reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy

17.10.2022, Milan Šurkala, recenze
QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy
Dnes jsme se podívali na operační systém QNAP QuTS hero 5.0.0, který je profesionální verzí systému pro NASy tohoto výrobce. Nabízí např. 128bitový souborový systém ZFS, inline kompresi i deduplikaci a další funkce navíc proti QTS.
Seznámení s operačním systémem QNAP QuTS hero 5.0.0 máme za sebou. Jde o pokročilejší variantu systému QTS, která přidává několik pokročilejších funkcí. Vyžaduje kompatibilní NASy, které mají zpravidla výkonnější hardware než ty pro QTS, takže i díky tomu je práce s QuTS hero o něco příjemnější a svižnější. Počítejte tedy s tím, že levnější NASy QNAPu mohou běžet jen s QTS a QuTS hero na ně nenainstalujete, zatímco střední třída může obvykle využít oba systémy. Podnikové NASy s duálními řadiči mohou pak mít dokonce výhradně jen nejpokročilejší systém QES.
 
Lákadel má QuTS hero hned několik a může jít jak o nové funkce, tak i o pokročilejší verze těch, které najdete i v QTS. Výrazně se tak např. zvýšil počet snímků (záloh), které lze uložit, máme zde i možnost klonování snímků, a tedy další úroveň zálohování. QuTS hero má souborový systém ZFS a líbila se mi možnost deduplikace a komprese dat, kde pochopitelně závisí na typu dat. Nicméně i s multimediálním obsahem ušetříte tak 10 % kapacity, s dokumenty se můžete dostat i přes třetinu, a to rozhodně není k zahození. Navíc to funguje instantně bez čekání už při nahrávání na NAS.
 
QuTS hero 5.0
 
V neposlední řadě tu najdeme podporu SSD cache, což umožňuje zvýšit rychlost přístupu k často používaným datům. Chcete-li však některá data ukládat na SSD přímo (např. virtuální stroje), počítejte s tím, že SSD vyhrazená pro mezipaměť k tomuto nelze využít a budete potřebovat separátně SSD pro mezipaměť a zvlášť pro další účely. Pokud jde o virtuální stroje, QuTS hero nabídne hned několik způsobů, jak je používat. Můžete využít Container Station s využitím kontejnerů LXD, k dispozici je také Ubuntu Linux Station a pokud si vše chcete více ošéfovat sami, máte tu i Virtualization Station.
 
Dobrý je i obchod s aplikacemi App Center, který umožní přizpůsobit si NAS k obrazu svému a nainstalovat do něj potřebné aplikace dle vlastních potřeb. Z menších záporů bych zmínil to, že některá nastavení se občas jakoby zaseknou a systém se tváří, že je stále nastavuje, přestože už jsou nastavena.
 
Vedle finální verze QuTS hero 5.0.0 existuje také betaverze 5.0.1. Tato verze tak sice ještě nemá finální status, nicméně přestože zásadně nemění celý systém, přináší mnoho užitečných změn. Na ty nejdůležitější se podíváme v další kapitole.
 
 

Systém je vhodný pro:


Pokud nedostačují funkce QTS (chcete inline deduplikaci a kompresi)


Plusy

 
+ Inline deduplikace a komprimace
+ Obchod s aplikacemi App Center
+ Podpora SSD cache
+ Podpora virtualizace (třemi různými způsoby)
+ Poměrně jednoduché ovládání
+ Snadné přidávání úložišť do FileStation (disky, USB, cloud,...)
+ Aplikace pro všechny důležité OS (Windows, Linux, macOS, Android i iOS)

 

Minusy


- Občasné zaseknutí při aplikaci některých nastavení
 
 
Za zapůjčení NASu QNAP děkujeme QNAP.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama