Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu

18.5.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu
Společnost QNAP si pro tento rok připravila zbrusu nové modely NAS, mezi něž patří také elegantní TS-228. Ten je určen pro domácnosti a nabízí jednoduché zpracování se dvěma diskovými pozicemi. Jedná se také o řešení za rozumnou cenu.

Operační systém QTS 4.2


QTS 4.2 (sestavení ze 17.3.2016) je vyspělý operační systém založený na Linuxu, k němuž máme v tomto případě nejlepší přístup přes webový prohlížeč, neboť TS-228 nemá žádný vlastní obrazový výstup. Systém nám ukáže klasickou pracovní plochu s lištou nahoře a zástupci pro instalované aplikace dole. Některé z nich jako Music Station, Photo Station či Download Station si vybereme hned při instalaci a další si můžeme doinstalovat později.



- klikněte pro zvětšení -

Jako obvykle se tomuto systému nebudeme věnovat dopodrobna. Jednak je stejný pro všechny NAS od firmy QNAP a potom by ani nebylo možné jej celý v článku prozkoumat. Lze ale k němu leccos říci, jako například to, že už zezačátku na nás začne mluvit česky a do češtiny je přeložen celý, a to včetně nápovědy.



Kdo bude tápat, může si tedy všechno potřebné snadno zjistit v nápovědě, kde jen výjimečně narazíte na nedokončený překlad, jako například zde:



Jak se na správný moderní NAS systém sluší, QTS 4.2 je velice pohotový. Okna s aplikacemi si můžeme téměř libovolně zmenšovat a zvětšovat, odezva je okamžitá, jako bychom pracovali s lokálním systémem. Čekat budeme pochopitelně na start aplikací a občas na načtení nějakých informací, třeba v přehledu externích zařízení nebo ve výpisu logu, ale to je normální.



S ohledem na operační systém je tak TS-228 plnohodnotný NAS, s nímž je radost pracovat. Uživatel má i výhled na další aktualizace a také na využití služby myQNAPcloud, která jednoduše z našeho NAS udělá osobní cloud a nejenže umožní přistupovat k uloženým souborům odkudkoliv, ale také spravovat jeden i více NAS. Samozřejmostí je DDNS, takže se nemusíme starat o to, zda máme k dispozici pevnou IP.