reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy

17.10.2022, Milan Šurkala, recenze
QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy
Dnes jsme se podívali na operační systém QNAP QuTS hero 5.0.0, který je profesionální verzí systému pro NASy tohoto výrobce. Nabízí např. 128bitový souborový systém ZFS, inline kompresi i deduplikaci a další funkce navíc proti QTS.
Nejdůležitější (a primární) funkcí NASu je ukládání dat, takže se podíváme na aplikaci FileStation 5, která je obdobou Průzkumníka ve Windows. Pochopitelně si NAS můžete namapovat do Windows, aby se zde objevil v rámci nabídky "Tento počítač", a pak je velmi jednoduché kopírovat data tak, jako by šlo jen o další pevný disk nebo SSD v počítači. Pokud navíc využijete nějaké hodně rychlé připojení, může být rychlost v podstatě nerozeznatelná od klasických jednotek. Na 1GbE není problém dosahovat okolo 110 MB/s a pokud využijete 10GbE, pak se při kopírování složek s různě velkými soubory dostanete přes 300 MB/s a při přenosu velkých archivů jsem překonával i 700 MB/s. To už jsou přes síť vyšší rychlosti než u interního SATA SSD.
 
QuTS hero FileStation 5
 
Rozhraní je podobné dalším souborovým manažerům, vlevo je tak vidět adresářová struktura, vpravo obsah složky. Všimněte si ikonek blesku. Tím dává FileStation najevo, že jsou složky cachovány pomocí mezipaměti (SSD cache). NASy s operačními systémy QNAPu mají tu výhodu, že jsou kompatibilní téměř se vším a lze do nich namapovat nejrůznější datové zdroje.
 
QuTS hero připojení USB
 
Jednou možností je připojení datových zdrojů přes USB. Může to být USB klíčenka, externí USB disk nebo třeba telefon jako v mém případě. Jak vidíte, otevřel se jako nová složka v rámci adresářové struktury NASu (v levém sloupci Dev1Partition1). Abyste do NASu dostali další úložiště, hodí se aplikace HybridMount.
 
HybridMount v QuTS hero
 klikněte pro zvětšení
 
Aplikaci si můžete nainstalovat z App Centra a jak vidíte, nabídne připojení cloudových služeb i vzdálených zařízení. Na jiném NASu s QTS to používám např. pro zálohování dat z jednoho NASu na druhý.
 
QuTS hero HybridMount
 klikněte pro zvětšení 
 
Pojďme tedy vytvořit alespoň jedno vzdálené připojení. Zkusím to např. na cloudové službě Google Drive. NAS vás pochopitelně odkáže na přihlašovací systém Googlu, kde budete muset zadat e-mailovou adresu, heslo a udělit aplikaci příslušná povolení.
 
QuTS hero HybridMount
  klikněte pro zvětšení
 
QuTS hero pak ještě bude chtít, abyste nastavili mezipaměť pro cloudové služby, která optimalizuje synchronizaci dat mezi NASem a cloudovou službou.
 
QuTS hero HybridMount
 klikněte pro zvětšení 
 
Podobným způsobem si můžete přidat i další síťové disky. Zde např. přidávám externí disk od WD pomocí jeho adresy přes CIFS/SMB. Ještě jednodušší to může být s nějakými jinými NASy, např. další NAS od QNAPu našel automaticky.
 
QuTS hero HybridMount
 
Všechny tyto síťové a cloudové disky se pak namapují do prostředí NASu a tváří se jako další složka. Pomocí FileStation tak můžete snadno přenášet data třeba z Google Drive na jiný externí disk a NAS od QNAPu se stane jen jakýmsi můstkem mezi nimi.
 
QuTS hero FileStation
 
Operační systém QuTS hero pochopitelně přináší několik technologií, které mají práci s NASem vylepšit, zrychlit a zvýšit také spolehlivost a usnadnit zálohování. Velmi užitečnou funkcí jsou tzv. snímky, kdy QuTS hero ukládá obraz NASu do záloh, takže se můžete vracet v historii. Současně se stará o to, aby tyto zálohy nezabíraly spoustu místa. V případě tohoto systému můžete mít takových záloh až 65535, což podle QNAPu znamená, že pokud by se snímek vytvářel každou hodinu, tak by to stačilo na 7 let bez nutnosti jakýkoli z nich smazat (samozřejmě za předpokladu, že by na ně stačila úložná kapacita). To je značný rozdíl proti QTS, kde je to na x86 procesorech 32 až 1024 podle množství RAM.
 
QuTS hero snímky
 klikněte pro zvětšení 
 
Kliknutím na jakoukoli složku zobrazenou výše můžete pořídit její snímek manuálně. Pro snímky byste měli nejprve vytvořit garantovaný prostor úložiště.
 
