reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Profesionální Samsung XL20
23.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Nová řada monitorů Samsung XLxx vstupuje na náš trh a představuje to nejlepší, co Samsung nabízí v řadě profesionálních LCD monitorů. Dnešní recenzovaný typ splňuje gamut Adobe RGB a využívá systém LED podsvícení. V této recenzi je poprvé použita nová metodika pro měření barev.
Karel V. | 19.2.200810:59
Zdravím poradil by někdo který vzít?
Hlavni učely: grafika, zpracovaní fotografii pro DTP, CAD, 3D modelovani, Filmy

Díky za radu od někoho kdo ma zkusenosti s Eizem.

Diky KV
Odpovědět0  0
Ymir | 5.7.200811:53
No, fajn monitor, akurat po prebehnuti softmi na dead pixels som objavil 1 cerveny na bielej ploche, 1 cierny na modrej... cize ma to vobec netesi ­(skusam to riesit softwarovo, no vela sanci nedavam­)... v pondelok ho bezim vratit, som zvedavy ako predajca zareaguje ­(Samsung vraj u nas nema 0 toleranciu dead pixelov­), uvidime. Ak nic nevybavim, budem sa s tym musiet naucit zit :­( ...
Odpovědět0  0
Ymir | 12.7.200817:51
...dopadol som tak, ze mi vratili peniaze ­(stal cca 20 000 Sk s DPH­) a kupil som iny kus, ten ma zatial 1 cierny pixel viditelny iba na modrej ploche, cize nic moc.

Par dni ho budem testovat a ak ziaden nepribudne tak si ho zial necham ­(zial nemam cas sa venovat reklamaciam LCD dalsi tyzden­). V tomto ma Samsung velmi sklamal, bud vyraba nepodarky ­(alebo nepodarky umiestnuje na nase vychodoeur. trhy­), ma slabu kontrolu vyrobkov, alebo jednoducho na kvalitu svojich ­(radoby grafickych­) monitorov kasle. Inak obrazovo + farebne OK, akurat naozaj velka sanca na min. 1 dead pixel. U mna 2 monitory Samsung XL20 a 3 vadne pixely :­(

Keby nemal aRGB, 10bit farby, kalibracnu sondu a tienidlo proti svetlu tak vratim aj tento druhy kus. Ale ak by som zobral treti kus a mal by vadny pixel tak ho asi defenestrujem. Od urcitej cenovej hladiny som na nekvalitu haklivy.

