reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příslušenství pro USB 3.0 od BitFenixu a SilverStone

25.11.2011, Jan Vítek, recenze
Příslušenství pro USB 3.0 od BitFenixu a SilverStone
Pokud byste rádi využili výkon sběrnice USB 3.0, ovšem nechce se vám kvůli tomu upgradovat počítač, popřípadě potřebujete redukci pro USB 3.0 pro svou moderní základní desku, ale starší skříň, možná se vám zalíbí některý z produktů v tomto článku.
Kapitoly článku:

SilverStone


Společnost SilverStone je dlouholetým výrobcem počítačových skříní a jiných produktů, které s nimi souvisí. Jedná se také o firmu, která leckdy dokáže konkurovat i věhlasné Lian Li, ovšem na druhou stranu není tak úzce zaměřena na hliník. Podívejme se tedy na nabídku SilverStone, a to přídavné karty pro USB 3.0 a další redukci.


Internal 19P dual port PCI express card (SST-EC01)


Třetím produkt, který si dnes představíme, je asi nejzajímavější. Jde o kartu od firmy SilverStone (původně tedy od Teratrend) určenou pro rozhraní PCI Express 2.0 x1. Vybavena je jedním interním headerem pro USB 3.0, takže na ni můžeme navěsit dva porty, které budou mít k dispozici propustnost zmíněného rozhraní PCI Express, a to konkrétně 500 MB/s.





Karta je v balení doplněna také o malé CD s ovladači a záslepku pro umístění do nízkých skříní, v níž bohužel nejsou další, tedy externí konektory USB 3.0. Její kontroler je tedy evidentně pouze dvouportový, a to model Renesas (čili NEC) D720200AF1. Na PCB také najdeme kromě interního USB 3.0 konektoru i dodatečný napájecí pro konektor Peripheral Power (aka MOLEX). Ten musí být zapojený, protože rozhraní USB potřebuje napětí 5 V, kterého se mu z rozhraní PCI Express nedostane.




- klikněte pro zvětšení -


Po zapojení do základní desky a napájení se kontroler na kartě ohlásí, nainstalují se ovladače a pak už po osazení interního headeru můžeme rozhraní USB 3.0 hned využívat. Škoda že tu není alespoň jeden externí USB 3.0 typu A, ovšem u jiných výrobců to není lepší, a to ani s ohledem na cenu. Existují sice i levnější podobné produkty, ale také podstatně dražší.
 
 

External to internal USB 3.0 cable adapter (SST-CP09)


Stejně jako v minulém případě u firmy BitFenix tu máme adaptér sloužící jako redukce z interního headeru na dva porty USB 3.0 typu A. Rozdíl je pouze ten, že celý adaptér je o pár centimetrů kratší, ovšem jinak přijde na podobnou částku kolem 200 Kč s DPH.





Podobných produktů, jaké jsme dnes viděli, existuje řada. Může jít také o kartu pro sloty ExpressCard či karty prodávané přímo s předními panely jako jedno kombo. Stačí si jen najít ten svůj.
reklama