QuTS hero snímky
 
Při vytváření si tak můžete i zvolit, zda budou mít snímky nějakou vyhrazenou kapacitu úložiště, přes kterou "nejede vlak". V takovém případě máte zajištěno, že vyčerpání kapacity úložiště používané pro jiné účely nezpůsobí vymazání snímků.
 
QuTS hero snímky
 klikněte pro zvětšení 
 
Kliknutím na složku a tlačítko Snímek pak můžete spustit Správu snímků a nastavit, jakým způsobem má docházet k zálohám. Jde si tedy vybrat frekvenci, čas spuštění a také to, zda má jít o chytrý snímek. V takovém případě se záloha provede jen tehdy, pokud došlo od předchozího stavu ke změně, nedělá tedy zbytečný snímek. V dalších záložkách si lze nastavit např. i dobu uchování.
 
QuTS hero snímky
 klikněte pro zvětšení 
 
Takhle to pak může vypadat po týdnu zálohování. Každý den byla vytvořena záloha a vy si pak můžete i vybrat, co z které podsložky má být případně obnoveno zpět. Velikost jednotlivých záloh pochopitelně závisí na tom, kolik dat se změnilo.
 
QuTS hero snímky
 klikněte pro zvětšení 
 
To ale zdaleka není všechno. Oproti QTS je zde také užitečná funkce SnapSync. Ta umožňuje real-time zálohování na další NAS nebo z dalšího NASu. Jakmile jsou tak data zapsána do zdrojového NASu, okamžitě se začne zapisovat i na druhý (je ale možné zvolit i periodickou zálohu denně, týdně nebo měsíčně pro šetření prostředků NASu). Poněvadž tuto funkci QTS nepodporuje, podporováno je pouze zálohování na/z systémů QuTS hero a QES. K dispozici jsem měl sice druhý NAS od QNAPu, ale ten měl QTS, takže jsem funkci nemohl otestovat. Výhodou SnapSyncu je snížení rizika ztráty dat, neboť se minimalizuje možnost toho, že byla vytvořena data, která by periodickou zálohou (třeba dalšího dne) ještě nebyla zálohována.
 
QuTS hero SnapSync
 
Lákadlem systému QuTS hero může být také inline deduplikace dat, komprese a komprimace. To je užitečné zejména v případě, že se často opakují stejná data, případně se např. využívá komprimace malých souborů. Jedním z ukázkových příkladů je např. složka projektů z Visual Studia, kde jsem nasbíral celkem 2,72 GB dat (2,73 GB na disku s NTFS) v 3912 souborech a 450 složkách. Jsou zde i stejné soubory (např. stejné knihovny v různých složkách).
 
QuTS hero komprese
 
Ve výchozím stavu měla tato data na souborovém systému ZFS v QuTS hero 2,80 GB, na QTS 5.0.1 s ext4 zabírala tatáž složka 2,75 GB. Vidíme zde ale např. to, že při využití komprese a deduplikace na něm zabírají jen 1,69 GB. Pro představu, komprese dat pomocí vestavěného nástroje ve Windows tutéž složku zabalila do archivu o velikosti 1,22 GB, takže nečekejte až takové kompresní poměry jako u ZIPu, každopádně rozhodně to není k zahození. Počítejte s tím, že k tomuto snížení datového objemu dochází při zápisu na NAS, ne po něm.
 
QuTS hero komprese dat
  klikněte pro zvětšení
 
Dokonce i 5,44 GB různých videosekvencí dokázal NAS srazit na 5,02 GB. Přitom se přenosová rychlost pohybovala mezi 300 až 600 MB/s a za cca 15 sekund bylo hotovo. 12jádrový Ryzen 9 5900X totéž komprimoval zhruba 2 minuty a dostal se víceméně na totéž (5,01 GB). Jak už bylo řečeno, tohle se bude hodně lišit podle typu dat, a tak např. v případě, že nad dokumenty budou převažovat hlavně fotky nebo video, počítejte tak s 10-15 %, pokud zde bude jen ten multimediální obsah, očekávejte ještě méně (kolem 8 %). Bude-li na NASu spousta malých souborů dokumentového typu, a spíše menší množství multimediálního obsahu, dá se počítat tak s cca 25-35 %.
 
Úsporu místa lze ale čekat i při virtualizaci. Nainstaloval jsem na NAS dva virtuální stroje s Windows 11 (Home a Pro), celkově šlo o 10,43+10,64 GB = 21,07 GB dat. V úložišti bylo ale zabráno 16,6 GB, jde tedy o 21% úsporu. Při větších počtech VM se dle QNAPu lze dostat ještě na mnohem vyšší úsporu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama