reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prometeia Mach II GT - libo mražené CPU?

14.11.2005, Jan Vítek, recenze
Prometeia Mach II GT - libo mražené CPU?
Nedávno jsme vám v přehledu technologií slibovali, že se už brzy podíváme velmi zblízka na chlazení pomocí kompresoru. Slib plníme ve formě recenze na produkt firmy nVENTIV, nedávno koupené dánskou společností Elcold a nyní prodávaném pod značkou ECT - Extreme Cooling Technologies.
K vyzkoušení síly Prometeiy jsem měl dobrý základ v podobě už tak dost ždímaného procesoru Athlon FX55 s jádrem ClawHammer. Po úvodním ujištění, že na základní frekvenci 2600MHz (13*200) při napětí 1.5V vše pracuje, jak má, jsem se rozhodl trošku prozkoumat strop procesoru za použití napětí, jichž bych se s normálním vzduchovým chladičem nemohl odvážit. Prometeia ukazovala na chladicím tělesu teplotu -56°C v klidu, -52°C při zátěži a procesor -28°C, respektive -26°C.

Začal jsem zlehka, na frekvenci 2800MHz. Podařilo se mi sice nabootovat už při použití 1.6V, ale systém nebyl stabilní. Až s dalším stupínkem, 1.65V, se mi podařilo dosáhnout vytýčeného cíle - hodinové stability v programu Prime95. Evaporizér Prometeiy při tomto nastavení dosahoval -52°C v klidu a -47°C při zátěži. Procesor potom měl v klidu -26°C a po hodině stoprocentního zatížení pak -24°C. To napovídá, že i při tomto nastavení má chlazení ještě velké rezervy.


Ikona Odkaz na databázi
Evap. idle
Evap. load
CPU idle
CPU load
2600MHz
-56°C
-52°C
-28°C
-26°C
2800MHz
-52°C
-47°C
-26°C
-24°C
3200MHz
-45°C
-36°C
-20°C
-17°C

V tuto dobu jsem se už dostal na napětí, které by mohly být s použitím vzduchového chladiče pro procesor nebezpečné. Ale v tomto případě jsem si při teplotách kolem minus dvaceti stupňů mohl dovolit podstatně víc. Nakonec jsem se dostal přes hranici 3GHz a pokus ukončil na velmi uspokojujících 3200MHz, což je pro ClawHammer FX55 velmi dobrý výsledek. Hodinové Prime stability jsem ale dosáhl až použitím 1.85V a to bylo hlavním důvodem pro ukončení pokusu. Procesor měl v té době teplotu -20°C v klidu, -17°C při zátěži. Evaporizér zase -45°C a -36°C. Povšimněte si tendence prohlubování rozdílu teplot v nulové a stoprocentní zátěži, které napovídá, že i Prometeia se začínala potit, ovšem pot to byl ještě pořád hluboko zmražený.


Maximální dosažený takt Athlonu FX55

Chlazení má v sobě velmi velký potenciál, ale ten se také, jak už to bývá, neobejde bez zádrhelů. Technicky Prometeia funguje až na malinkaté problémy výborně a svoji funkci splňuje na jedničku. Problémem jsou až její druhotné vlastnosti, jako nároky na elektrickou energii, hluk a také, jak už asi čekáte, cena.

Neměl jsem sice možnost osobně vyzkoušet její energetickou náročnost, ale z recenzí na internetu jsem se dozvěděl, že při startu a počátečním vymražení na bootovací teplotu spotřeba činí 500W a provozní nároky s výkonným CPU pod zátěží se drží okolo 200-250W. Její provoz se tak po čase dokáže pěkně prodražit, když si uvědomíme, že nahrazuje vlastně jen jeden motorek ventilátoru, i když nám poskytne daleko víc.

S hlukem je to podobné. Při startu se kompresor roztočí na plný výkon a vydá charakteristický zvuk startující ledničky. Při běžném provozu zase tolik slyšet není a jestli chcete nějaké srovnání, můžete si jít položit ucho na vaši lednici. Pak si stačí už jen přimyslet dva 120mm ventilátory a máte Prometeiu. Otáčky ventilátorů se ovšem dají regulovat a tak si můžete nastavit takovou rychlost, při které už jejich hluk splývá s hlukem z kompresoru. No a vysoká cena se od produktu, jako je tento, už dá předem očekávat. Jednak je to zařízení poměrně technologicky náročné a potom se nevyrábí ve statisícových sériích.


bezkonkurenční výkon
vysoká spotřeba
tovární zpracování
cena
uživatelský komfort
hluk z kompresoru
Ikona Odkaz na databázi
manuál má své mouchy

Prometeia Mach II GT je podle mých dojmů velmi výkonným společníkem, který nadšenci dá pocit, že má doma něco opravdu výjimečného a dá mu možnost se dostat za hranice běžných taktů. Tento pomyslný nadšenec ale musí vedle provětrání peněženky také počítat s možnými problémy při dlouhodobém provozu (těsnění není všemocné) a také s tím, že nebude moci měnit procesory jako ponožky. Jak jsem zjistil, odinstalovat Prometeiu bylo díky velmi lepivému těsnění daleko těžší, než ji nainstalovat. Ale rozhodně to stálo za to.

Cena: 27999 s DPH
Za zapůjčení děkujeme firmě JSC-Computers


reklama