reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ProLink PixelView PlayTV Box3: běžný externí TV tuner

7.6.2005, Štěpán Mareček, recenze
ProLink PixelView PlayTV Box3: běžný externí TV tuner
V dnešním testu se nám představí externí TV tuner od ProLinku. Konkrétně se jedná ProLink PixelView PlayTV Box3, jehož schopnosti jsem si tentokrát měl možnost řádněji prověřit.
Nastavení parametrů

Play Tv Box 3 nabízí širokou škálu nastavení obrazu i zvuku. Od standardního kontrastu s jasem přes ostrost a obrazové rozlišení až po umístění zmenšeného obrazu na obrazovce během práce na PC. OSD menu se standardně zobrazuje v pravém horním rohu. Celkový rozpis jednotlivých podmenu je přehledně rozepsán v přiloženém manuálu. Na jednotlivé položky se můžete sami podívat na následujících obrázcích.

















Obr. 13 až 18 – Volby nabídky OSD menu

Dálkové ovládání

Podle mého názoru je dálkové ovládání mozkem celého setu. Je to součástí, se kterou nejčastěji přijdete do styku. Vypadá to, že podle tohoto názoru výrobce přistupoval i k jeho návrhu. Ovladač je lehký, dobře tvarovaný a padne do ruky. Jediné, co by se mu snad dalo vytknout je trošku menši citlivost při mačkání tlačítek, ale po nějaké době si na to každý dokáže bez větších problémů navyknout. Nebudu vám to podrobně popisovat všechna standardní tlačítka, ale rád bych se zmínil o některých z nich. Jedná se o tlačítka umístěná ve středu ovládací plochy zobrazujících šipky. Tato tlačítka slouží jednak k pohybu po menu, ale také k pohybu zmenšeného obrazu po ploše obrazovky. Středové tlačítko pak umožňuje měnit v cyklech velikost zmenšeného okna a jeho možnou průhlednost. Ještě bych rád upozornil na tlačítko Mode, umístěné vpravo dole od středových šipek, sloužící k přepínání mezi celoobrazovkovým modem a zmenšeným oknem. V manuálu je pak uveden přehledný popis všech tlačítek. Pro detailnější pohled na dálkové ovládání se můžete podívat na následující obrázky.














Obr.19 až 23. – foto galerie dálkového ovládání

Ladění stanic

Pro naladění stanic zvolíme položku TV setup v OSD menu, posléze zvolíme položku Scan Chanel a vybereme typ antény, pak se již můžeme pohodlně posadit a posečkat než tuner proskenuje všechna pásma. Po dokončení ladění je možné jednotlivé naladěné stanice ještě ručně doladit (pokud je zapotřebí) nebo nastavit jako oblíbené, mezi kterými je možné následně procházet stisknutím jednoho tlačítka na dálkovém ovladači. Na obrázek automatické ladění se můžete podívat na následujícím obrázku.


Obr. 24 – Auto Scan

Zobrazení

Pro sledování obrazu se můžeme zvolit jednu ze dvou variant. První variantou je zobrazení ve fulscreenu, což umožňuje sledování obrazu na cele ploše monitoru. (viz obrázek 24). V případě použiti tuneru pouze v kombinaci s monitorem nebo jiným zobrazovacím zařízením bez použití PC, je možné využít pouze tuto variantu. Druhou možností zobrazení je zmenšené okno na popředí pracovní plochy. Tato varianto umožňuje (jak sem se již zmiňoval v předchozí časti této recenze věnované dálkovému ovládání) sledovat obraz ve třech předdefinovaných velikostech okna s možností částečného zprůhlednění obrazu. Tohoto lze s výhodou využít například při současném pracování na PC a sledování televizního signálu. Odpadne tím tak problém s vyhledáváním umístění zobrazovaného okna tuneru na nejméně rušivé místo.

Šmouhou na jinak velmi podařeném kabátu, je mírné rozmazání obrazu během zobrazování na 17“ LCD monitoru (AOC LM720A) i při zvolení jejich nativního rozlišení. Tato nepříjemnost ale bude zřejmě ovlivněna technologii mého LCD monitoru. No klasickém CRT monitoru (AOC 19“ Klr+) jsem pak neshledal žádné negativní vlastnosti. Dále bych se pozastavil nad skutečnosti rovnoměrného ztmavnutí celé plochy obrazovky monitoru, během zobrazení neprůhledného zmenšeného okna. Zprvu jsem tuto vlastnost bral za docela vážný problém, ale po delším používání jsem ztmavení okolní plochy ocenil. Zejména v nočních hodinách, kdy nebyl velký rozdíl kontrastu při přechodu mezi zmenšeným obrazem tuneru a pracovní plochou. Na všechny varianty zobrazení zmenšeného okna tuneru se můžete sami podívat na následujících obrázcích 24 až 29. Samozřejmostí je pak také možnost pohybu zmenšeného okna po celé ploše obrazovky.


Obr. 25 – Zobrazení fullscreen


















Obr. 26 až 31 – Možnosti zobrazení zmenšeného okna tuneru na monitoru

Play Tv Box 3 nabízí několik různých variant rozlišení pro zobrazení. Po otestování všech nabízených možností jsem zvolil pro testování rozlišení 1024 x 768 @ 75. Následuje výpis všech dostupných zobrazovacích rozlišení jak jsou nabízena v OSD menu:
  • 800 x 600 @ 60
  • 800 x 600 @ 75
  • 1024 x 768 @ 60
  • 1024 x 768 @ 75
  • 1280 x 1024 @ 60
  • 1280 x 768 @ 75
  • 1280 x 768 @ 60 Zoom

Celkový dojem z testování bych vyjádřil jako velmi dobrý. I přes menší problém se zobrazením v kombinaci s LCD AOC LM720A monitorem, na kterém test také proběhl. Mimo ztmavení celé obrazovky během provozu zmenšeného obrazu, který se zdá býti spíše účelným než vadou, se neprojevoval TV tuner žádným rušením signálu z grafické karty (duchy nebo rozostření) jak v zapnutém tak i ve vypnutém stavu. Pokud tedy používáte CRT monitor jako primární nebo sekundární monitor a uvažujete o koupi externího TV tuneru, může pro vás byt ProLink PixelView PlayTV Box3 zajímavou volbou.

Klady
  • Bez nutnosti instalace v PC
  • Dobrý obraz
  • Široká škála nastavení zobrazení
  • Příjemné ovládání za pomocí dálkového ovladače

Zápory
  • Menší rozmazání při sledování na 17“ LCD monitoru
  • Nemožnost pořízení záznamu do PC jen se tunerem
  • Krátký VGA kabel dodávaný v příslušenství

Cena: 2 520 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení produktu k recenzi děkujeme společnosti: 100MEGA Distribution
reklama