reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-219P: dvojitý zásah pro data

7.9.2009, René Pfeifer, recenze
QNAP TS-219P: dvojitý zásah pro data
Krátce po jednodiskové verzi vám přinášíme recenzi nového NAS serveru se dvěma disky. Potřebujete-li ukládat svá data ve velkém a následně k nim přistupovat z libovolného místa, mohlo by vám pomoci řešení Turbo NAS QNAP TS-219P.

Administrace serveru


Nastavení serverů QNAP je díky unifikovanému rozhraní AJAX shodné pro více modelů. Některé zajímavé možnosti jsme již probrali v minulé recenzi TS-119. Dnes navážeme na úvod o iSCSI a ukážeme si, jak se dá zapojit. V recenzi jednodiskového NASu jsme nepsali o nastavení disků do pole RAID, které mu pochopitelně chybělo. Proto se této problematice také podíváme na zoubek.


iSCSI – nastavení ve Windows



Výhody protokolu iSCSI asi nejlépe využijí malé a střední podniky (SMB - Small and Medium Business) pro nenákladné rozšíření diskové kapacity. Služba iSCSI na QNAP Turbo NASu může dobře posloužit jako rozšíření prostoru pro zálohování databázových, poštovních serverů nebo třeba Time Machine (zálohy v Mac OS).


iSCSI - příklad zapojení

V praxi je ke zprovoznění potřeba učinit dva základní kroky – vytvořit iSCSI cílový svazek na NASu a připojit se k němu pomocí iSCSI iniciátoru příslušného OS. První krok je velmi jednoduchý pomocí správy disku v administrátoru NASu.


Výběr iSCSI Target

Druhý krok vyžaduje například u Win XP nebo Vista doinstalovat ovladače iSCSI iniciátoru (aktuální verze 2.08). S jeho pomocí cíl vyhledáme, připojíme, nadefinujeme práva a pak je třeba svazek naformátovat ve správě počítače, jako klasický disk.


Formátování iSCSI Target

Tolik malá ukázka využití iSCSI s Turbo NASem QNAP.


Nastavení RAID


Server TS-219P se dvěma disky nám umožňuje nastavit oba do pole typu RAID 0, 1 nebo JBOD. Účel všech typů je snad všem dobře znám, a tak ho nebudeme dlouze rozebírat.

Volume management:
  • stripping disk (proužkování), pro zvýšení výkonu
  • mirroring disk (zrcadlení), pro zvýšení bezpečnosti
  • linear disk (JBOD), plné využití kapacity obou disků
  • single disk, v případě využití pouze jednoho z disků


Nastavení pole RAID

Nastavení jednotlivých typů je s Turbo NASem QNAP školácky jednoduché. Náš testovaný kus měl přednastaven RAID 1, který jsme po dokončení testu změnili na typ 0. A jak na to? V nabídce administrátoru vyhledáme položku správa disku/ správa svazku. Zde najdeme výpis disků uvnitř NASu a aktuální nastavení. Pokud pole není nastaveno, můžeme rovnou přejít k instalaci. My jsme museli nejdříve zrušit původní. V závislosti na kapacitě disků je třeba mít trochu trpělivosti. O průběhu formátování a dokončení jsme informováni v téže položce.


Formátování pole

Výkon obou polí jsme samozřejmě prozkoušeli, než se však dostaneme k výsledkům, musíme krátce zmínit zajímavé funkce pole RAID, využívající hot-swap, tedy výměnu za chodu. Jde o Online RAID Capacity Expansion a Online RAID Level Migration.

Funkcí Expanze kapacity snadno vyměníme menší disk v poli za větší. V poli se dvěma disky bohužel nevyužijeme této funkce naplno, u TS-219P můžeme vyměňovat disky za chodu pouze u RAID 1.

Migrace nám umožňuje převést stávající pole na vyšší stupeň bez ztráty dat. Dva sloty pro disk v našem NASu opět limitují funkci na pouhý přechod ze Single disk na RAID 1.

V obou případech se nejedná o složitý proces. Zabere pouze více času při přípravě disků před výměnou.

Popis všech funkcí NASu by vydal na několik článků. Pojďme ho raději otestovat v praxi.


reklama