reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.11.2010, Jan Vítek, recenze
QNAP má teď v nabídce mnoho síťových úložných zařízení typu NAS, z nichž jsme si pro recenzi vybrali dvoudiskový TS-259 Pro+. Ten slibuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím dvou rozhraní Gb Ethernet, podporu iSCSI a mnoho dalšího.
Mistr-X (1) | 21.11.201212:32
Tento NAS mam uz rok a pul a jsem s nim velmi spokojen.. Sice ­(bohuzel­) nevyuzivam na 100% vsech funkci, ale to co vyzuivam funguje skvele.. Super je moznost doinstalovat defacto cokoliv na to.. I kdyz pro me linux neznaleho je to velmi narocny souboj, donutit to delat co potrebuju.. Aktualne se chystam naucit NAS pouzivat TrueCrypt.. Ale k veci.. Rychlosti uvedene v clanku mi prijou nejake extremne pomale. Nevim cim to bylo, ale ja mam nas zapojeny do routeru LinkSys E3000 a PC mam i7 2600k deska gigabyte s jednim giga ethernetem a naprosto bezne stahuju na same hranici gigabit ethernetu tedy kolem 130MB za sekundu a zapis kolem 100MBpS. Nepouzivam raid jen pouze JBOD a mam tam 3TB disky Hitachi Deskstar 7K3000.. Takze ty rychlosti zde uvedene berte s rezervou.. Samozrejmne pri firemnim vyuziti, kdy na server bude pritupovat X lidi zaroven vykon urcite poklesne, ale to uz je jina kapitola..
Odpovědět0  0
rejzam (1) | 26.1.201211:59
Vzhledem k tomu, že má dva porty RJ­-45 a v managementu vidím záložky LAN1 LAN2, tak bych se chtěl zeptat, zda mohu zařízení připojit do dvou různých síťí, které nejsou propojeny, tedy NAS bude mít dvě různé IP adresy ?
Děkuji
Odpovědět0  0
9z9 (27) | 4.12.201012:06
Nevíte, zda jde Qnap Linux dostat i do normálního PC ­(vzhledem k tomu, že toto je vlastně PC s Atomem soudím že ano­)? Dost NAS serverů má totiž Time machine zálohy, ale do žádného desktop linuxu ­(debian, suse...­) jsem nic takového nesehnal.
Ad recenze: u NAS mě zajímý jeho rychlost ­(zde je­) a detailní možnosti reálného provozu download managerů apod ­(zde není­). Zbytek je imho u všech NASů shodný.
Odpovědět0  0
tecka (3) | 26.11.20106:20
Na ­"takovéto domácí sdílení­" mi to přijde trochu drahé ­(asi bych se za ty peníze pokusil spíše postavit nějaké HTPC, které bych používal jako přehrávač multimédií a backup úložiště­) a na firemní použití jsem rychlým hlednáním nenašel možnost u českých distributorů dokoupit nějaké profi servis služby ­(výměna NBD vadného zařízení apod.)
Odpovědět0  0
Mis | 23.11.201015:17
Tak nevím o čem vlastně tento článek je. Více méně o ničem. Trochu mi to připomíná nápovědy k funkcím PC, kde můžete zapnout funkci ­"X­". A protože nevíte co je fuknce ­"X­", tak se podíváte do nápovědy a tam stojí, toto slouží k zapnutí či vypnutí funkce X. Neboli i na webu výrobce se dozvím více. Toto mi připomíná stručně přeložený propadační leták produktu.
Odpovědět0  0
VACEK jar. | 23.11.201010:57
Dobrý den,
mě by zajímalo jak je to s tím media serverem.
Mám doma televizi ­(Samsung LE37B650­), která má RJ45 pro přístup do sítě.
Pokud chci si prohlížet fotky z PC, tak na něm musí být nainstalovaný specielní prográmek pro správu.

Myslíte, že pokud bych v NASu povolil zařízení ­(televize­) a zvolil sdílená data, tak by to fungovalo?
Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Odpovědět0  0
Sněgulák (4) | 23.11.201012:40
Bohužel jen DLNA ­(Samsung Share Manager, a jiné..­) které stojí za totálně shnilou bačkoru. Zlatem nezaplatitelný kompl s TV přez HDMI !!!!
Odpovědět0  0
Mis | 23.11.201015:20
Mám, ale u spíš u těch renomovaných značek. Pioneer s tím funguje. Panasonic také. Yamaha jako hudební server také. Nic proti Vaší TV, ale u těchto low­-endových značek jako Samsung bývají problémy.
Odpovědět0  0
nagger (60) | 24.11.20100:27
označit Samsung za low­-end značku je buď snaha o flame, nebo trochu zmatek ve vašem přehledu ;o)
Odpovědět0  0
Mis | 24.11.201019:15
Tak ještě upřesním. Samsung dokáže vyrobit či vyvinout kvalitní zboží, baohužel pouze dokáže, ale nečiní tak. Snaha umístit se na trhu v daném cenovém segmentu je nutí stejným způsobem přistupovat k výrobě. Chápu, že se to mnoha majitelům této značky líbit nebude, ale v profesionálné scéně si toto, co říkáte, opravdu nikdo nedovolí vyslovit. Doporučuji navštívit alespoň pár odborných veletrhů. Nejbližší je ted myslím ISE. Jinak je můj zmatek podpořen vystudováním v oboru, dále působením asi 17 let v tomto oboru ­(dejme tomu vývoj a profesionální systémová integrace AV techniky­). Pokud bychom klesli z profi scény klesli někam níže k high­-endu, tak myslím, že taktéž nenaleznete příliš studií, kde by Vám odpověděli na pozdrav při požadavku této značky. Pak už nám zde zbývají hypermarkety a podobné shromaždiště elektroniky, kde místní prodavačí sbírající tzv. ­"žabáčky­" Vám rádi vysvětlí, že Samsung je vrchol technologie a za žádnou cenu si nic jiného koupit nesmíte. Ještě jsou tyto tvrzení často podpořena ­"odbornými­" médii jako T3 a pod. Nikomu to nezazlívám, protože můj otec taky nedávno přišel, že Sencor je vrchol technologie a když to tam píšou tak přeci ví proč.
Odpovědět0  0
nagger (60) | 25.11.201013:06
ok, pokračujeme mimo téma :o­)
Já nikde nepsal, že Samsung dělá profesionální či špičkové výrobky ­- nebo snad ano ?
Samsung má poměrně široké spektrum výrobků, kde špičkové či exklusivní typy prostě z důvodu malé ziskovosti chybí ­- ale to není důvod označovat jej jako výrobce low­-end výrobků :oD Tedy celým svým příspěvkem shazujete Samsung ­- můžete tedy říci špičkového výrobce TV ? A k tomu dodat kdo pro něj vyrábí panely a elektroniku ? ;o­)
Sencor je lowend, stejně jako mraky dalších noname OEM značek přeprodávajících cizí výrobky. Samsung je výrobce, který si velké množství produktů navrhuje i vyrábí sám. To, že když elektroniku od něj rozdělám, je vhodné vyměnit minimálně většinu kondenzátorů je dnes normální ­- od Eiza to nevypadá jinak... Nebo snad chcete přiřadit k Samsungu zmiňovaný Sencor, nebo třeba Genius... ? Co je dnes špička ? Harman Kardon ? Denon ? Bowers&Wilkins ? Marantz ? I černobílá tiskárna umí tisknout šedou ­- co vy ? ;o)
Odpovědět0  0
Mis | 26.11.201021:26
to záleží kde postavíte hranici low­-endu. To, že někdo vyvíjí a vyrábí své produkty a rozmanitost výroby je pomalu na hranici potravin neznamená, že musí být kvalitní... a to počíná už od návrhu. Zkuste se zeptat v JAKÉKOLI profesionální instalační firmě, at Vám řeknou jak se jima daří osadit sestavu třeba právě TV od Samsungu. Pokud tam někdo neměl problémy se synchronizací obrazu se zdrojovým signálem, tak to bude zázrak. Samozřejmě v době globalizce vyrábí mnoho výrobců komponenty pro ty ostatní, tak jako pro Loewe sestavuje desky Metz a obrazovky díví Sharp a pro Metz je zas dělá LG ještě nevypovídá, že LG je kvalitní. Musíte proniknout hlouběji do výrobního procesu, např. výstupní kontroly. Sám jste uvedl příklad EIZA. Tak si otevřete Eizo a myslím, že budete překvapen čím je celá deska pájena. Pokud se vrátím k panelu, tak samotný panel je jen 60% díla. Dojděte se podívat na identický panel osazený u Loewe a zároveň u Sharpu. Nobe jestli ještě někde najdete LCD Tv od Pioneeru. To je rozdíl co? a jak je to možné, když to vyrobila jedna fabrika? Protože ten druhý výrobce má svou vlastní technologii což je ta přidaná hodnota. To jsou právě ty rozdíly. Pak stačí ještě navštívit servis a pokud projdete uličku mezi naskládanýma TV, tak máte zase trochu víc jasno. Jen si vzpomeňte na oled tenké panely.
