reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionální Samsung XL20

23.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Profesionální Samsung XL20
Nová řada monitorů Samsung XLxx vstupuje na náš trh a představuje to nejlepší, co Samsung nabízí v řadě profesionálních LCD monitorů. Dnešní recenzovaný typ splňuje gamut Adobe RGB a využívá systém LED podsvícení. V této recenzi je poprvé použita nová metodika pro měření barev.

Pozorovací úhly


Výrobce udává pozorovací úhly 178° v obou směrech. To je na dnešní dobu na xVA technologii zcela běžná hodnota. Samozřejmě záleží na barevném podání, které se může měnit a z papírových hodnot jej nevyčteme (pozorovací úhly udávají pouze při jakém úhlu je kontrast 5:1 popř. 10:1).

Dnes si představíme také nový testovací obrazec, který se více hodí na pozorovací úhly. Je v něm zobrazena problematická bílá barva, plěťovka a barevný přechod.


Náhled pozorovacích úhlů

Změnil se i styl reprezentace výsledků. Myslím, že takto je to daleko názornější a navíc jsem přidal i pohled shora, aby se lépe rozlišila TN technologie. Vertikální pozorovací úhel je u všech LCD monitorů z obou stran stejný, a proto není třeba jej zaznamenávat.

Dnes testovaný monitor si poradil velice dobře při pohledu z 45°, ze všech stran se obraz pouze lehce ztmaví, avšak nikterak výrazně nežloutne. Barevné přechody jsou výtečné.
Při dalším zvětšování úhlu obraz výrazně tmavne (všechny fotky foceny se stejnou expozicí) a na fotografiích toho již moc nevidíte. Musíme si však uvědomit, že lidské oko je "pružný" orgán a díky rozšiřování sitnice se obraz stále zdá velice dobrý. Pro účely testů je však lepší fotit takto jednotně. Při pohledu zespod a shora již obraz výrazně žloutne. Toto je typické pro xVA technologie. IPS jsou na tom o něco lépe.

Další zvětšování pozorovacího úhlu již pouze zhoršuje předchozí situaci.


Stabilita kontrastu


Stabilitu kontrastu budeme odteď měřit colorimetrickou sondou, která má zvýšenou citlivost v tmavých oblastech (oproti lineární sondě primárně určené pro měření odezvy). Tímto jsme zvýšili přesnost výsledků. Maximální námi naměřený kontrast dosahuje hodnoty 631:1.




Podsvícení


Na homogenitu podsvícení jsem byl skutečně zvědavý, protože LED podsvícení bylo již zpočátku propagováno jako výrazné vylepšení v tomto ohledu. Samozřejmě LED podsvícení má ještě další výhodu v podobě širšího gamutu a zvýšení životnosti. Nyní se však zaměříme na samotné podsvícení.

Bohužel jsem byl mírně zklamán. Podsvícení ihned na první pohled v rozích tmavne. Sonda to bohužel potvrdila a takto vypadá výsledek. Nic moc, ale na jeho obranu musím zase uvést, že ve velké většině obrazu je podsvícení zcela "ploché" a pěkně se na něj kouká. LED podsvícení jistě znamená velký krok kupředu, avšak je třeba s ním umět zacházet. Uvidíme, jak si povedou další výrobci a nové modely od Samsungu. Výsledek je průměrných 46 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.

reklama