reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM

23.11.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM
Dnes tu máme k prozkoumání podnikový NAS, a to QNAP TS-431X, který je vybaven vedle 1Gb/s Ethernetu také 10 Gb/s rozhraním SFP+. Umístit do něj můžeme až čtyři pevné disky či SSD a bohatou nabídku aplikací pro QTS.
QNAP TS-431X je klasický NAS, jehož speciální výbava je určena vyloženě k tomu, abychom si mohli užívat vysoké datové propustnosti. Jde o 10Gb/s rozhraní, vedle nějž tu máme také dvě 1Gb/s klasická ethernetová rozhraní, díky čemuž zde má smysl i využití SSD. Koneckonců i QNAP propustnost 10Gb/s rozhraní testoval se čtyřmi Intel SSD DC S3500.

 
Potěšitelná je hardwarová podpora šifrování dat, díky níž nám moc neklesá propustnost při psaní či čtení ze zašifrovaných oddílů. Celkové možnosti serveru jsou tak široké, jak bohatá je nabídka operačního systému QTS a jeho aplikací. Některé tyto funkce si budeme muset dokoupit, jako je třeba podpora exFAT.  

A jako obvykle tu máme připomínku k operačním pamětem. Naše verze TS-431X se 2 GB RAM totiž v obchodech stojí o cca 5000 Kč více než 8GB verze, což rozhodně není rozdíl úměrný tomu, že získáme 6 GB DDR3 RAM navíc. Sloty SO-DIMM jsou navíc špatně přístupné a je nutné se dostat přes záruční pečeť, takže upgrade rozhodně není jednoduchý. 

Momentálně se jedná o jediný 4diskový NAS na trhu za cenu kolem 11.000 Kč s DPH, který nabízí 10Gb/s. Můžeme také opět připomenout novou verzi TS-431X2, která už obsahuje 4jádrový procesor.


Plusy


+ Dobrý výkon
+ Šifrování dat
+ 10Gb/s SFP+ LAN a 2x 1Gb/s LAN


Minusy


- Vysoká cena 8GB verze
- Špatně přístupné sloty SO-DIMM pro upgrade


Za zapůjčení QNAP TS-431X 2GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 


Cena v době testování: cca 11.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama