reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku

28.6.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku
Zařízení typu NAS mají své obvyklé provedení v podobě menších boxů, a tak je dobře, že existují i netradičně zpracované modely, jako je i QNAP HS-453DX. Ten svým tvarem připomene spíše DVD přehrávač než síťové zařízení pro pevné disky a SSD.

Závěrečné hodnocení

 
QNAP HS-453DX k nám přišel už jako vybavený NAS se dvěma 2TB disky a jedním 256GB M.2 SSD, a to jako SilentNAS. Jde o ploché zařízení vytvořené s tím účelem, aby svým vzhledem dobře zapadlo do výbavy obývacích pokojů. A zdaleka nejde pouze o NAS, ale i o celý počítač, který může provozovat desktopový Linux a s připojeným televizorem či monitorem (HDMI) a periferiemi (USB) poslouží i jako slabší HTPC. 
 
 
Na provedení HS-453DX nás může zaujmout masivní vrchní hliníkový kryt, který tu není jen tak pro parádu. Slouží pro chlazení procesoru Intel stejně jako pevných disků a jako SilentNAS se zde nevyužívá nic jiného. Chlazení je to účinné, ale je třeba myslet na to, aby se kolem NASu mohl hýbat vzduch.
 
Velice slušná je výbava, však tu máme dva HDMI pro 4K při 60 Hz, 10Gb/s i 1Gb/s Ethernet, zvukové vstupy i výstupy a také čtyři USB porty plus jeden USB-C. To tak bohatě stačí pro využití coby počítače a dodávaný dálkový ovladač nám zase umožní tento NAS využít i jako běžný multimediální přehrávač. 
 
Pro data si můžeme dovnitř nainstalovat dva běžné 3,5" pevné disky s rozhraním SATA a dále dva M.2 SSD, ovšem také pouze pro SATA. Přístupné jsou i paměťové sloty, což se může hodit vzhledem k tomu, že právě operační paměti má QNAP jako obvykle předražené.  
 
 

Plusy


+ Kvalitní a elegantní provedení a přístupný interiér
+ Zcela pasivní a bezhlučné chlazení
+ Dálkový ovladač
+ 2x HDD + 2x M.2 SSD
+ Výbava
 
 

Minusy


- Drahé operační paměti
 
 
Za zapůjčení vybaveného QNAP HS-453DX 4GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí karty QXG-10G1T a přepínače QSW-804-4C děkujeme firmě QNAP.
 
 
Orientační cena v době testování: cca 16.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama