reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM

23.11.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM
Dnes tu máme k prozkoumání podnikový NAS, a to QNAP TS-431X, který je vybaven vedle 1Gb/s Ethernetu také 10 Gb/s rozhraním SFP+. Umístit do něj můžeme až čtyři pevné disky či SSD a bohatou nabídku aplikací pro QTS.
Kapitoly článku:

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme do NASu zapojili 4 identické disky WD RED (WD20EFRX) s kapacitou 2 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal.



Výkon a vliv šifrování


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly disky nakonfigurovány v poli RAID 5, což se ale na výsledcích nepodepsalo, neboť zde už spíše při stahování velkých souborů nestačil 1Gb/s Ethernet. Před testem jsme pochopitelně počkali na to, až si NAS synchronizuje vytvořený RAIDový oddíl, což zabralo dlouhou dobu a rozhodně nelze doporučit NAS v průběhu tohoto procesu vypínat, protože pak synchronizace začne nanovo. 

QNAP  - bez šifrování
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
109,3
108,4
2-3MB fotografie
82,9
80,4

Tento NAS zcela dle očekávání nemá problém s vytížením 1Gb/s Ethernetu, neboť musí zvládnout i daleko vyšší přenosové rychlosti pomocí 10Gb/s Ethernetu, k čemuž jsou ale zapotřebí také vhodné síťové prvky. Své uplatnění tak zde najdou i SSD. Můžeme si ještě případně navýšit propustnost pomocí funkce Link Aggregation, která spojí propustnost dvou 1Gb/s Ethernetů a my už máme dávno vyzkoušeno, že reálný je až dvojnásobný nárůst, což bude také slušet moderním diskům zapojeným v poli RAID 5. Základním předpokladem také je, že pro takové spojení dvou ethernetových rozhraní budeme mít připravenou lokální síť. 

QNAP - zapnuté šifrování dat
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
105,1
105,0
2-3MB fotografie
79,5
74,6

Ve všech případech byl pokles po zapnutí šifrování pouze v rámci několika megabajtů za sekundu, však použitý procesor má podporu šifrování přímo ve svém hardwaru, takže nešlo o nic dramatického, co by nás mohlo od zašifrování uložených dat odradit. Pokud tak cítíte, že takovéto zabezpečení uložených dat má smysl, pak by vás takto nízký pokles přenosových rychlostí neměl odradit. 


Spotřeba


Se čtyřmi disky WD RED na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a byla sledována jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP 
spotřeba (W)
provoz se zapnutými disky
22 - 28 W
vypnuté disky
11,5 W
pohotovostní režim
0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 22 až 28 W v závislosti na tom, zda budou disky jen zapnuté, nebo budou rovnou pracovat. Když se tedy disky uklidní, ale stále jsou roztočené, spotřeba se dostane ke 22 W a při jejich aktivitě to je spíše kolem 28 W, nárazově až ke 30 W. Uvedených 26,7 W ze specifikací tak jednoznačně odpovídá skutečnosti.


Stejně tak specifikacím odpovídá i provoz serveru s vypnutými disky, což se kupodivu nenastavuje v menu napájení, ale v menu hardware a na výběr je několik voleb v rozmezí 5 minut až hodiny. Po celkovém vypnutí serveru bude mít jeho zdroj připravený na stisk zapínacího tlačítka také nějaký malý odběr, ale ten už náš měřák nedokázal určit. 

reklama