reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat

1.5.2020, Milan Šurkala, recenze
QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat
Nedávno jsme se celkově podívali na operačního systém QNAP QTS 4.4.1 pro NASy společnosti QNAP. Dnes se budeme podrobněji věnovat aplikaci FileStation 5, která se stará o správu dat a přístup k nim.
Společnost QNAP se při vývoji FileStationu pochopitelně soustředí i na bezpečnost a ochranu dat. Únik citlivých dat může být bolestivý hned z několika důvodů. První je samotná ztráta nebo únik dat, následkem čehož se citlivé informace mohou dostat do nepovolaných rukou a být zneužity. Dalším jsou i jiné následky, zejména ve spojitosti s GDPR, pokud uniknou data jiných lidí, pro něž spravujete jejich záznamy.
 
QNAP QTS bezpečnost - vlastnosti složky
klikněte pro zvětšení
 
Pravým kliknutím na složku nebo soubor lze zobrazit vlastnosti a jednou z užitečných funkcí pro vyšší bezpečnost (případně řešení problémů) může být protokolování přístupů.
 
QNAP QTS bezpečnost - protokolování
klikněte pro zvětšení
 
Můžete tak sledovat, jaký uživatel, kdy a z jaké IP adresy přistupoval ke kterému souboru, přes který protokol. Na výběr je také možnost vybrat si, které protokoly mají být sledovány a které nikoli.
 
QNAP QTS FileStation bezpečnost - sledované protokoly
 
To se hodí především tehdy, když se zjišťuje, co bylo špatně. Jako prevence proti zneužití dat ale může velmi dobře posloužit šifrování dat přímo na NASu. Postačí jen pravý klik na název souboru a vybrat si položku "šifrovat".
 
QNAP QTS bezpečnost - šifrování
klikněte pro zvětšení
 
Pak už jen zvolíte heslo pro zašifrování souboru, pár dalších detailů a vše je chráněno pomocí AES-256. Výsledkem je pak šifrovaný soubor s novou příponou QENC. Tento formát je speciální pro zařízení QNAP, takže dešifrování souboru lze provést jen pomocí tohoto nástroje.
 
QNAP QTS bezpečnost - dešifrování souboru
klikněte pro zvětšení
 
U zašifrovaných souborů se naopak objeví možnost je dešifrovat. Tam opět jen zadáte heslo, metodu náhrady duplicitních souborů a objeví se pak původní odemčená varianta, se kterou lze dále pracovat.
 
QNAP QTS uživatelská práva
klikněte pro zvětšení
 
Samozřejmostí je v rámci problematiky bezpečnosti i možnost práce s uživatelskými právy. To je sice vlastností samotného systému QTS, ovlivňuje to ale pochopitelně i to, co lze provádět v samotném FileStationu. Ostatně to jsme si ukazovali už i v minulých kapitolách.
 
QNAP QTS omezení uživatelských práv
 
Zde jsem tedy pro ukázku dovolil vybranému uživateli číst složky Multimedia a Public, dále jsem jedné další složce povolil nejen čtení, ale i zápis.
 
QNAP QTS FileStation jiného uživatele
klikněte pro zvětšení
 
Když se tedy přihlásil uživatel tohoto účtu, FileStation mu logicky zobrazil jen ty složky, ke kterým měl nastaven přístup. Tímto lze zajistit, aby uživatelé nemohli přistupovat ke složkám, ke kterým by neměli. Podobně se dají nastavit i práva jednotlivým aplikacím, což je ale trochu složitější.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama