reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prometeia Mach II GT - libo mražené CPU?

14.11.2005, Jan Vítek, recenze
Prometeia Mach II GT - libo mražené CPU?
Nedávno jsme vám v přehledu technologií slibovali, že se už brzy podíváme velmi zblízka na chlazení pomocí kompresoru. Slib plníme ve formě recenze na produkt firmy nVENTIV, nedávno koupené dánskou společností Elcold a nyní prodávaném pod značkou ECT - Extreme Cooling Technologies.
Prometeia dorazila v obyčejné hnědé lepenkové krabici pouze s nápisem www.nventiv.com, který ale už není funkční. Už toto napovídá, že produkt nebude zrovna prodáván po tisících. Po otevření krabice a sundání nezbytného polystyrenu mě uvítala pěkně bezpečně zabalená hadice s chladicím tělesem vyčnívající ze skříně a menší krabička s nezbytnými díly pro upevnění tělesa na AMD patici (na procesory Intel jde s jiným kitem upevnit samozřejmě také). Poté, co jsem vyndal i samotnou pekelně těžkou Prometeiu, mohl jsem se pustit do zkoumání s vědomím, že toto asi nebude jen tak něco obyčejného.


ECT – Extreme Cooling Technologies

Testovací sestava byla následující:
  • CPU AMD Athlon FX55 (13*200)
  • MB MSI K8N Neo2 Platinum
  • RAM Mushkin 2*512 DDR400
  • GK MSI GF4Ti 4200
  • PSU Chieftec 360W PFC
  • HDD Seagate 7200.8 250GB
  • OS Windows XP SP2

Prometeia ze všeho nejvíce připomíná v půlce utnutou počítačovou skříň a to proto, že její místo je právě pod ní. A zde vzniká první problém. Pokud si od výrobce nekoupíte s Prometeiou i designově podobnou skříň, budete si muset ve své stávající vyrobit dole otvor pro prostrčení hadice s chladicím tělesem. Výhodu mají ještě majitelé aluminiových skříní od Lian-Li, protože si mohou objednat verze hodící se právě k nim.




Athlon FX55 v patici desky MSI

Prometeia

Podívejme se tedy nejprve na dodané železo. Princip tohoto typu chlazení je jednoduchý. Chladící médium, tedy zde plyn, je v kompresoru stlačen do kapalného skupenství a vydá se na cestu měděnou trubičkou do výparníku, kde se tlak uvolní a kapalina opět změní v plyn. Tímto roztažením médium ochladí těleso a potom putuje zpět do kompresoru.

Dost teorie, podívejme se na samotný výrobek. Prometeia má, jak je na první pohled vidět, černou barvu a je sestavena ze 1mm tlustého plechu zčásti z nerezové a z části z galvanizované oceli. Konstrukce se tedy nikde neohýbá a drží tak, jak má.




Přední panel je klasicky z plastu a dominuje mu modře podsvícený display a perforace pro nasávání vzduchu předním větrákem.




Zadní stěna obsahuje kulatou mřížku zadního větráku, 4 stavové LED, na které se podrobněji podíváme, a klasický konektor pro napájecí Eurokabel.





Boční stěna se může odejmout odšroubováním 4 černých šroubků a navíc je ke konstrukci i přilepena oboustrannými lepicími páskami, to asi aby se do ní nedostávalo tak snadno. Po odejmutí nás ihned zaujme dominanta vnitřku – kompresor firmy Danfoss s označením NL11F, vážící 10,7 kg.





Dále se v interiéru nacházejí dva velmi kvalitní Panasonic Panaflo FBA12G12M větráky o velikosti 120mm. Jejich maximální otáčky jsou 2100RPM, při kterých dokážou lopatkami prohnat asi 87CFM při hluku 36dBA. Přední větrák tahá vzduch dovnitř přes chladič, který se stará o udržení teploty chlazení v patřičných mezích. Zadní má na práci pouze odvod vzduchu ze skříně.




Poslední komponentou je plošný spoj s elektronikou starající se o samotný chod celého chlazení. Elektronika umí sledovat teplotu, činnost PC a se získanými informacemi řídí chod kompresoru a ventilátorů. V případě problémů umí na tyto upozornit a v nebezpečí zapracuje její ochrana a počítač vypne.




Elektronika Prometeiy
reklama