reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník

17.6.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník
Společnost QNAP nedávno představila novou řadu úložných zařízení typu NAS, konkrétně TS-459 Pro II Turbo NAS, jejichž výhodou je moderní výbava i funkce a stejně jako v minulém případě jde ve své podstatě o celé PC založené na procesoru Intel Atom.

Turbo NAS firmware 3.4


QNAP prezentoval novou verzi firmwaru 3.4 jako významné vylepšení jeho NAS serverů, a tak se spíše než na podrobný popis celkových možnosti tohoto modelu zaměříme na to, co nám přináší nové softwarové vybavení. V minulé kapitole byla popsána jeho aktualizace na konkrétní verzi 3.4.3 Build0520.


Real-time Remote Replication


Funkce RTRR nabízí replikaci dat v reálném čase (popřípadě naplánovanou) mezi lokálním NAS a vzdáleným NAS, FTP serverem či externím diskem. Data mohou být tedy synchronizována automaticky hned po jejich přidání/změně, nebo až v daný čas. Doplňkovými funkcemi jsou komprese dat, šifrování a také filtrování některých (třeba dočasných) souborů z adresářů.



V nastavení NAS serveru tuto funkci najdeme v menu Backup a záložce Remote Replication.


RAID 10


Další novinkou je možnost konfigurace disků do pole RAID 10, což je spojení dvou polí RAID 1 (mirroring) do jednoho RAID 0 (striping). To logicky přinese výhody obou polí - zabezpečení dat jejich redundancí a zvýšení výkonu díky rozdělení zátěže na dva disky (zde tedy na dva páry disků).



Výsledkem je tedy úložný prostor, který je o polovinu menší než součet kapacit všech pevných disků v poli. To může také přežít havárii až dvou disků najednou, nebo krátce po sobě, ovšem za toho předpokladu, že nebudou patřit do stejného pole RAID 1.

Celkově tedy tento NAS umožní své čtyři disky nakonfigurovat jednotlivě, pak jako JBOD (spojí jejich kapacitu do jednoho velkého oddílu) a pak tu jsou režimy RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 a zmíněný RAID 10. Pro naše účely testování jsme využili právě ten. Vybaven byl systémem EXT4.


Advanced Folder Permission


Neboli rozšířené možnosti pro nastavení přístupu do adresářů a podadresářů. S touto funkcí můžeme měnit práva uživatelů přímo z operačního systému Windows, nebo klasicky z webového rozhraní.



Všechny soukromé adresáře uživatelů a uživatelských skupin mohou být pro snadnější správu sdruženy do jednoho sdíleného adresáře (share) a zatímco dříve byly jeho podadresáře automaticky k dispozici tomu, kdo měl práva na vstup do zmíněného adresáře, se zapnutou funkcí Advanced Folder Permission lze upravovat práva na jednotlivé podadresáře dle uživatelů či skupin.

Do tohoto nastavení se dostaneme skrz cestu Home >> Access Right Management >> Share Folders.


Cloud Storage Backup a MyCloudNAS Service


Je to jednoduché. Cloudové aplikace, servery a služby jsou dnes velký hit, který s dalším rozmachem vysokorychlostního připojení k internetu je stále více rozdmýcháván, a tak se nelze divit, že "mračna" dorazila i k firmě QNAP. Ta nám nabídne podporu online úložišť Amazon S3 a ElephantDrive, na něž můžeme stejně jako v případě výše zmíněné funkce RTRR zálohovat data ihned, nebo plánovaně.



To je všechno hezké, ale jednak je třeba mít opravdu spolehlivé připojení k internetu, které disponuje také slušně rychlým uploadem (což v případě rozšířeného ADSL moc neplatí) a potom je třeba si takovéto služby třetích stran průběžně platit. Výhodou ale je přístup k takovým datům odkudkoliv a také fakt, že pokud vlivem nějaké události (živelné katastrofy, krádež) přijdete o celý NAS a jeho data, pak budete za online zálohu vděční. Pochopitelně se ale taková služba nebude hodit pro sbírku filmů.

S tímto je spojena i služba MyCloudNAS Service, která funguje opačně - nevyužívá online úložiště, ale jedno takové ze serveru vytvoří. Stačí si zaregistrovat unikátní název pro přístup přes síť (není třeba registrovat DDNS), router s podporou UPnP pak bude nakonfigurován (otevře potřebné porty) a pak už můžeme využívat domácí NAS jako zdroj dat a streamovaných multimédií pro přehrávání na PC či mobilních zařízeních.


Download Station v2


Klasická stanice pro stahování dat dokázala pracovat s BitTorrentem, FTP a také HTTP včetně stahování z RapidShare. Ve verzi 2 se pak dočkáme nového engine právě pro BitTorrent se zašifrovanými přenosy, jenž slibuje rychlejší stahování. Podporováno je také stahování pomocí RSS.


HTTP download - klikněte pro zvětšení -

Download Station v2 dostala také nové rozhraní AJAX, které využívá hlavní uživatelské rozhraní tohoto serveru. Díky němu je modernější, pohotovější a uživatelsky přívětivější než předchozí implementace.


BitTorrent - klikněte pro zvětšení -

Zvláště stahování torrentů je pěkně udělané a uživatele informuje o důležitých podrobnostech, takže skoro vypadá jako běžný bittorrentový klient. A díky AJAXu ani z odezvy nepoznáme, že pracujeme s webovou aplikací.


Podpora Wi-Fi


NAS QNAP nyní podporuje také USB Wi-Fi adaptéry (standard 802.11 b/g/n, včetně ad hoc), které si pochopitelně musíme dokoupit. A samozřejmě nemůže pro takový účel chybět ani podpora zabezpečení - WEP, WPA-Personal (AES/TKIP) a WPA2-Personal (AES) a tvořit můžeme i profily pro různé sítě.



V našem případě jsme ale takový adaptér neměli k dispozici.
reklama