Sranda je, ze do firmy sme brali 20´ EIZO ­(bez vadneho pixelu­) a 20´ Viewsonic ­(2 vadne pixely ­- po vymene bez chyby­) a 6 ks lowendovych 19´ Philips ­(bez jedineho vadneho pixelu!­)... cize ide to aj bez takychto chyb.
Odpovědět0  0
camell (1) | 19.2.20088:05
Chystam se ho poridit ale trosku me odrazuje ten vetracek. Kvuli hluku vetacku v PC jsem poridil vodni chlazeni. Jake mate zkusennosti, je slyset? Nepredpokladam ze by bylo mozne regulovat jeho otacky. Dik
Odpovědět0  0
paxxx | 2.7.200818:12
asi ex post, ale kdyby to nekoho zajimalo. Je tichy, ale mate­-li tichy pocitac ­(ja Mac Mini­) a jste v tichem miste ­(v noci­), tak ho slyset budete. A jste­-li ­(pre­)citlivy, tak vam to muze i vadit
Odpovědět0  0
vidal7777 | 14.2.200820:00
páni, kupil som xl20, som spokojny, za 20000 Sk, ale navod na pouzitie je mizerne. napriklad vobec nic nie je o kalibracii, pricom monitor pouzivam na grafiku. Pridany soft ­(color expert­)vobec nekalibroval, skusil som eyoone match 3, je to ok, ale vychadzaju mi divoke profily. cervena uplna von z gamutu atd. Vobec neviem postup pri kalibracii, na aku predvolbu nastavit monitor ­(custom? calibration? emulation?poradte mi, exituje nejaky navod na pouzitie ako spravne kalibrovat? Aby bolo jasne, textom v softe rozumiem, len nerozumiem celkom pricipu a to mi vadi a to je mozno aj dovod preco mi to nejde..diky
Odpovědět0  0
Domeček | 6.2.200821:44
Chválím. Kvalitní recenze založená ne měření mne opravdu potěšila. Ale padly mi do oka dvě nepřesnosti. Neovlivňují však hodnocení monitoru, spíš autora :­-­). PRVNÍ nepřesnost je z oblasti biologie, kde by nad neznalostí silně technicky orientovaného člověka šlo přivřít oko, byť jde o učivo základní školy :­-­). U snižováním jasu obrazu při pozorování mimo osu autor uvádí: ­"lidské oko je ­"pružný­" orgán a díky rozšiřování SITNICE se obraz stále zdá velice dobrý­". Sítnice je vrstva světlocitlivých buněk na zadní straně oka a rozšiřovat se bude sotva. Autor má na mysli zornici oka ­(iris, panenku­), která svým stahováním a rozšiřováním ­(podobně jako clona na objektivu­) reguluje množství světla, které projde na sítnici. Tímto způsoben se zrak přizpůsobuje okolnímu osvětlení a díky tomu pokles jasu nevnímáme. DRUHÁ chybka odhaluje neznalost principů elektroniky. Regulovat jas LED regulací napětí nelze. Voltampérová charakteristika je v propustné oblasti velmi strmá a napětí by se muselo řídit v extrémně úzkém rozsahu. Vzhledem k výrobním tolerancím a tím rozdílným úbytkům napětí v propustněm směru by každá LED musela mít svůj vlastní regulační obvod. Částečně, lze jas regulovat řízením proudu diodou, pro bezztrátovou regulaci by byl potřeba spínaný měnič s dost velkýmí indukčnostmi. Běžně se proto používá právě kritizovaná pulzně šířková modulace, která je asi jediným technicky rozumným řešením bezztrátové regulace jasu LED. Ale stejně CHVÁLÍM.
Odpovědět0  0
jack11 | 6.2.200820:44
Jeste se chci opatat po zkalibrovani pres sondu me pripadaji barvy ponekud presicene to hlavne cervena. Postupoval jsem nasledovne mel profil custom spustil program Natural Color a zapnul calibration pote ulozil a na monitoru prepnul na Calibration? Mate nekdo prakticke zkusenosti?? Diky
Odpovědět0  0
mnam (5) | 6.2.200822:26
Noo, nie uplne spravny postup...ja som postupoval tak,ze som nastavil rezim custom, resetol farby aj obraz na monitore, a pustil kalibraciu ­(advanced­). potom som postupoval podla pokynov na obrazovke ­(kontrast na 100%, po premerani sondou nastavil asi na 82, jas som mal na cca 30­), pre kalibraciu farieb, som musel ubrat zelenu ­(aj ked bola pri kalibracii ­"v strede­" a tak sa posunula cervena aj modra doprava...myslim ze som tam mal nastavenia nieco ako R: 47 G: 37 B: 42 ­(?­) ­- indikatory boli cca v strede... co sa tyka luminance ­-> program mi chcel nechat nastavit 110cd­/m, monitor stale svietil na cca 250cd­/m, nechal som to tak, myslim ze to nie je na skodu... a potom kalibracia prebehla v pohode a farby naozaj pekne...
(prosim profi grafici ospravedlnte ma, nie som profesional, ak niekto moze presnejsie popisat kalibraciu nech tak spravi­) :­)
Odpovědět0  0
mnam (5) | 6.2.200822:28
Jo a pouzival som program Eye­-one Match 3 a po kalibracii sa uz ziaden rezim na monitore NEPREPINA...
Odpovědět0  0
jack11 | 7.2.200810:31
Dekuji za reakci bouzel mam jenom program od samsungu Naturak Color vise zminovany se mi nepodarilo nikde najit pripadne jine programi od X­-rite pozadovali serial. Prehodnotil jsem postup v programu Natural Color a nastavil Custom zkalibroval pres funci calibration monitor se pote uved do rezimu calibration a profil se zde ulozil
muze mi nekdo rict zda je to tak porvedeno spravne?
Odpovědět0  0
jack11 | 6.2.20087:34
Dobry den, tato recenze je velice povedena a proto jsem tento monitor koupil. Zadam kohokoli o pomoc kdo ma s nim zkusenosti nejde mi kalibracni software dodavany k nemu. Po jeho instalaci a spusteni mi hlasi ze nebyla nalezena kalibracni sonda a to jsem pozdeji k ni stahnul ovladac??Dekuji
Odpovědět0  0
mnam (5) | 6.2.20089:19
Ahoj, ten monitor som si kupil pred 2 dnami a dnes ho idem vratit... 3 mrtve pixely za jeden den sa mi zda celkom dost...
K tej sonde...SW dodavany s monitorom mi takisto nefungoval, stiahni si ovladace + software priamo zo stranok vyrobcu sondy ­-­-> www.xrite.com ­(ak mas pri monitore sondu i1 display 2 ­)
priamy odkaz je tu:
http:­/­/www.xrite.com­/product_overview.aspx?Action=support&ID=788
BTW: Samsung by mal mat garanciu 0 vadnych pixelov pre tuto radu monitorov ­(podla ISO 13406­-2­)...
Odpovědět0  0
jack11 | 6.2.200816:08
Diky jsem na to prisel jak rozchodit tu sondu jeste se to musim naucit kalibrovat. K tem pixelum ja zadne vadne nemam, je to vec nahody.
Odpovědět0  0
mnam (5) | 6.2.200819:45
noo, prvy den som tiez nemal ziaden problem s vadnymi pixelami, no druhy den sa akosi objavili...nechapem...v kazdom pripade Samsung udajne v CR nema garanciu 0 dead pixel ­(ako je to inde vo svete­) takze mi ho nechceli zreklamovat...Nechal som si teda vratit peniaze a pockam na novy Dell 2408WFP..­(nema sice kalibracnu sondu a led podsvietenie, ale je to 24­", a celkom kvalitny..)
Odpovědět0  0
Black_Orbit (1) | 5.2.20084:50
V recenzi je popsano vice barevnych rezimu, tedy krom AdobeRGB ­(10bit­) i sRGB ­(8bit­), moc tomu nerozumim, ale pokud ho prepnu na sRGB tak elektronika bude mit mene prace se sestavovanim obrazu a bude mensi input lag? Pokud to neni blbost tak by me zajimalo jak moc dojde k zlepseni, aspon subjektivni zmena.
Odpovědět0  0
Aigor (11) | 31.1.200814:14
Jen menší aktualitka ­- přesně po 3 měsících tento monitor v uvedené plné výbavě ­(stínítko, kalibrační sonda­) spadl na báječných 18 tisíc vč. DPH!
Odpovědět0  0
Mirus | 31.1.200820:07
Mohu se zeptat kde ? Co jsem tak zbezne kouknul, tak cena je stale beze zmeny :(
Odpovědět0  0
Mirus | 3.2.200812:51
Jo, diky. Uz jsem koukal, ze se to postupne objevuje :)
Odpovědět0  0
Choakinek | 30.10.200718:32
Tohle za 30 litrů? To přece nemohou myslet vážně!

Mimochodem ten test, ten test je perfektní.
Odpovědět0  0
Lool | 31.10.200712:16
Presne, za ty penize bych do toho nesel ani nahodou.
Odpovědět0  0
mrozu (33) | 31.10.200713:02
Nikdo te nenuti do toho za ty penize chodit, tak si nech takovyhle vylevy pro sebe.
Odpovědět0  0
adal | 23.10.200719:15
kdybyste radsi nez monitor ktery si jen tezko nekdo koupi recenzovali treba samsung 2032bw na ktery neni nikde poradna recenze a ktery si chce spousta lidi vcetne me koupit:­))
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 24.10.20076:19
Ten monitor si urcite nekdo koupi, jen to nebude v tak masovem meritku. Navic je tady predevsim dulezite LED podsviceni, ktere jsme tu jeste v recenzi nevideli, a jeho prinos jako technologicke novinky.Z toho duvodu je vhodne testovat na radoby high­-end monitoru daneho vyrobce aby se mohlo vyloucit, ze pripadne zjistene problemy vznikly tim ze jde jen ­"o bezny monitor pro masove nasazeni­". Kazdopadne srovnani s monitorem obdobne kategorie bez teto inovace by bylo zadouci a k nemu zatim nedoslo. Ale treba se jeste dockame v nejake dalsi recenzi.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 24.10.20078:13
Na našich stránkách se celkem pravidelně objevují recenze na monitory. Tentokrát padla volba ta Samsung XL20. Není třeba zoufat a určitě se zde objeví nějaká ta další recenze ;­-)
Odpovědět0  0
Mirus | 25.10.200710:01
Ja jsem rad, ze padla volba prave na tento model, protoze o nem celkem vazne uvazuji. Jedine, co mne dost zklamalo je homogenita podsviceni. Bohuzel jsem take nenasel moznost poridit monitor bez sondy, protoze tuto sondu uz vlastnim.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 25.10.200711:07
Vlastníte ji jako samostatné zařízení vč. SW? Pak by neměl být problém ji prodat. Při rozumné ceně bych možná i věděl o zájemci:)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.10.200712:14
SW k sondam x­-rite je zdarma ke stazeni na domovskych strankach.
Odpovědět0  0
Mirus | 28.10.200721:23
Tak prodat ji asi nebude problem. Spis je otazka, jestli jit do tohoto LCD, nebo jeste cekat co prijde dal...
Odpovědět0  0
Comby (55) | 23.10.200718:45
Spýtam sa takú lama otázku: je možné použiť ICC farebné profily z tohto monitora aj na iných monitoroch značky Samsung?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.200722:50
Ne. .icc profily jsou pouze pro monitor tohoto typu. Ostatni potrebuji jiny profil.
Odpovědět0  0
mrozu (33) | 23.10.200714:54
Zajimalo by me, jakym zpusobem dostavate testovaci obrazce pred a po kalibraci. To je focene?
Pozorovatel na nezkalibrovanem monitoru by teoreticky mel videt barvy u obou obrazcu stejne, ne?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.200715:49
Staci na obrazek aplikovat barevny profil a tim se barvy upravi.
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 23.10.200713:16
Vím, že ve světě barevných prostorů, her a lagů to vypadá OT, ale dost by mě zajímalo alespoň subjektivní hodnocení čitelnosti textu. Na 20­" S­-IPS díky kombinaci malých bodů + krystalického efektu se mi text četl dost spatně a teď jsem v pytli s rozhodováním: pomůže větší bod nebo je třeba jiná technologie bez krystalického efektu?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.200713:34
Osobně mám nejlepší ykušenost s S­-PVA technologií od Samsungu. Poté následuje technologie S­-IPS a ostaní VA. V poslední řadě jsou TN, které často trpí průsvitykolem subpixelu.
Předpokládám, že se jedná o S­-IPS monitor od HP či Philipsu. Někomu to vadí někomu ne, každopádně to čitelnost určite lehce yhoršuje.
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 23.10.200713:56
Děkuji moc za bleskurychlou odpověď. Překvapilo mě, že mezi S­-PVA a A­-MVA dáváte S­-IPS. Myslel jsem si, že S­-PVA a A­-MVA jsou si v tomto ohledu velmi blízké.
Jinak máte pravdu, jednalo se o S­-IPS LG.Philips v monitoru HP LP2065. Na fotky byl fajn, ale na zobrazení textu jsem si moc nezvykl.
Odpovědět0  0
spiderwolf | 23.10.200721:08
Mate pravdu HP LP2065 opravdu ­"trpi­" znacnou perletovosti panelu, take mi to vadilo. Na druhou stranu Philips 200P7, co mam na stole, je take S­-IPS a obraz dle meho timto neduhem temer netrpi, v tomto ohledu je podstatne prijemnejsi na oci.
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 25.10.20070:20
Potvrzuji Váš přesný závěr: dneska jsem vedle sebe viděl EIZO S2000 ­(A­-MVA­), S2031W ­(S­-PVA­) a ještě Samsung 214T ­(S­-PVA­). Čitelnost textu je přesně, jak uvádíte ­- na těech S­-PVA panelech o poznání lepší než na o polovinu dražším A­-MVA.
Odpovědět0  0
tfoltynek (46) | 23.10.200712:24
Zajimalo by me zda LED podsviceni nejak zmeni spotrebu panelu. Preci jenom v mobilnim segmentu je to hodne znat a pri takove velke plose by to mohlo byt dost. Muzete to nejak zmerit a eventuelne zahrnout tuto hodnotu do testovani, ciste pro informaci. Me by treba zajimalo kolik mi ta mrska bere, treba i v zavislosti na jasu.
Odpovědět0  0
DaveP | 23.10.200712:05
Prosim Vas, nemohli byste jeste zkusit treba rozliseni 1024*768? Prece jen kdyz je monitor nativne 1600x1200 a zobrazim na nem 800x600, coze je ctvrtina, tak budu mit jeden ­"cely­" pixel slozeny ze 4 a to se na kvalite moc vyrazne neprojevi nebo ano? Kdyztak me opravte:­) Dave
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.200721:41
... už jednou jsem na to upozorňoval u jiné recenze, ale jak vidím, tak stejně jako vy jsem se nedočkal odpovědi .... ono pokud je rozlišení 4× menší ­(rozuměj každý rozmě 2×­) tak vlasntě se o interpolaci, tak jak je zde chápána nedá hovořit. Prostě se jen zobrací místo jednoho bodu čtyři stejné ... 2×2

