reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.5.2005, Josef Brož, recenze
Prestigio 159 je počítačem, který zmenšuje hranice mezi notebookem a desktopem. Řada Nobile 159 je vybavena procesorem Pentium M 1,7. Multimediální výkon zaručuje Radeon 9700 s 256MB RAM. Mezi standardní výbavu patří DVD±RW mechanika, čtečka paměťových karet, FireWire, atd.
notes | 5.10.200520:55
Kupoval jsem tento model ­(s Celeroen M­) pro jednoho znameho, notebook vypada velice dobre, kvalitni zpracovani, jedine co me odradilo od jeho koupi pro sebe je klavesnice, nejen ze ma uplne vlevo FN a ne CTRL ­(po case si na to je mozne zvyknou, ale kdyz prechazim mezi nb a klasickou klavesnici, je to na palici­), hlavne je klavesa CTRL jen vlevo od mezerniku, takze na CTRL + ENTER ­(vetsinou klavesova zkratka pro odesilani, ...­) je potreba pouzit obe ruce, coz je podle mne dost nesikovne.
Odpovědět0  0
Notefan | 31.5.200517:13
Teda k čemu je notebook s takovouhle výdrží....stačí odjet mimo dosah zásuvky a za okamžik si nepřečtete ani mail. Při nenáročné kancelářské práci typu psaní ve wordu nebo čtení mailů by měl notebook vydržet alespoň min. 5h ovšešm lépe se zdvojenou bateríí dvojnásobek tomu už se dá říkat notebook. :(
Odpovědět0  0
Johny_R | 1.6.20058:34
Myslim, ze tvuj prispevek je bezpredmetny, protoze tahle kategorie notebooku, je uplne neco jineho! Jak je psano, je to nahrada za multimedialni stolni stroj, tzn. ze vydrz neni v teto kategorii priorita! Pokud chces notebook na cesty, aby dlouho vydrzel a behal na nem Office, nekoupis prece toto. Ja bych naopak rekl, ze tento netobook je uplne skvely ve sve kategorii. Kdyztak se podivej na UMAX a jejich notebook VisionBook 9000WSX ­- LCD 17.1­", PCIe nVidia GO 6800­/256, ...5.8kg, 2hod. vydrz v kanclelarskych operaci. A prece se prodava... CZus
Odpovědět0  0
broz (60) | 1.6.200515:58
Vystihl jste to presne. Trh, respektive nabidka notebooku je presne rozdelena. Dnes se objevuji lacinejsi, ale velmi vykonne notebooky, ktere jsou urceny prave jako multimedialni centra. Jsou to v podstate plnohodnotne nahrady za desktopy. Hranice mezi notebookem a desktopem se tak pomerne stira. Osobne si myslim, ze podobne notebooky, postupne ­"vytlaci­" klasicke desktopy, tak jak je dnes zname. Nebo dojde k urcitemu ­"prolnuti­" obou trhu. Tento trend je patrny jiz dnes. Notebooky jsou po HW strance stavebnice, mnoho komponent lze vymenit, nahradil vykonnejsimi, atd. Tim desktopy ztraci svoji hlavni vyhodu a tou byla moznost ­"ugrade­", tedy postupneho rozsirovani. Velke firmy dnes i na kancelarskou praci porizuji lacinejsi booky. Ma to nekolik vyhod ­- zamestnance lze zavalit praci, kterou si muze brat domu :­). A predevsim inovacni cyklus, kdy se IT vybaveni meni jednou za 2­-3 roky, je u notebooku podstatne delsi.
Odpovědět0  0
Mao | 6.6.20050:47
Umax? To jsou děsný booky. Už si přesně nepamatuju typ, asi 3 roky starej kousek s Pentiem 800, vypadal jak laciná plastická videohra od Vietcongů.
Odpovědět0  0
nommo (27) | 31.5.200514:27
Nevím o tom, že Intel 855GM by měl externí AGP sběrnici pro připojení grafické karty... :­) Navíc, pokud by šlo o čipset s integrovaným jádrem, který potporuje DDR333, byl by to typ 855GME. Nicméně v tomto notebooku bude asi 855PM... Nebo se pletu?

http:­/­/www.intel.com­/products­/chipsets­/855gm­/index.htm
Odpovědět0  0
broz (60) | 31.5.200514:58
Podle udaju vyrobce ­- Intel 855PM + ICH4M ­(FW82801DBM­) 400 MHz Front Side Bus, 266­/333 MHz DDR interface. Na druhou stranu v jinych materialech, viz web vyrobce, je 855GM. Tak ted tedy nevim. Notebook jsem mel rozdelany, ale spokojil jsem se s titernym napisem 855 na cipsetu, dal jsem to nepitval. Mimochodem, podobne jsem se nachytal pri prihlasovani vozu Escort. Na technicky nasli typove oznaceni motoru ­- L1H a na emisich E1H. Dva tydny me pak honili po uradech :(
Odpovědět0  0
nommo (27) | 31.5.200520:24
Nicméně tady nekupujete auto, ale recenzujete notebook... :­) Je to sice prkotina, ale prostě někoho to může zmást a 855GM, tam prostě být nemůže ani za boha, je­-li tam ­"externí­" grafická karta!!!
