reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti

22.4.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-251D: dva disky a široké možnosti
QNAP TS-251D je malý, ale dobře vybavený NAS určený pro dva pevné disky nebo SSD. Díky možnosti rozšíření zvládne i M.2 SSD a navíc můžeme využít i výkonnou síťovou kartu s až 10 Gb/s. Samotný NAS má přitom ještě HDMI. 
Ještě před samotnými testy se podíváme na tento zajímavý malý adaptér, a sice
QNAP QNA-UC5G1T, který jednoduše poslouží k tomu, abychom z portu USB 3.0 získali až 5 Gb/s Ethernet (nebo 2,5 Gb/s, 1 Gb/s a 100 Mb/s). 
 
Tento adaptér využívá rozhraní USB typu C a na druhé straně svého protáhlého hliníkového těla má klasický RJ-45 s příslušnými LED kontrolkami. Hliník je zde vhodný, protože tělo při provozu trochu hřeje, ale vůbec nijak extrémně (dle teploměru kolem 40 °C), ostatně při 5 V si adaptér vezme maximálně 0,9 A. Na straně počítače má ale přívodní kabel klasický konektor USB typu A. 
 
 
Co se týče propustnosti, při napojení na testovaný NAS jsem mezi tímto adaptérem a PCIe kartou QNAP QXG-10G1T už v předchozích testech nepozoroval žádné rozdíly, pokud jde o režim 5GbE. Ovladače jsou připraveny pro Windows 32/64bit od verze 7 po 10 a pro macOS a Linux. V roli switche byl opět QNAP QSW-804-4C, který podporuje 10Gb/s Ethernet.
  
 
NAS server QNAP TS-251D je ovšem sám o sobě vybaven pouze klasickým 1Gb/s Ethernetem, ale jak dobře víme, má k dispozici vhodný slot právě pro kartu QXG-10G1T. 
 
 
Ta do něj byla i nainstalována a samotný počítač dostal adaptér QNA-UC5G1T, takže jsme měli s využitím uvedeného switche k dispozici 5Gb/s Ethernet, čili 5GbE.  

reklama