reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionální Samsung XL20

23.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Profesionální Samsung XL20
Nová řada monitorů Samsung XLxx vstupuje na náš trh a představuje to nejlepší, co Samsung nabízí v řadě profesionálních LCD monitorů. Dnešní recenzovaný typ splňuje gamut Adobe RGB a využívá systém LED podsvícení. V této recenzi je poprvé použita nová metodika pro měření barev.

Odezva


Protože se jedná o grafický monitor, nelze očekávat nějak extra rychlou odezvu. Výrobce udává dnes běžných 8 ms GTG, což se při měření celkem potvrdilo. Průměrná celková odezva činí 13,9 ms. Rise 7 ms a fall 6,9 ms. Maximálka se nevyšplhala nad 20 ms, což pokládám za velmi dobrý výsledek vzhledem k povaze monitoru. Uvidíme, jak si ještě poradí s praktickým testováním v podobě hraní her a sledování videa.


Odezva v závislosti na změně

Následující graf znázorňuje průběh odezvy 0-175-0. Všimněte si výrazného "šumu", který je způsoben blikáním LED podsvícení. Bohužel se mi nepodařilo toto blikání nějak výrazně odfiltrovat druhou sondou, a tak jsem se uchýlil k jiné metodě měření odezvy. Zkrátka a jednoduše jsem měřil každou jednotlivou odezvu 15x a spočítal průměr. Poté jsem tuto odezvu znázornil na grafu. Hodnoty jsou 7,2 ms pro rise a 6,8 ms pro fall.


Odezva 0-175-0 (40 ms/div)

Stejně jako odezvu 0-175-0 i odezvu gtg jsem musel měřit na vícekrát, abych docílil přesného výsledku. Nyní jen doufám, že takto se nebudou chovat všechny LCD monitory s LED podsvícením. I gtg odezva se obešla bez překmitů a hodnoty jsou 7,4 ms pro rise a 6 ms pro fall.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


U tohoto monitoru jsem se celkem obával inputlagu, který se dost často projevuje u grafických monitorů, kde je náročnější zpracovávat obraz (zde 10 bit). Bohužel se moje předpoklady potvrdily a monitor trpí inputlagem o hodnotě 33 ms.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




U videa si monitor vede velice slušně a to hlavně díky solidnímu kontrastu a odezvy bez překmitů. Podání černé barvy patří k těm nejlepším, co jsem u LCD monitorů viděl. Díky nulovému překmitu se ani u videa ve vysokém rozlišení neobjevuje šum v obraze, zkrátka vše jak má být. Pokud chcete monitor provozovat na střih videa, tak vám nic nebrání. Pokud hledáte monitor na sledování videa, tak jistě najdete levnější a nejspíše širokoúhlý.


Hraní her




Hraní FPS her je díky znatelnému inputlagu celkem nepříjemné. Samozřejmě tento monitor si jen těžko někdo pořídí pro hraní zběsile rychlých her. Na druhou stranu se i na tento inputlag dá zvyknout a například hry typu Half-Life 2 si užijete, jen na takový Unreal Tournament, Counter Strike apod. monitor nedoporučuji. Barevně je ve hrách monitor naprosto perfektní, i když takový Need For Speed vypadá lehce zešedle (nejspíše jej optimalizují pro TN monitory :-) ). V odezvě však monitor netropí žádnou neplechu, hrany se nerozdvojují a vše vypadá pěkně hladce a čistě.
reklama