Takže relevance tohoto měření je na bodu nula cela nula a neříká vůbec nic ........ proč si tímto kazíte tak skvělé recenze?????
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.200721:43
.. no beru zpět zase ta interpolace není nějak důležitá, já třeba tu čast jen proletím, ale i tak, mi to prostě přijde trochu škoda .....

Nešlo by stím něco udělat?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.200722:57
Monitor jako takovy nedetekuje, ze jde o 2x nizsi rozliseni a zkratka prozene obraz napr. bikubickou interpolaci. Ve vysledku to je v podstate prast jako uhod ;­-)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 24.10.20079:23
jn ... prašt jak uhoď ...

... a jen otázka, nedá se v takový případech prohnat monitůrkem jiné než bežně v recenzí užívaná testovací rozlišení ... ? Díky ...

.. třeba by pomohlo stanovit nějaký koeficient třeba 2­/3 z kařdého rozměru .... ? Pak by jistá objektivita zaručena byla ... dík ­(každý monitor by měl stejné podmínky, nehledě na nativní rozlišení­). Jak říkám, mě osobně interpolace moc nezajímá, ale proč nebýt o krůček blíže dokonalosti. Stačí jednou vytvořít tesovací obrazce ... nativních rozlišení, není zase tak mnoho ... 3 max 4 .....
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.20079:12
Trochu mi přijde jako by vám blba sonda ... např při měření inputlagu jsou vždy u CRT krásné ­"hroty­" a teďka se vám to tam nějak hroutí .....
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.20079:14
Měřil jsem na jinem CRT, ktere se takto prazvlaštně chovalo. Přistě již budu mit zase opětběžne CRT co ma klasický průběh.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.200710:36
.. děkuji ... jen jestli ještě se mohu zetpat, co je to prosím za CRT monitor?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.200710:51
yakumo celych 15­" :­-­)... stari tak +­- par dob ledovych
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.200711:17
.... :­)

