reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku

28.6.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku
Zařízení typu NAS mají své obvyklé provedení v podobě menších boxů, a tak je dobře, že existují i netradičně zpracované modely, jako je i QNAP HS-453DX. Ten svým tvarem připomene spíše DVD přehrávač než síťové zařízení pro pevné disky a SSD.

Instalace disků, SSD a pamětí

 
Pokud chceme do QNAP HS-453DX nainstalovat pevný disk, stačí nám k tomu vysunout jeden ze šuplíků, k nimž se dostaneme pohodlně díky jen magneticky přichycenému přednímu panelu. Tyto šuplíky mají základ v podobě hliníkové vaničky, která je důležitá kvůli zajištění chlazení. Pouze čelo je plastové, aby bylo možné šuplík uchytit.  
 
Disk tak patří do šuplíku přišroubovat, aby byl v něm pevně uchycen a samotný šuplík se pak po zasunutí přitiskne k vrchnímu krycímu hliníkovému plechu samotného NAS serveru, který tak slouží jako velký pasivní chladič. Právě z tohoto důvodu bude vhodné, aby měl server nad sebou volný prostor a určitě nelze doporučit přímo na něj dávat jiné zařízení, které jej zakryje a ještě samo o sobě generuje nezanedbatelné množství odpadního tepla. Žádné jiné chlazení než velký plochý pasiv zde totiž disky a ani SoC nemají a i v klidovém provozu při běžných pokojových teplotách se vrchní část NASu hezky hřeje. I když to je pouze pocitové, neboť teploměr ukázal 36 °C.
 
 
 
Pokud budeme chtít dovnitř nainstalovat ještě M.2 SSD, krom nichž tedy lze využít i 2,5" SSD v jednom ze dvou diskových šuplíků, to už bude nutné NAS rozmontovat. Nutno dodat, že výkonnostně si v případě použitého rozhraní nepomůžeme, neboť i M.2 mají k dispozici pouze SATA 6 Gb/s. To je škoda, však by se hodil alespoň jeden slot M.2 i s linkami PCIe, aby se dalo i pomocí jednoho SSD saturovat rozhraní 10GbE. Nicméně tu máme SoC Intel Celeron J4105, které v tomto ohledu není zrovna dobře vybaveno. Podporuje pouze PCI Express 2.0 a má k dispozici 6 linek a kdo ví, zda tu jsou ještě nějaké volné. 
 
Pro rozmontování serveru si připravíme prostý křížový šroubovák. Odstranit musíme 7 šroubků přístupných zespoda, přičemž pak už není třeba vycvakávat žádné packy, vrchní plechový panel prostě odpadne a ukáže se nám pěkně celý přístupný interiér. 
 
V něm můžeme vidět jednak zasunuté diskové šuplíky, které mají na sobě ložiskové kuličky. Ty budou tlačit na vrchní panel a jejich úkolem je, aby nás náhodou neotravovalo drnčení způsobené roztočenými plotnami disků. Samotný kovový kryt má na sobě přišroubovány ještě hliníkové bloky, díky nimž bude do něj proudit odpadní teplo z procesoru Celeron a také z jeho napájecích MOSFETů.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Snadno zde najdeme zaplněné sloty pamětí DDR4 SO-DIMM, které tak v našem případě pro upgrade na maximálních 8 GB RAM musíme oba vyměnit. Na jednu stranu bychom mohli nadávat, protože pokud by QNAP využil jeden 4GB modul, stačilo by dokoupit právě jen také 4GB a ne celých 8 GB. Na stranu druhou ale byla použita zcela správná konfigurace, protože procesor má dvoukanálový kontroler a díky dvěma modulům jej také bude moci využít pro vyšší paměťovou propustnost. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Hned vedle paměťových slotů už máme sloty M.2 pro SSD, a to oficiálně pouze verzi 2280. Menší než 80mm by se dovnitř sice samozřejmě také vešly, ale chybí tu pro ně montážní závit pro zajištění. Ovšem právě pro podobné případy byla ostatně vynalezena gaffa a rozhodně nejde o neřešitelný problém. V našem případě jsme získali NAS s již osazeným jedním M.2, a to pomocí prostého SSD ADATA SU800 s kapacitou 128 GB. Diskové pozice byly mimochodem osazeny dvěma modely Seagate IronWolf s kapacitou 2 TB (ST2000VN004). 
 
 

Příslušenství

 
Ke svému QNAP HS-453DX dostaneme napájecí adaptér s výstupem 12 V a 7,5 A, takže s výkonem 90 W, které by však ani zdaleka neměl potřebovat. Dále tu máme jeden ethernetový kabel, nezbytné manuály či informace o záruce a nakonec také pěkně zpracovaný dálkový ovladač. 
 
 
Ten je tak akorát velký a nepatří mezi levné ovladače pro knoflíkové baterie s membránami namísto pořádných tlačítek. Ovladač je přizpůsoben pro ovládání multimediálního centra, ovšem pro různé účely si jej budeme moci nakonfigurovat pomocí aplikace QButton
 
 

Zprovoznění NASu

 
NAS k nám přišel již vybavený dvěma disky a jedním SSD, takže to nebyl zbrusu nový a netknutý server. Nebylo tak nutné provést úvodní konfiguraci a po zapojení serveru do sítě tak stačilo vyhledat si jemu přidělenou IP adresu a tu zadat do prohlížeče. 
 
 
Systém tak měl jako obvykle hned něco na srdci a vyžádal si kontrolu systému souborů, neboť jej někdo asi naposledy nevypnul ideálním způsobem, ale především chtěl aktualizovat, a to konkrétně na QTS 4.4.0.0931 sestavení 20190510. 
 
 
Po instalaci si můžeme všimnout jedné novinky, která tu dříve nebyla, a sice v pravém dolním rohu oznamovaného spouštění aplikací po startu. Pokud jich je více, jako zde přes 30, může celý proces pár minut zabrat, takže uživatel má alespoň přehled o tom, že si musí případně na spuštění kýžené aplikace počkat a nemusí se divit, že ta není k dispozici. 
 

reklama