reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-253A: výkonný NAS i pro Karaoke

10.6.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-253A: výkonný NAS i pro Karaoke
Dnes se podíváme na dvoudiskový NAS QNAP TS-253A, který patří do vyšší třídy, čemuž odpovídá jeho výbava založená na čtyřjádrovém procesoru Intel Celeron. NAS také disponuje slušnou nabídkou rozhraní a je vhodný i jako základ Karaoke.
QNAP TS-253A je kvalitně zpracovaný dvoudiskový NAS s hliníkovou schránkou a obvyklými šuplíky pro pevné disky. Je velice dobře vybavený a nabídne krom procesoru Intel Celeron N3150 také dvě rozhraní HDMI, čtyři USB 3.0, dva gigabitové Ethernety a také dva 6,3mm konektory pro připojení mikrofonů pro využití NASu pro karaoke. Za zmínku stojí také schopnost virtualizace a dva operační systémy, jednak QTS a potom linuxová stanice dostupná právě na výstupech HDMI, kde si lze krom výchozí HD Station vybrat i systémy jako Ubuntu, Fedora, Debian a využívat NAS také jako desktopový počítač. Právě ta bude nejlepší pro přehrávání multimédií na připojeném televizoru nebo jiném zobrazovacím zařízení, k čemuž dostaneme také dálkový IR ovladač.



Většina schopností tohoto NAS serveru závisí právě na systému QTS, který zde umožní využít třeba systém tvoření snímků využitelný pro lepší zabezpečení dat. Můžeme se tak vrátit k různým bodům v minulosti a obnovit tehdejší stav uložených dat. Výkon bude s přehledem stačit na vytížení propustnosti gigabitového Ethernetu a pokud to nebude stačit, můžete zapojit oba porty pomocí Ling Aggregation a dosáhnout až přes 200 MB/s. Procesor podporuje HW dekódování videí v rozlišení 4K (H.264), což skutečně velice dobře zvládne a uspokojivě se mu daří také převést takové video do nižšího rozlišení, a to v reálném čase.

Problém byl ale s aplikací OceanKTV pro karaoke, která nepodporuje rozšířené formáty s klipy a texty a vyžaduje mp4 a nakonec je tu otázka operační paměti. Když se podíváme na to, že QNAP prodává na svých stránkách 4GB moduly DDR3L SO-DIMM za 150 dolarů, ani se nelze divit, že mezi 4GB a 8GB verzí TS-253A je cenový rozdíl cca 3000 Kč. Samotný modul si ale můžeme koupit už za cenu téměř 400 Kč a nikdo nám nebrání NAS otevřít a nainstalovat jej do volného slotu. Nelze ani argumentovat tím, že by měl QNAP využívat nějaké speciální a certifikované moduly, však jsme sami našli uvnitř standardní moduly od firmy A-Data. Pokud se tak rozhodnete sami doplnit kapacitu RAM na plných 8 GB, můžete značně ušetřit.


Plusy


+ Výkonný NAS se dvěma systémy a 8 GB RAM
+ 2x HDMI a linuxová stanice
+ Dálkový ovladač
+ Podpora snímků pro obnovu dat
+ Podpora plnohodnotných linuxových systémů


Minusy


- Na dřevěném stole drnčí (záleží ale na discích)
- Problematická aplikace pro karaoke
- Drahé paměti
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-253A děkujeme firmě QNAP.
 
 
Cena v době testování: cca 13 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte NAS QNAP TS-253A?
V anketě šlo hlasovat od 10.6.2016 do 30.4.2017. Počet hlasujících: 2
Výborný50 %
Průměrný50 %
Špatný0 %
reklama