reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-219P: dvojitý zásah pro data

7.9.2009, René Pfeifer, recenze
QNAP TS-219P: dvojitý zásah pro data
Krátce po jednodiskové verzi vám přinášíme recenzi nového NAS serveru se dvěma disky. Potřebujete-li ukládat svá data ve velkém a následně k nim přistupovat z libovolného místa, mohlo by vám pomoci řešení Turbo NAS QNAP TS-219P.

Jak jsme testovali?


K prozkoušení Turbo NASu QNAP nám posloužila testovací PC sestava se základní deskou Gigabyte EP45-UD3P, osazenou gigabitovou sítí Realtek RTL8168C. Jak jsme uvedli v úvodu, v boxu byly zapojeny dva pevné disk Samsung F1 1 TB, v polích RAID 0 a 1.

TS-219P jsme otestovali nejprve na přenos dat (up/down) přes FTP i SMB. Použili jsme dvojí nastavení Jumbo Frames na 1500 a 9000 MTU. Všemi způsoby jsme kopírovali archiv o velikosti 513 MB. K testu FTP jsme použili klienta FileZilla, na kterém testoval přenosové rychlosti i výrobce.

Dále jsme v praxi vyzkoušeli náš NAS ze zálohování 1,97GB souboru na disky zrcadlené i prokládané pomocí přibaleného programu NetBak Replikator. Nakonec jsme přidali srovnání výkonu obou polí v benchmarku Intel NAS Performance Toolkit.


Výsledky testů



Nejprve se podíváme na test zálohování. Průběh zkoušky jsme nastavili tak, že jsme několikrát změřili čas zálohování zvoleného adresáře z PC na síťovou jednotku. Přepočítané průměrné výsledky prezentuje malý graf níže.



Rozdíl v přenosu na oba typy polí není výrazný, proto se určitě vyplatí zdvojnásobit bezpečnost našich dat v režimu zrcadlení.

Při zkoušce přenosu dat jsme se snažili využít maximum možností nastavení NASu pro FTP i Sambu.












Ve výsledcích je nejprve patrný rozdíl v komunikaci protokolů FTP a SMB, když Samba poměrně výrazně zaostává (pozn.: testovaný server vs. naše sestava). Stejně jako u jednodiskového serveru, zaznamenali jsme i v testu TS-219P výkyvy downloadu SMB v režimu MTU 9000, bez ohledu na typ pole.

U obou polí je znát mírný nárůst výkonu po přepnutí Jumbo Frames na vyšší úroveň a podobný trend sledujeme i u obou protokolů v závislosti na typu pole - RAID 0 je celkově o stupínek výkonnější než RAID 1 u FTP i Samby. Výraznější nárůst přenosové rychlosti lze zaznamenat pouze u downloadu FTP v RAID 0.


Balík testů NASPT simuluje reálnou práci serveru s různými aplikacemi. Z dvanácti možných sekvencí jsme prozkoušeli QNAP TS-219P z uploadu a downloadu souborů i adresářů, vytváření obsahu, zpracování videa a práce s fotoalby.



Dosažené rychlosti přenosu jsou trochu zklamáním v porovnání s praktickými testy. Výkonnostní nárůst mezi poli 1 a 0 zde ovšem vychází podobně, když zrcadlené disky v poli RAID 1 dosahovaly mírně nižších přenosových rychlostí téměř ve všech disciplínách. Výraznější rozdíl jsme zaznamenali pouze u zpracování videa, kde byl dle předpokladu stripping výkonnější.

Tolik o průběhu našich testů. Nyní už zbývá provést celkové hodnocení.


Teplota, hluk, spotřeba


Kontrolu teploty systému i disku uvnitř lze snadno provádět v monitorovacím systému administrace. Musíme konstatovat, že aktivní chlazení je účinné a zvládá udržet teplotu serveru na přijatelné úrovni. Starší verze systému TS-219 (bez P) mají v posledním firmwaru 3.1.1 navíc integrovánu funkci Smart Fan pro HDD a procesor. Proto je možné, že se u testovaného modelu můžeme v budoucnu těšit na účinnější chlazení.



Co se týče akustických projevů NASu, již v úvodu jsme zmínili, že o činnosti větráčku nebudeme ani vědět; byl téměř nehlučný. Zato každý pohyb ramínek pevných disků je znát. Je to pochopitelné vzhledem k hliníkové konstrukci systému a pozici disků blízko u sebe. Nutno dodat, že se nejedná o nijak nadměrný hluk a pokud by někoho rušil příliš, je tu možnost umístit server do nejméně obývané místnosti.

Spotřeba je do jisté míry ovlivněna použitými pevnými disky. I když F1 disky Samsung nepatří mezi největší konzumenty, mírně vyšší naměřené hodnoty, než udává výrobce, se daly předpokládat (specifikace 5, respektive 21 W).




Hodnocení


Výrobcem propagované přenosové rychlosti se nám u FTP podařilo dosáhnout v několika pokusech alespoň na zlomek vteřiny. Zde funguje ono marketingové kouzelné slůvko "up" - "až". Pokud porovnáme naměřené výsledky s jednodiskovým serverem TS-119 z předešlé recenze, pouze mírný nárůst výkonu poněkud zklamal naše očekávání zejména u pole RAID 0. S přehledným administračním prostředím přístroje si budou rozumět i méně zkušení uživatelé, široké možnosti nastavení serveru naleznou uplatnění v podnikových sítích. Negativně tedy hodnotíme pouze nestabilitu stahování protokolem SMB/CIFS.

Celkové hodnocení testovaného serveru by se dalo shrnout slovy - malý rozměry, velký činy. QNAP TS-219P je bezpochyby kvalitní produkt, který nabízí vše možné, co bychom od NAS serveru mohli požadovat. Záleží jen na uvážení, kolik služeb v domácí nebo malo-podnikové síti využijeme a zda se nám vyplatí za ně připlatit.


Snadné ovládání
Cena
Podpora služeb
Download SMB
Cena v době testování: cca 9500 Kč s DPH


Za zapůjčení QNAP TS-219P děkujeme UMAX Czech a.s
Za zapůjčení disků Samsung F1 HD103UJ děkujeme CZC.cz



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama