reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-219P II: NAS do bytu

22.12.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-219P II: NAS do bytu
Dnes přišla řada na novinku od společnosti QNAP, a sice dvoudiskový NAS server TS-219P II určený pro domácnosti a malé kanceláře. Očekávat můžeme moderní firmware i funkce, vysoký výkon díky 2GHz procesoru a snad i něco navíc.
Kapitoly článku:

Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli zbrusu nový NAS server Turbo NAS TS-219P II od společnosti QNAP, který se svými parametry výborně hodí do domácností nebo malých firem či kanceláří. Dle očekávání je jeho funkčnost daná především softwarovou výbavou v podobě systému QSM (QNAP Storage Manager) 3.5 výtečná, takže se dočkáme mnoha služeb a možností pro uživatelská nastavení.

Nevýhodou pak je, že český uživatel musí přetrpět poněkud odbytou lokalizaci, kde nejsou výjimkou doslovné překlady ztrácející svůj původní význam, nebo i chybné popisky. Na druhou stranu tím nechci říci, že by tak byl tento NAS pro českého uživatele nepoužitelný, pouze bych pro ty, kteří vládnou angličtinou, doporučil přepnout GUI právě na ni.





QNAP TS-219P II nás dále může potěšit kvalitním zpracováním, kde výrobce sice využil plastovou schránku, která však vypadá velmi odolně a také zde ani nebude mít velký vliv na chlazení. To si bere na bedra instalovaný ventilátor, jenž není příliš hlučný. To už budete mít spíše problém s pevnými disky se 7200 otáčkami, které mohou v tomto NAS velmi rezonovat. Z toho důvodu doporučuji najít pro TS-219P II místo někde stranou na stabilním podkladu, ideálně na betonové podlaze s kobercem a určitě ne na dřevěném stole vedle počítače. Tam mi nepomohla ani složená deka, jíž jsem NAS zkusil podložit.

Dále se dostáváme k otázce výkonu. Tento NAS je vybaven jedním gigabitovým Ethernetovým rozhraním, třemi porty USB 2.0 a pro rozšíření diskové kapacity také dvěma eSATA. Ethernetové rozhraní je v případě stahování dat z FTP využito bezezbytku, takže není problém stahovat rychlostmi kolem 100 MB/s. Upload je ovšem, což není nijak výjimečné, asi jen čtvrtinový a co se týče Samby, tam se pohybujeme v rychlostech cca 70 - 50 MB/s, což je naprosto dostatečné pro běžný provoz v domácnostech. U moderního NAS za takovou cenu bych však očekával, že jej výrobce vybaví rozhraním USB 3.0, neboť to je dnes už dostatečně rozšířené a přináší oproti USB 2.0 podstatné zrychlení.

QNAP TS-219P II má tedy své nesporné kvality, ale také chybky, které s ohledem na cenu 8300 Kč s DPH nelze jen tak přehlédnout.


Solidní provedení
Nedokonalá česká lokalizace
Slušný výkon
Chybí USB 3.0
Mnoho nastavení a služeb
Náchylnost k rezonanci pevných disků (záleží však především na nich)
Uživatelská přívětivost
Vyšší cena
Cena v době testování: cca 8 300 Kč s DPH


Za zapůjčení NAS TS-219P II a disků Samsung děkujeme UMAXu


reklama