reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-453D: NAS i druhé PC pro moderní domácnost

3.12.2020, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-453D: NAS i druhé PC pro moderní domácnost
Dnes se podíváme na moderní NAS firmy QNAP, a to model TS-453D pro čtyři pevné disky. Vybaven je čtyřjádrovým Celeronem a konektivitou 2,5GbE, kterou lze rozšířit pomocí slotu PCIe. Vedle NAS tu ale máme i Wi-Fi kartu a ethernetový přepínač.

Instalace a zprovoznění NAS serveru 

 
NAS server byl vybaven především dvěma SSD Kingston Data Center SEDC450R/960G a vedle toho i jedním WD Red WD20EFRX, jak ostatně ukazuje už první kapitola. 
 
 
Do volného slotu pak byla zasunuta v předešlé kapitole představená WiFi karta QNAP QXP-W6-AX200 a NAS byl pak ještě napojen na přepínač QNAP QSW-1105-5T. Ten posloužil jako hlavní rozhraní pro testování, ale na připojení přes WiFi kartu se podíváme také. 
 
Pak už jsme mohli NAS server zapnout a počkat na jeho nabootování. Systém si poté vyžádal výchozí heslo pro administrátorský účet, které už není jako dříve admin či 1234. QNAP se snaží o vyšší bezpečnost a žádá po uživateli zadání MAC adresy (pouze samotné hexa znaky, velká písmena), kterou najdeme třeba na krabici, anebo pomocí aplikace QNAP Finder. Čili pokud někdo výchozí heslo nezmění, to bude i tak velice snadno dostupné, neboť MAC adresu lze bez problémů zjistit. 


Následně už nás uvítá známé desktopové prostředí, kde se to začne hemžit různými upozorněními na aktualizace včetně té hlavní, čili na aktualizaci samotného QTS na novou verzi.
 
 
QTS tak byl aktualizován na nejnovější sestavení v rámci verze 4.5.1.  

reklama