Odpovědět0  0
Hrach | 10.12.20100:12
MIS, muzete se tady, prosim, trochu rozepsat o naznacich, jako napr cim je pajeno EIZO.. docela zajimave informace a pro mne, jako cloveka masirovaneho v supermarketu o nedostizne kvalite Samsungu, trochu jiny pohed na vec.
Odpovědět0  0
Mirek_ | 22.11.201016:11
Zajímalo by mně, jak je to s kompatibilitou dat na discích v NAS aspoň v rámci stejného výrobce. Pokud mi selže NAS ­(což bych vůbec nevylučoval­), musím shánět třeba již nevyráběný model? Zdá se, že ano, nebo jsem možná info špatně hledal. Jedna paní povídala ale tady nestačí, to by muselo být oficiální. Takže to vypadá, že si budu muset postavit server sám :)
Odpovědět0  0
tecka (3) | 26.11.20106:24
Díval jsem do FAQ na QNAP a používají EXT3 file system ­- tzn. pokud jsou disky jen jako zrcadlo, tak si myslím, že singl disk by šel přečíst na linuxu popř. s ovladačem i ve Win. http:­/­/www.qnap.com­/faq_detail.asp?faq_id=661
Odpovědět0  0
Mirek_ | 26.11.201020:09
Díky. Aha... no spíš bych asi použil něco s RAID 5. Teď jsem si prohlídl ty FAQ a je tam přesně odpověď
http:­/­/www.qnap.com­/faq_detail.asp?faq_id=688
takže bohužel, nijak kompatibilní to mezi sebou není. Ten počítač bude asi přece jen lepší a asi i rychlejší ­/ levnější.
Odpovědět0  0
the.max | 5.4.201121:19
Vzhledem k tomu, ze Qnap je postaveny na Linuxu, tak se tam pouziva obycejny softwarovy raid, ktery pak jde precist na jakemkoli jinem Linuxu. I kdyz jsou ale diusky pouze jako Raid1 ­(zrcadlo­), tak tam na disku neni primo ext3, ale disky jsou oznaceny flagem FD ­(Linux Raid autodetect­), dale je tam ulozene UUID ­(diky kteremu pak jadro pri sestavovani raidu zjisti ktery disk patri do ktereho pole. A az nad tim je teprve Ext3. Pokud se disk z Raid1 pripoji do pocitace samostatne, staci pouze rucne sestavit raid ­(i kdyz jen s jednim diskem­) a data se daji normalne precist.
Obavam se ale, ze takovyto disk vytazeny z Raidu pujde precist na win, protoze disk je oznacen jako FD, a ne 83 ­(Linux ­(exte, ext3, reiserfs atd...­)­(pokud vim, tak ty maji jen ovladac pro Ext2, ale uz 10 let win nepouzivam, takze se to mozna zmenilo­). Pokud tedy odejde Qnap ­(coz je velmi nepravdepodobne, spise odejde disk­), tak by se disky meli dat strcit do jineho qnapu. TEORETICKY by to mohlo fungovat v boxu jineho vyrobce, pokud ovsem je take postaveny na Linuxu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.