reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QDI P4I865: Obyčejná deska?

30.4.2004, Igor Viduna, recenze
QDI P4I865: Obyčejná deska?
Deska QDI P4I865 je osazena čipovou sadou Intel 865PE. Již to nám napovídá, že jde o mainstreamový model pro platformu Intel Pentium 4, který se kromě dobré výbavy snaží oslovit především dobrým poměrem cena/výkon...
Kapitoly článku:
První, co vám ukážeme bude samozřejmě opět čelní panel desky s konektory. Ten není nikterak neobvyklý. Nacházíme zde dva PS2 porty, čtyři USB 2.0 porty spolu s jedním FireWirem, paralelní a sériový port a v neposlední řadě audio konektory. Samozřejmě nesmíme zapomenout na síťový konektor RJ45.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší

O samotné čipové sadě jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku čipu North Bridge. Chladič je pasivní. Samozřejmostí je i přítomnost teplovodivé pasty. O podpoře FSB 200 MHz (resp. 800 QDR), Dual-Channel DDR či AGP 8x není také třeba dlouze povídat. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit s maximálně DDR333 na frekvenci 320 MHz (a tedy i s o poznání nižším výkonem), pokud desku osadíte starším Pentiem 4 či Celeronem (Northwood) na 100 MHz FSB (resp. 400 QDR), musíte se spokojit pouze s DDR266. Na Northbridge je pak možno připojit až dva gigabitové ethernetové řadiče (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA).


Obr.07 - Chladič North Bridge

Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5. Na fotce je spolu se dvěma Serial ATA porty. Dále podporuje dva porty Ultra ATA/100, FireWire či 6-kanálové audio.


Obr.08 – South Bridge
Pro zvětšení klikněte myší

Na desce také nalezneme pětici indikačních diod, které vás mohou informovat o případných problémech s deskou. Jde o jakousi obdobu D-Bracketu od MSI.


Obr.09 - Indikační diody

Také jsme se již zmínili, že čipová sada Intel 865PE podporuje gigabitový Ethernet, který je v současnosti již standardem. QDI však v rámci úspor zvolila pouze obyčejný 10/100 LAN síťový čip Realtek RTL8101L.


Obr.10 - Síťový čip

Pozorný čtenář si pak jistě pamatuje, že byla řeč i o FireWire - ten je řešen pomocí čipu VIA VT6307. Na desce je pak přímo integrován jeden port, přičemž máte možnost připojit ještě jeden.


Obr.11 - Čip VIA VT6307

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolil výrobce čip Realtek ALC650, který kromě 6-kanálového surround zvuku podporuje i SPDIF-Out, který můžete využít prostřednictvím přibaleného bracketu s jedním koaxiálním výstupem.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.12 – Zvukový čip

Samozřejmostí jsou pak rozšiřující brackety pro USB porty - pro další čtyři - tj. můžete využít všech osm. O SPDIF-Out výstupu jsme se již zmiňovali.


Obr.13 - Foto bracketů

Distributor pak k desce dodává i 5,25" čelní panel, který obsahuje vývody dvou USB 2.0 portů (jeden zapojen na desce, druhý vyveden dozadu do USB portu), jednoho FireWire portu (taktéž se zasouvá přímo do FireWire na zadním panelu s konektory) a čtečku paměťových karet (zapojena do USB na desce). Výrobcem tohoto zařízení je W-Force - nejde tedy o řešení od QDI.


Obr.14 - Foto krabice
Pro zobrazení panelu klikněte myší

Přibaleny jsou i jeden ATA 100 a jeden ATA33 kabel, jeden Serial ATA kabel (včetně napájecí redukce) a kryt na zadní panel konektorů. Samozřejmostí je i přehledný manuál (pouze v angličtině) a kvalitně zpracované instalační CD.


Obr.15 - Všechno pohromadě...

Nyní se tedy blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky, které jsou nevalné, i když se QDI snaží vzbudit opačný dojem tím, že obyčejné měnění FSB po 1 MHz nazývá speciálním jménem - SpeedEasy:
  • frekvence CPU: 100 - 231 MHz (1 MHz)
  • napětí CPU: není možno měnit
  • násobič: 12 x - 15 x
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP i PCI: není možno
  • napětí AGP: není možno měnit
  • napětí pamětí: není možno měnit
  • verze BIOSu: nejnovější stažená z webu (24.07.2003)
  • QDI pak do BIOSu integrovalo několik funkcí, které umožňují např. změnu loga při bootování, zrychlení bootování, ochranu BIOSu, HW monitoring apod. - souhrnně je nazývá Innovations.




Obr.16 - Omluvte nižší kvalitu obrazu... :-)
Pro detail klikněte myší
reklama