reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník

17.6.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník
Společnost QNAP nedávno představila novou řadu úložných zařízení typu NAS, konkrétně TS-459 Pro II Turbo NAS, jejichž výhodou je moderní výbava i funkce a stejně jako v minulém případě jde ve své podstatě o celé PC založené na procesoru Intel Atom.

Advanced Printer Server


Pokračujeme s vylepšeným tiskovým serverem, který nabízí platformově nezávislé sdílení připojených tiskáren (až tří) přes lokální síť i vzdálený tisk přes internet.



Tato vlastnost byla vylepšena funkcí tisku přes HTTP (LAN & Internet přes port 631), k dispozici máme i lepší management s informacemi o tiskových úlohách, IP klienta s jeho názvem, název souborů ve frontě a celkový status. Tiskové úlohy lze s patřičnými právy pozastavit, obnovit nebo rovnou smazat a je také nanejvýš vhodné mít možnost filtrovat IP a domény, z nichž lze či nelze tisknout. Pro majitele produktů firmy Apple tu je také Apple Bonjour Printing.


Podpora virtuálních lokálních sítí


NAS můžeme integrovat do existujících VLAN (Virtual LAN), pokud nějaké máme zřízeny, aby jeho služby mohla používat zařízení v rámci virtualizované infrastruktury.



Stačí si otevřít nastavení sítě TCP/IP, u jednoho z ethernetových rozhraní kliknout na tlačítko editovat a v záložce s dalšími možnostmi (Advanced Options) se dá podpora VLAN snadno zapnout, přičemž je ještě třeba zadat identifikační číslo dané virtuální sítě. Na základě toho budou moci jiná zařízení se stejným ID přistupovat k tomuto NAS serveru.


Import/export uživatelských účtů


Užitečnou funkcí je také import a export nastavení uživatelských účtů v souborech .bin (import zvládne také .txt a .csv), což se hodí nejen pro zálohování, ale také pro jejich šíření do dalších NAS serverů, které dokáží uložená data rozluštit. Do záložních souborů se ukládají uživatelská jména, jejich hesla, kvóty (pokud byly nastaveny) a uživatelská nastavení.



Pro využití této funkce stačí vstoupit do Home >> Access Right Management >> Users a vedle tlačítek pro tvorbu uživatelských účtů je také tlačítko pro jejich import a export. Pak si stačí vybrat soubor pro upload, popřípadě místo ke stažení ukládaného souboru.


Host Access Control


Tato funkce umožní administrátoru NAS serveru povolit či zakázat přístup klientů využívajících SMB (Samba) systémů Windows na základě názvu počítače a IP adresy či rovnou domény. To platí pro jednotlivé sdílené adresáře a představuje to další posílení klasického zabezpečení využívajícího přihlašovací jména a hesla (zde i Advanced Folder Permissions - viz předchozí kapitola). Pokud tedy někdo heslo okouká či jinak zjistí, nebude se stejně moci připojit k danému adresáři odjinud než z předem určeného klientského počítače.



Pro využití této funkce stačí vstoupit do nastavení Home >> Access Right Management >> Share Folders, kde je výpis sdílených adresářů. U každého jsou na konci řádku ikonky pro další akce, kde ta s vyobrazeným počítačem reprezentuje právě Host Access Control.


Enhanced Virtual Disk


Firmware 3.4 podporuje také připojení dalších úložišť v síti pomocí iSCSI, tedy standardu založeného na IP protokolu a rozhraní SCSI. Ty pak naše NAS dokáže využít jako virtuální lokální disk, a rozšířit tak svou kapacitu, přičemž podporuje následující souborové systémy: EXT3, EXT4, FAT, NTFS, HFS+.




QGet v2


Nakonec jsme si nechali druhou verzi QGet, což je software určený ne přímo pro NAS, ale pro počítače založené na systémech Windows či Mac. Díky němu budeme moci přímo ovládat stahování (BitTorrent, HTTP, FTP) bez nutnosti otevírat Download Station v2. Opravdovou výhodou ale je, že QGet v2 umí ovládat tyto úlohy na více NAS serverech najednou a podporuje přitom i starší Download Station v1.

Posledním vylepšením, které nás však nemusí zajímat, je podpora turečtiny.
reklama