reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prestigio Visconte 1300 - na velikosti (ne)záleží...

15.2.2007, Josef Brož, recenze
Prestigio Visconte 1300 - na velikosti (ne)záleží...
Prestigio uvedlo na trh nového zástupce řady Visconte 1300. Notebook Visconte spojuje výkon a mobilitu, kterou nabízí procesor Core 2 Duo T5600 a grafické jádro Intel GMA 950. Zajímavým parametrem nového 13“ modelu je i velmi příznivá cena.
Přestože je Prestigio Visconte 1300 velmi malým notebookem, možnosti rozšíření nijak zvlášť neutrpěly. Prestigio disponuje třemi USB 2.0 porty. Dva jsou umístěny na levém boku, kde společně s modemovým konektorem ohraničují prostor DVD mechaniky. Pod jedním z USB je zapuštěna čtečka paměťových karet (4-in-1 MMC/SD, Memory Stick, Memory Stick PRO).


Levý bok

Zbývající rozšiřující porty se nachází na pravém boku. Mimo třetího USB portu a FireWire rozhraní, zde najdeme šachtu pro PCMCIA karty s ethernetový LAN konektor. Nechybí rovněž výdech ventilátoru, který odvádí teplý vzduch od hlavního chladiče.


Pravý bok

Osobně musím pochválit přítomnost S-Video výstupu, který u notebooků s Intel GMA grafikou nebývá zcela obvyklý. Vlastní výstup na monitor (D-Sub) se nachází na zadní části notebooku, vedle napájecího konektoru.


Audio panel

Již před dvěma lety, jsem kritizoval u Prestigia Nobile nevhodné umístění audio panelu. Situace se opakuje i u nového Prestigia Visconte. Konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu se nacházejí na čelní straně přístroje. V praxi se stává, že připojený kabel neustále překáží a zvláště levákům brání při používaní touchpadu.


WiFi (Intel PRO/Wireless 3945ABG)

Možnosti internetového připojení nejsou v případě Prestigio Visconte 1300 zcela ideální. Nechybí sice gigabitové LAN rozhraní, které zajišťuje čip Marvell Yukon 88E8055. Samozřejmostí je i vytáčené 56 kbit připojení (Motorola SM56 Data Fax Modem). Bezdrátovou komunikaci obstarává Intel PRO/Wireless 3945ABG. S ohledem na úsporu energie lze WiFi vypnout přepínačem pod audio panelem. Bohužel zcela chybí Bluetooth a infračervené IrDA. V běžném provozu jsou uživatelé ochuzeni o bezdrátovou komunikaci s mobilními telefony, PDA apod.


Baterie a provoz


Prestigio Visconte 1300 nepoužívá víceprofilový powermanagement, který známe z notebooků Asus, Acer nebo Toshiba. Notebook v podstatě pracuje pouze ve dvou režimech, které lze ovládat funkčním tlačítkem „S“ v pravém rohu pod LCD panelem. Jeho aktivací dojde ke změně multiplikátoru, podtaktování procesoru na 1 GHz a tím i ke snížení otáček ventilátoru. Vlastní power management (usínání přístroje, vypnutí disků apod.) je realizován přes základní nastavení v operačním systému Windows XP.


Baterie 4400 mAh

K testu byl dodán přístroj s šestičlánkovou baterií o kapacitě 4400 mAh. Podle specifikací by se výdrž notebooku měla pohybovat kolem pěti hodin. Pro dvoujádrový procesor s TDP (Thermal Design Power) 34 W je však použitá kapacita baterie poměrně nízká. Při běžné zátěži postačuje 4400 mAh baterie cca na tři a půl hodiny provozu. Podrobnější informace o powermanagementu architektury Core 2 Duo najdete v předchozích recenzích.
reklama