reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-253A: výkonný NAS i pro Karaoke

10.6.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-253A: výkonný NAS i pro Karaoke
Dnes se podíváme na dvoudiskový NAS QNAP TS-253A, který patří do vyšší třídy, čemuž odpovídá jeho výbava založená na čtyřjádrovém procesoru Intel Celeron. NAS také disponuje slušnou nabídkou rozhraní a je vhodný i jako základ Karaoke.
Kapitoly článku:

HD Station


Když na čerstvě nainstalovaný a inicializovaný QNAP TS-253A připojíte monitor (televizi/projektor), klávesnici a myš, objeví se pouze výzva k instalaci linuxové stanice. Ta proběhne automaticky a poté se objeví takováto pracovní plocha, kde najdeme tři aplikace, jež jsou předem nainstalovány. Jednak je to prohlížeč Chrome, pak QTS pro správu NAS serveru a ještě také HD Player pro přehrávání videí, přičemž další pro doinstalování najdeme v menu "Nastavení". Nahoře máme základní přehled o typu NAS, jeho IP, přihlášeném uživateli, můžeme si změnit jazyk a také nastavení. Není to tak plnohodnotný linuxový systém, který by se dal srovnat s desktopovými, ale to lze snadno napravit (viz konec kapitoly). Pak se do seznamu po nainstalování v systému QTS přidal ještě OceanKTV TV Player, v němž již fungovalo spuštění videí v mp4, ale jiné formáty pro Karaoke nefungovaly ani zde. A mimochodem, právě v tomto systému budeme moci dobře využít dodávaný dálkový ovladač.



V nastavení toho moc nenajdeme. Jednak tu jsou obecná, kde jsou volby jako vypnout zobrazení IP adresy či zobrazení názvu serveru, ale pak i zapnutí multitaskingu, které ale zase naruší funkci dálkového ovladače. V položce "Display" máme možnost změnit rozlišení, zapnout šetřič či změnit tapetu a už při instalaci můžeme upravit umístění obrazu, to aby jeho část nebyla mimo obrazovku televizoru. V Preferencích lze změnit audio výstup (HDMI 1, HDMI 2 či analog, změnit jazyk i pro klávesnici a také si zprovoznit jiný dálkový ovladač, s nímž se systém naučí pracovat. Na závěr tu je položka "Aplikace", z nichž většinu ukazuje následující screenshot. Jde tak především o multimediální aplikace, přičemž jejich celková nabídka je oproti tomu, co nabízí QTS, trochu omezená.



Systém nám nabízí hned na své hlavní ploše základní nápovědu, jak jej lze ovládat pomocí klávesnice, myši a dálkového ovladače. Jak vidíte, tvorba screenshotů mezi možnosti nepatří, a tak jsme museli postaru fotit monitor.



Co se týče webového prohlížeče Chrome, ten pracuje velice dobře, svižně, a tak bude využitelný i pro surfování na obrazovce televizoru. Další užitečnou aplikací jistě bude také YouTube, Spotify nebo pro komunikaci Skype. Přehrávání multimédií si necháme na další kapitolu.



- klikněte pro zvětšení -


Linuxové systémy


V Ovládacích panelech si můžeme poté vypnout HybridDesk Station, která je ve výchozím nastavení systému zapnuta a pak si můžeme nainstalovat některou z linuxových distribucí. Systém přímo nabídne Ubuntu, Debian a Fedoru.



Ještě předtím je ale třeba nainstalovat nejdříve Container Station a pak Linux Station z nabídky aplikací a poté se nám už začal automaticky stahovat a instalovat systém, a to Ubuntu 14.04.



Stačí opravdu jen stisknout tlačítko Install a QNAP si vše potřebné stáhne, nainstaluje a bez jakéhokoliv restartu pak nabídne desktopový linuxový systém, který můžeme využívat jako u normálního počítače. V prostředí QTS si ještě můžeme nastavit rozlišení a obnovovací frekvenci na výstupu, kdyby snad něco bylo nastaveno špatně, pak si zvolíme, přes jaké rozhraní má lézt ven audio (HDMI 1, HDMI 2 a analog) a také zapnout vzdálený přístup k systému.



Pak už můžeme začít používat linuxový systém, k němuž se přihlásíme pomocí stejného účtu, jaky jsme si zřídili v QTS. Ihned jsou k dispozici aplikace jako Chrome, Firefox, LibreOffice, Amazon, Kodi Media Center, atd. Další si budeme moci doinstalovat. Máme také k dispozici data uložená lokálně na discích NASu, k nimž ale pochopitelně musíme mít v rámci používaného účtu práva. Nainstalované Ubuntu ale nebyl zcela připravený systém. Třeba přehrávání videí nefungovalo a vyžadovalo dodatečnou instalaci kodeků. Ale s tím se musí počítat.



- klikněte pro zvětšení -

reklama