Odpovědět0  0
exept | 31.5.200523:19
Ty seš slušnej hnidopich :­-­) Mam taky prestigio, sice ne přesně tenhle typ. Na stránkách výrobce tvrděj, že je tam 855GM. http:­/­/www.prestigio.cz­/products­/show.cfm­/notebooks­/Nobile­/Nobile_159W ­- Osobně mi to přijde jako šumák. S tím přihlášením auta je to dobrý přirovnání, ještě že už nekontrolujou čísla motorů ­-> emisema bych neprolez :­-)
Odpovědět0  0
M666 | 31.5.200511:39
Sam tento ntb vlastnim a tichym bych ho rozhodne nenazval. Vetrak se snazi uchladit zaroven grafiku i procesor, tudiz porad slusne huci a ntb hodne hreje. Hlavne prava strana pod klavesnici ma casto az neprijemnou teplotu. V dusledku nedostatecneho chlazeni, je i grafika podtaktovana a tudiz neni plne vyuzita k maximalnimu vykonu. Ale jinak jsem s nim naprosto spokojen a nemenil bych :­)
PS.
Da se dokoupit silnejsi baterie.
Odpovědět0  0
broz (60) | 31.5.200511:53
Zpusob chlazeni jste popsal presne. Notebook mi prijde opravdu velmi tichy. Je to jen subjektivni mereni. Ale orpoti napr. ASUS notebookum bezi aktivni chlazeni jen malokdy, Hitachi disk je rovnez cedlkem tichy, zadne vibrace ... Grafiku jsme netaktovali. Baterii, tusim 6000 mAh lze dokoupit, jen je trochu vetsi a presahuje zadni stranu booku. Mimochodem, M666 jak dlouho Vam s klasickou baterii notebook vydrzi?
Odpovědět0  0
Luba_tempx1 (3) | 1.6.200518:31
Notebook mi teda neprijde jako jeden z tech tichych :­( Ale pokud zapnu tichy chod a nastavim pevne min. frekvenci, tak tichej uz je, to zas jo ;­-­) Bohuzel stisk tlacitka ticheho chodu vede v linux k vytuhnuti systemu :­( ve woknech se jde prepinat v pohode. Uz aby nekdo vydal patch a sel odchytit jeho kyecode a naprogramovat tu klavesu na neco jineho :­-­) Nastesti jde tichy chod zapnout jeste pred najetim systemu a pak v nem pracovat. Zvukovku mi jadro 2.6.8 nedetekovalo, 2.6.11 v pohode. Ostatni hardware jede se zda v pohode. Co se tyce TV, tak docela spatenka :­( Kanaly to sice chyti, ale uplne na jinych frekvencich nez jsou a v horsim obraze nez mam na stanici s ATI AIW Pro 8MB :­( TV jsem dokazal rozjet jen pod woknama ­- Linuxu ji sice detekuje, ale na prvni pokus a kratkem hledani na netu se nezadarilo, tak jsem od toho upustil ­- zatim to nepotrebuju nutne. Kdyz jsem ho objednaval, tesil jsem se na inzerovanou vydrz, bohuzel se tak vysoko nedostanu :­( Asi budu muset prikoupit tu silnejsi baterku ­- nadzvednuti bude si myslim fajnova vec kvuli vetraku. Vzduch to vyfoukava pod USB. Treba v XP vydrzi dele, nezkousel jsem. Na Linux to je asi moc novy hradware, tak snad casem pojede na baterii dele. Nekdy to zkusim na tichy chod, jak dlouho vydrzi. Vareni v oblasti pod klavesnici je znacne, pokud se jede na plny vykon. Neprijemne je pipnuti po nacteni biosu v casu zobrazeni zavadece. Na webu nejsou zadne dostupne ovladace pro hardware, takze pokud ztratice CD, mate smolika.
Tot asi takove zakladni postrehy, co mam za prvni tyden pouzivani...
Odpovědět0  0
Mao | 6.6.20050:43
Co furt máte s tím linuxem? Copak může fungovat něco co bastlej lidi po večerech doma? Teda čest vyjímkám ­(distribucím­), který sou komerční ­- Suse, atd. Spolupracovník postiženej linuxem má vyrážku, když má pracovat s čímkoliv co běží na Wintel platformě. Má tisíc připomínek k MS produktům, neuvěřitelná předpojatost. Přitom 60% času u počítače tráví stahováním, instalováním a laděním novejch linuxovejch distribucí. Chci počítač používat, a co se týče desktopů, tak jedině Windows. Fakt nepotřebuju linuxový distribuce, abych si mohl rozjet web server na 386. Proto mi přijdou Lubovy starosti s Linuxem a bookem k smíchu. Obraz máš naprd proto, že ovladače k tuneru ve tvým booku budou nějaký defaultní a nebudou korektně pracovat s čipem v TV kartě. A nefunkční power management, to radší no commnet. Kvuli nekvalitnímu OS koupit novou silnější baterku :­)­)­)­) A pak, že Windows mají vysoké nároky na hardware.
Odpovědět0  0
Luba_tempx1 (3) | 7.6.200523:21
A proc by to fungovat nemohlo? Navic problem je ve firmach, ktere nedodavaji ovladace a pro jiny system nez Windows. Kdyby byly dodrzovany standardy, napr. ACPI apod, tak by v alternativnich systemech problemy nebyly ­- jenze vyrobce neco udela, na woknech to nejak jede, tak na normy pece a da to na trh.
A jakej je rozdil mezi distribucema komercnima a nekomercnima? Ja v tom zas az tak ohromnej rozdil nevidim ­- hlavni rozdil bych videl v rychlosti zavadeni novych veci do distribuce, pac maji vice casu na ladeni a testovani, takze to tam vlozi rychleji. Ale zaklad je ve vsech distribucich stejny.
Jde o zvyk ­- osobne se mi na Windows taky nedela nejlepe, takze je pouzivam jen kdyz musim. Proc pouzivat system, kterej po instalaci zabere pres giga a nemuzu si vybrat co tam chci mit, kdyz muzu pouzivat alternativu, ktera neni tak narocna, nenazrana a muzu si tam nainstalovat co chci sam? Chci pocitac pouzivat jak chci sam, ne jak chce MS.
Ovladace k TV byly dodany primo vyrobcem a na netu zadne jine nejsou ­- je videt, ze diky nedodrzeni standardu nedokaze plnohodnotne odladit hardware ani na platformu windows.
Ten powermanagement je dusledkem nedodrzeni norem ACPI u vetsiny vyrobcu hardware...
Debata Linux versus Windows je na zbytecny flame...
Odpovědět0  0
exept | 31.5.200523:26
Hm, tak proč prostě notebook nevezmeš a nejdeš ho svymu prodejci vrátit? Místo stěžování si po diskusích? Nebo čekaš až se ti CPU protaví plastem do klína?
Odpovědět0  0
broz (60) | 31.5.200511:26
Tento notebook je opravdu spise mobilni multimedialni centrum. A v tomto duchu byla rec o ­"mobilite­". Mam na stole Asus rady A2500 a to je oproti recenzovanemu Prestigiu skutecne macek :­) Priste pouziji mene expresivni atribut. Ve sve kategorii ­- 15­" notebooku patri k tem lehcim.
Vubec jsem prestigio nesrovnaval s 12­" produkty jako Vaio, atd.
Odpovědět0  0
mayday | 31.5.200514:40
12­" notebooky to je skutocna mobilita, ale tam uz sa jedna o znacne osekanie moznosti ­(integrovana grafika, externe DVD, atd.­) Mal som skor na mysli nieco s rozmermi 14­", rovnakymi technickymi parametrami, nizsou vahou ­(zvycajne cca 2,2kg­) a lepsou vydrzou.. ...zopar takych NTB existuje a tie si zasluzia privlastok mobilne...
Odpovědět0  0
Alienus | 31.5.200516:42
Osekane 12­".No nevim Prestigi V120 Visiconte ma 1,9KG a COMBO nebo DVDRW v sobe tudiz jedine co mu chybi je nesdilena grafika.
Odpovědět0  0
D | 24.6.200510:24
má sice 1.9, ale bez baterek!
Mez nejmobilnější snad patří Sony VAIO S2XP­(s3XP­), jeden mi leží na stole a nemůžu si ho vynachválit, váha pouze 1.89KG, a ten obraz!­(proste nádhera)
Odpovědět0  0
mayday | 31.5.200511:13
Pouzit slova ­"vysoka mobilita­" pre obrovsky notebook, vaziaci 3kg, s vydrzou sotva 3 hodiny... ...hmmm.... ...to je silne kafe... ...no co, prestigio ma momentalne rozbehnutu kvalitnu reklamnu kampan... ...o vysokej mobilite sa da hovorit pri notebookoch s rozmermi zodpovedajucimi formatu A4, s vahou blizkou 2kg a vydrzou baterie minimalne 4h, cize v idealnych podmienkach aj cez 5h...
Odpovědět0  0
Mao | 6.6.20050:32
K čemu je takova mobilita v tvým podání? Bolej Tě záda, když nosíš notebook na zádech? Nebo je pán manažer a potrebuje před ostatními týpky v modrejch košilých honit vodu a machrovat v malým 12­" notebookem? Přesně tyhle manažery mám úplně nejradši. Chluběj se svým HI­-tek vybavením a pak volaj o půlnoci na hotlajnu, že jim nejde modem a nemůžou na svůj oblíbnej porno sajt. Zkoušels nškdy psát na malým noteboku? Nemáš si kde vopřít hranu dlaně, blbě se na tom píše, na mrňavým displeji prd vidíš.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.