reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD

9.8.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD
Společnost QNAP nabízí nejen úložná zařízení typu NAS, ale také mnohem jednodušší modely v rámci řady TR. Jedná se o rozšiřující boxy pro pevné disky s hardwarovým RAIDem, které můžeme připojit i přímo k PC.

Výsledky testů propustnosti 

 
QNAP TR-004 není NAS, ale pouze HDD box s hardwarovým RAID, který se připojuje přes rozhraní USB 3.0. Jako takový může mít oproti dnešním NAS i obrovskou výhodu jako řešení, které nabídne výrazně vyšší propustnost v porovnání s 1Gb/s Ethernetem. Dnes jsou samozřejmě k dispozici i daleko rychlejší síťové standardy, ale oproti rozšířenému 1GbE jsou stále dražší, zvláště když potřebujeme, aby je podporovala síťovka v počítači, samotný NAS, přepínač či směrovač, zkrátka síťová infrastruktura.
 
Na druhou stranu je TR-004 ekvivalent NASu připojeného k počítači přímo, a tak jej zkrátka se síťovým úložištěm nelze srovnávat. Jde o zařízení určené třeba pro ty, kteří nechtějí využívat NAS a nepotřebují jeho funkce. Mají však zájem o externí úložiště, jehož data ostatně mohou být k dispozici i na síti, pokud je zprostředkuje napojený počítač. A my se nyní podíváme, jakou rychlostí jej mohou těmito daty zásobit. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
My si nyní vyzkoušíme, jaké propustnosti se dočkáme s využitím čtyř 2TB disků řady WD Red zapojených v poli RAID 5. Využita zde byla deska Gigabyte Z270X-Gaming 5, na kterou byl box přímo napojen a pak zápis a čtení v PC probíhal na 1TB SSD OCZ Vector, aby bylo úzké hrdlo opravdu jen na straně samotného NAS.
  
QNAP - HDD RAID 5
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
220 MB/s
132 MB/s
2-3MB fotografie
201 MB/s 120 MB/s

Test se čtyřmi disky v RAID 5 přinesl slušnou propustnost, které bychom se od NASu s 1Gb/s Ethernetem nedočkali. Jde až o 220 MB/s při čtení či downloadu dat a 132 MB/s při jejich zápisu, který už je omezen tím, co zvládne pevný disk. 
 
Je třeba také zmínit, že jde o testy softwarového RAID 5, ovšem když jsem přepnul pomocí DIP na hardwarový, propustnost byla v podstatě stejná, takže toto při svém rozhodování řešit nemusíte. 
 
QNAP - HDD RAID 0
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
236 MB/s
183 MB/s
2-3MB fotografie
205 MB/s 169 MB/s
 
Pak jsem ještě vyzkoušel nastavit dva disky do pole RAID 0, což přijde vhod pro zvýšení celkové propustnosti, ovšem za cenu toho, že havárie jednoho disku přinese ztrátu dat na obou. Zde už se dle očekávání zvedla i rychlost zápisu, i když na dvojnásobek rozhodně ne. Čtení dat je pak trochu rychlejší než v případě RAID 5. 
 
 

Spotřeba


Se čtyřmi disky na palubě bylo zařízení připojeno na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP TR-004
spotřeba (W)
čtení/zápis
17,8 W
zapnuté disky
14,8 W
vypnuté disky
8,2 W
pohotovostní režim
? (neměřitelné)

Specifikace výrobce mluví o tom, že spotřeba se bude v provozu pohybovat kolem 18 W, ovšem pochopitelně bude ovlivněna tím, jak box osadíme. V našem případě výsledky víceméně odpovídají tomu, co se dozvíme ze specifikací a my můžeme jen upřesnit, že k 18 W jsme se přiblížili jen tehdy, když disky něco dělaly. Když pouze běžely v klidu, spotřeba byla o 3 W nižší, což už z dlouhodobého hlediska může být citelný rozdíl. 
 
Pak ještě může zařízení své disky uspat a vypnout ventilátor, což ale dle dostupných informací nedělá stejným způsobem jako NAS, čili po jisté době nečinnosti disků. Uspí se tehdy, pokud je odpojen od druhého zařízení, nebo se to samo uspí a připojení je tak nečinné. Není ale vhodné, aby se box uspával hned poté, co ztratí spojení, což také nedělá. Ve skutečnosti se vypne po několika minutách, ovšem namísto slibovaných 4,2 W měl v takovém případě reálně dvojnásobnou spotřebu.

reklama