Což však ovšem je zajímavý projev staří .. nejen vysvícenost luminiforů, ale i ­"opotřebenost­" děla .... zajímavé .... Se sondou by šli dělat zajímavé věci .....
Odpovědět0  0
sabo (67) | 23.10.20077:46
Protože lidské oko je nejcitlivější na barvy v okolí 550 nm.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.20078:40
To jste ale nerekl nic noveho. Pouze jste prepsal zelenou barvu na vlnovou delku :­-)
Odpovědět0  0
sabo (67) | 23.10.20079:50
To sice ano, ale pozastavoval jste se nad tím, že je oko nejcitlivější na zelenou barvu. A proč tomu tak je? Protože stavba čípků je taková, že modrocitlivé čípky reagují i na zelenou barvu, proto je oko citlivější právě na zelenou barvu.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.20079:58
Ano, to je pravda. To stale ale rikate jednu a tu samou vec. Oko je citlivejsi na zelenou ­(to jsem psal i v clanku­). Ja se pozastavoval nad tim z jakeho duvodu ­(vyvoj lidstva­) je lidske oko citlivejsi na zelenou.
No nebudem se tu dohadovat o celkem zbytecne zalezitosti. Oba vime ze oko je citlivejsi na zelenou a to pro testy monitoru staci :­-)
Odpovědět0  0
sabo (67) | 23.10.200710:09
Máte pravdu, nemá cenu se dohadovat o podřadných věcech. Z jakého důvodu to tak je přesně nevím, ale domnívám se, že protože bylo nutné v záplavě zeleně ­(ve velmi dávných dobách­) najít potravu. Tak snad proto. :­)
Každopádně děkuji za vaše recenze, jsou perfektně zpravované, detailní a přehledné. Je to skvělé čtení.
Odpovědět0  0
trodas (16) | 23.10.200711:53
Hehehe, no, pokud se chceme bavit o OT nesmyslech, tak duvod ­"protože bylo nutné v záplavě zeleně najít potravu­" mi nesedi z prosteho duvodu, a sice ze ta zelen je tim nepodstatnym a potrava ­(zluty banan, ci oranzovy pomeranc?­) tim podstatnym. Cize pokud by slo o vyvojove prizpusobeni­-se prevazne zelenemu prostredi koruny stromu, tak bychom meli byt citlivejsi na zlute a oranzove odstiny jedlych plodin a ne na barvu prevladajiciho listi, jenz jsme nikdy nejedli ;­)
Spravnejsi bude tedy asi vysvetleni opirajici­-se o prevazujici nasviceni od slunce. To by podporoval i fakt, ze nedavno Kodak prisel s novym typem navrhu cipu pro digitalni fotaky a ten jejich ­"Bayer Pattern­" je vlastne zelenocitliva prisernost :­) Cela polovina ­(!­) pixelu senzoru vnima zelene vlnove delky, a zbytek pak po ctvrtine vnima cervene a modre vlnove delky.
http:­/­/www.kodak.com­/US­/en­/dpq­/site­/SENSORS­/name­/ISSpr20070614_NextGen
Slibuji si od toho hodne, 2 a 4x vyssi cilivost na svetlo ­- eg. lepsi fotky i bez spickoveho nasviceni. Ja bych s nadhledem rek ­- nic noveho pod sluncem. Lidske oko tak funguje uz miliony let, takze zas jen kopirujeme prirodu :)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.200721:35
... hm nic proti, ale odkaz jsem si zběžně prolítl, a vzpomínám si jak tato informace proběhla na českých serverech co by aktualita.

Principem není že je nově polovina buňek se zeleným filtrem, to je již nyný a již mnoho let a je to schéma RGBG, které vymyslel Dr. Bryce Bayer v roce 1976. Odtud Bayer Pattern.

Inovace Kodaku spočívá v přidání čistých buněk, čili bez filtru ­(takže jakoby černobílých­) které jsou schopny zachytit více světla, jež je pohcováno barevným filtrem ....

Více na:
http:­/­/www.fotografovani.cz­/art­/fotech_df­/kodak­-barevny­-filtr­-p.html


Takže jako OT nesmysl je to skutečně dobrá trefa ...... :­))
Odpovědět0  0
veru vyvoj | 23.10.200710:59
Pravdepodobne je to podla toho, ze nase Slnko ziari momentalne prevazne v zelenej oblasti spektra, ale bude sa posuvat smerom do cervenej, uvidime ci sa nase oci prisposobia.
Odpovědět0  0
telebox | 31.10.200713:52
Protože gamut ofsetového tisku přesahuje sRGB gamut právě v oblasti zelené. To je také hlavní důvod, proč vůbec byl AdobeRGB prostor navržen ­(a proč je tak důležitý v DTP­).

více viz. například zde:
http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Adobe_rgb
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 1.11.20078:56
Duvoedm je lidske oko, ne ofset. Ofsetovy tisk ma v zelene vetsi prostor protoze lidske oko :­-)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.10.20076:40
Nedávno jsem sháněl informaci ohledně počtu LED diod používaných při LED podsvícení a nenašel jsem zhola nic. Je tenhle údaj někde dohledatelný?

Šlo mi o to, že na některých monitorech s LED podsvícením se používá dynamický režim podsvětlování ­(předpokládám, že u tohoto ne­) a vzhledem k tomu, že jedna dioda určitě nepřipadá na jeden pixel, může docházet ­(a prý také dochází­) k nežádoucímu šednutí oblastí blízkých osvětlenému bodu.

Navíc jsem se někde dočetl, že zatím nejsou panely tak daleko aby dynamicky regulovaly jednotlivé diody, ale pracují snad dokonce v rámci celých sektorů, čímž se tento nežádoucí efekt dále násobí.
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 23.10.20072:57
od toho podsviceni sem cekal daleko vic,no...za tu cenu mohli klidne pridat tech par LED i na okraje :)
Odpovědět0  0
snajprik (1554) | 23.10.20076:22
Za 20­" trochu sialena cena a čo pozeram nejak zvlasne neodskakuje od štandardu, inak super recenzia.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.20078:42
Ale od od standardu odskakuje hodne. Barvy jsou naprosto perfektni a to se u grafickeho monitoru ceni nejvice.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.10.20078:56
A není to tak trochu taky tím, že jste monitor zkalibroval sondou? Jak by vapadal nějaký běžnější S­-IPS či MVA po stejné kalibraci? Byl by to pořád takový rozdíl?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.10.20079:13
Bezny S­-PVA ci S­-IPS panel ­(negraficky­) muze mit prumernou dE kolem 6 a gamut maximalne v oblastech sRGB. Po kalibraci se sice muze pohybovat dE i k 1 ­(spis nad 1 nez pod­), ale gamut malokdy dosahne takove velikosti. Normalni monitor si take sondou nezkalibrujete a tak budou barvy nepresne. U tohoto si staci aktivovat napr Adobe RGB rezim a ziskate tim celkem slusne barvy i bez kalibrace.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.10.20079:25
Nějaké srovnání s panely EIZO ve stejné cenové kategorii by bylo k mání?
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 23.10.200710:38
.. taky bych se přikláněl k EIZU ...
Odpovědět0  0
vitekv (13) | 23.10.200713:11
Jojo, takove EIZO S2000 by mohlo byt zajimave ­- stejny A­-MVA panel, klasicke ­(i kdyz EIZO­) podsviceni...
Odpovědět0  0
Choakinek | 31.10.200717:39
Chtěl bych se zeptat. Nemá náhodou takhle blbé podsvícení vliv na podání určité barvy? Je pak možná pěkné že např. červená je ve středu obrazovky skutečně červená, ovšem je pak také ta samá barva skutečně červená i na okrajích obrazovky?

Protože jestli ne, tak to LCD je pak hodno max. skládky a ne prodejny. O ceně pak radši ani nemluvím.
Odpovědět0  0
Mirus | 1.11.200723:21
A jakou by sis predstavoval cenu ? Je to nejlevnejsi LCD s AdobeRGB na trhu. Nebo snad das za EIZO skoro 3x tolik ? ;­)
To, ze je rovnomernost podsviceni problem priznali i zastupci Eizo na dnesnim Digiforu a nemluvilo se o malem rozdilu, ale o rozdilu 25%­-40%. Sice je v nove rade CG od Eiza ted az 128­-mi zonovy system, ktery v realnem case vyhodnocuje a vyrovnava rozdily podsviceni a ve vysledku se tedy dostava pod 5%, ale podivej se na jake cene CG rada zacina... :­-/
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.