reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný

22.11.2010, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný
QNAP má teď v nabídce mnoho síťových úložných zařízení typu NAS, z nichž jsme si pro recenzi vybrali dvoudiskový TS-259 Pro+. Ten slibuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím dvou rozhraní Gb Ethernet, podporu iSCSI a mnoho dalšího.

External Device


Předposlední skupina se týká externích zařízení, přičemž může jít o úložná zařízení, tiskárny s rozhraním USB nebo UPS, které dodá při výpadku napájecí sítě potřebnou energii, čímž eventuelně může zachránit nějaká data.



External Storage Device poskytne informace o připojených úložných zařízeních, přičemž je lze bezpečně odpojit od systému, nebo naformátovat na následující FS: FAT32, NTFS, EXT3, EXT4 a HFS+.



USB Printer dokáže ukázat informace o připojené tiskárně a především vyčistit paměť pro data určená k tisku (spool). V UPS Settings pak nastavíme, po kolika minutách se má systém korektně vypnout, přičemž ten s UPS komunikuje pomocí jeho IP adresy a protokolů Network UPS Slave či APC UPS s SNMP managementem.


System Status


A dostáváme se konečně k poslední skupině, kde nám budou poskytnuty především informace o systému a jeho běhu.



System Information obsahuje přehled těch základních informací o NAS boxu, tedy například čas běhu (uptime), stav ethernetových rozhraní a jiné informae o hardwaru včetně teplot a otáček ventilátoru.



System Service je užitečná obrazovka poskytující ucelený přehled o spuštěných službách, které NAS podporuje. Není jich totiž zrovna málo, a tak taková tabulka přijde velmi vhod.



A nakonec Resource Monitor poskytne neméně zajímavý přehled o zdrojích systému a jejich využití. Uvidíme tedy zatížení procesoru (na screenshotu je zátěž při uploadu filmu přes WiFi 802.11n), využití paměti, koláčový graf s využitím diskové kapacity, zatížení přenosového pásma a nakonec seznam spuštěných procesů včetně nároků na čas procesoru a paměť.



Jak je tedy vidět, QNAP TS-259 Pro+ disponuje velmi vyspělým firmware a nebýt nešťastné lokalizace do českého jazyka, neměl bych žádné výhrady. Nezapomnělo se ani na nápovědu, kterou si můžete vždy v daném okně vyvolat stiskem tlačítka s otazníkem.
reklama