl software na konfiguraci power managementu. Na noteboocích Asus jsem si zvykl na software Power4Gear, který detailně nastavuje uživatelské profily. Popisovaný software umožňuje ovládat výkon procesoru, nastavovat jas monitoru, hlasitost, usínání notebooku, a tím řídit spotřebu. Windows XP sice power management funkce podporují, ale zdaleka ne tak podrobně a přehledně jako např. Power4Gear. Prestigio rovněž nezobrazuje OSD „hlášení“ na LCD, která informují o stavu notebooku při změně hlasitosti, jasu, vybití baterií, apod.


Obr. 13 – Prestigio Nobile 159

Notebook Prestigio se vyznačuje poměrně tichým chodem. Vestavěný ventilátor zvyšuje otáčky pouze při stoupajícím zatížení. Notebook je vybaven 4400mAh Li-Ion baterií, která by podle reklamních materiálů měla zařízení napájet až 4 hodiny. V reálném provozu jsem však s oběma testovanými notebooky dosáhl sotva 3 hodin provozu. Při vypnutém notebooku se baterie nabije za cca 2 hodiny, respektive za 4 hodiny při zapnutém. Baterie je připojena pomocí pojistky a lze ji z notebooku lehce vyjmout.


Provoz
Čas h:m
Asus A2532Dc
2:45
Prestigio Nobile 159 (1,6 MHz)
3:02
Prestigio Nobile 159 (1,7 MHz)
2:59
Tab. 02 – Výdrž baterií

Při normálním provozu vydrží Prestigio na bateriích přibližně 3 hodiny. Osobně tento výsledek nepovažuji za příliš dobrý. Výrobce ve specifikacích hovoří až o 4 hodinách provozu. Konkurenční Asus s procesorem AMD XP2800+, který má podstatně vyšší spotřebu (a výkon), vydržel na bateriích cca 2h a 40 min. Výsledek Prestigia s technologií Pentium Mobile je pouze o 20 min lepší. Rozdíl mezi Prestigio notebooky byl nejen v použitém CPU – 1,6 v 1,7 GHz, ale i v kapacitě disků 60 GB vs 80 GB (Hitachi).

Pevný disk a optická mechanika

Jako dodavatele pevných disků zvolila společnost Prestigoio osvědčenou značku Hitachi. V testovaných sestavách byly umístěny disky o kapacitě 60 a 80 GB. Disky používají sběrnici Ultra ATA/100, plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu, vyrovnávací paměť disků je 8 MB. Pruměrný seek time udává výrobce kolem 8 ms.


Obr. 14 – LG GWA-4080N

Notebook disponuje vestavěnou DVD±RW mechanikou společnosti LG. LG GWA-4080N patří do rodiny 8x rychlostních vypalovacích DVD mechanik. Mechanika umí pracovat s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW, podporuje rovněž čtení dvouvrstvých DVD+R DL medií. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 4x. Zápis CDR je 24x rychlostí, čtení pak 24x. Kvalitní vypalování zajišťuje 2MB buffer a další podpůrné technologie. Mechanika bohužel neumí načítat DVDRAM média..
reklama