reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti

19.7.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti
Mezi NAS pro náročnější zákazníky patří také QNAP TS-451+, který má připraveny čtyři diskové šachty a je připraven na multimédia, virtualizaci a nabídne velice slušný výkon. Hodit se tak bude do moderní domácnosti jako datové a mediální centrum.
QNAP TS-451+ je dobře zpracovaný čtyřdiskový NAS s hliníkovou schránkou a obvyklými šuplíky pro pevné disky. Je velice dobře vybavený a nabídne krom procesoru Intel Celeron J1900 také dvě HDMI, dva USB 3.0 i USB 2.0 a dva gigabitové Ethernety. Z toho vyplývá, že nejde o nejlépe vybavený čtyřdiskový NAS od firmy QNAP, ale přinejmenším je to slušný standard, který by měl stačit i náročnějším zákazníkům, pokud tedy v jejich nárocích nefiguruje přehrávání videa ve 4K. Za zmínku stojí také schopnost virtualizace (Virtualization Station) a dva operační systémy, jednak QTS a potom linuxová stanice dostupná na výstupu HDMI. Právě ta bude nejlepší pro přehrávání multimédií na připojeném televizoru nebo jiném zobrazovacím zařízení, k čemuž dostaneme také dálkový IR ovladač.



Většina schopností tohoto NAS serveru závisí právě na systému QTS, který je využíván i na ostatních NAS firmy QNAP, takže jeho možnosti už jsou dalece ověřeny a my se nebudeme opakovat. Výkon bude s přehledem stačit na vytížení propustnosti gigabitového Ethernetu a pokud to nebude stačit, můžete zapojit oba porty pomocí Ling Aggregation a dosáhnout až přes 200 MB/s. Vedle toho můžeme využít funkci pro překódování videí v reálném čase, což znamená, že si můžeme video v rozlišení až Full HD nechat nejdříve převést do nižšího rozlišení a až pak toto video streamovat přes síť. Díky tomu můžeme značně šetřit kapacitu sítě, což se hodí při využití mobilního připojení s počítanými přenosy dat.

Stejně jako v jiných případech je tu otázka, zda bychom si měli pořídit přímo od QNAP verzi s 8 GB RAM, pokud ji pochopitelně chceme. Za 2GB verzi, která by mimochodem měla leckomu stačit, zaplatíme cca 12.500 Kč, zatímco 8GB stojí o cca 4000 více, což rozhodně ale není cena 6 GB paměti DDR3L RAM v modulech SO-DIMM. Celých 8 GB, pokud se rozhodnete pro upgrade 2GB verze, pořídíte za cca 1100 Kč, takže se rozhodně vyplatí to zkusit. NAS nevyužívá žádné speciální moduly, takže prosté moduly z obchodu by měly stačit. Připravte se také na to, že takový NAS si bude v zapnutém stavu brát ze sítě kolem 30 W, ale proti tomu lze bojovat plánováním provozu a vypínáním pevných disků.


Plusy


+ Výkonný NAS se dvěma systémy a 8 GB RAM
+ HDMI a linuxová stanice
+ Dálkový ovladač
+ Překódování videí až z Full HD v reálném čase


Minusy


- Drahé paměti u 8GB verze
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-451+ děkujeme firmě QNAP.
Za zapůjčení pevných disků WD Blue WD10EZEX (1TB) děkujeme T.S.Bohemia.



Cena v době testování: cca 16.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte NAS QNAP TS-451+?
V anketě šlo hlasovat od 19.7.2016 do 30.7.2017. Počet hlasujících: 5
Výborný40 %
Průměrný60 %
Špatný0 %
reklama