reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník

17.6.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník
Společnost QNAP nedávno představila novou řadu úložných zařízení typu NAS, konkrétně TS-459 Pro II Turbo NAS, jejichž výhodou je moderní výbava i funkce a stejně jako v minulém případě jde ve své podstatě o celé PC založené na procesoru Intel Atom.
V samotném NAS boxu byla instalována čtveřice pevných disků Samsung HD753LJ řady SpinPoint F1.. Pro účely testování byla využita desktopová sestava založená na základní desce Gigabyte GA-X48-DQ6 se čtyřjádrovým Core 2 Quad a dvěma ethernetovými porty a SSD OCZ Vertex 2 120 GB, aby byly přenosy co nejméně ovlivněny výkonem testovací sestavy. NAS byl pak připojen přímo k PC pomocí jednoho či dvou Ethernetových kabelů (dva pro testování IEEE 802.3ad - Link Aggregation).


Výkonnostní testy


Podívejme se tedy nyní na to, jakých přenosových rychlostí dosáhneme při přímém připojení k desktopové sestavě založené na základní desce vybavené gigabitovým ethernetovým rozhraním (Full Duplex). Vyzkoušeny byly protokoly Samba a FTP, což následně měl doplnil test ATTO Disk Benchmark s pomocí namapovaného síťového disku, ale ten ukazoval nesmysly. QNAP byl nastavený na RAID 10 (kombinace mirroringu a stripingu) a disky naformátované na souborový systém EXT4.

Protokol
Upload
Download
Samba
69 MB/s
71 MB/s
FTP
43 MB/s
98 MB/s
výkon s využitím jednoho ethernetového portu

Při přenosu velkých souborů se dočkáme v tomto případě velmi slušných výkonů, které trošku shazuje upload na FTP server. Download z něj už ale jede jako po másle a při takovýchto rychlostech už velmi záleží i na konfiguraci počítače, který se k NAS serveru připojuje.

Dále se podíváme na to, jak se výkon změní při využití dvou ethernetových portů. Naše testovací základní deska totiž podporuje spojení obou svých ethernetových kontrolerů pomocí IEEE 802.3ad / Link Aggregation v jeden, který pak je označen propustností 2 Gbps. Stejný protokol lze nastavit v síťové konfiguraci NAS boxu, takže tímto teoreticky dostaneme dvojnásobnou propustnost, která by mohla snadno předčit možnosti pevných disků, jež se tímto stanou úzkým hrdlem. Ovšem stejně jako v minulém případě u modelu QNAP TS-259 Pro+ se praktická propustnost nezdvojnásobila.

Protokol
Upload
Download
Samba
77 MB/s
82 MB/s
FTP
52 MB/s
115 MB/s
výkon s využitím 2 portů a IEEE 802.3ad / Link Aggregation

Propustnost oproti předchozímu případu tedy rozhodně neodpovídá teoretickému znásobení datové propustnosti sítě, ovšem měřitelné navýšení tu přesto je. Jenomže v domácích podmínkách budeme jen těžko využívat tuto možnost NAS serveru a můžeme se klidně spokojit s rychlostí, kterou nám nabídne při zapojení přes jeden ethernetový kabel.


Teploty


Nyní následují teploty systému a jeho součástí, které si měří sám a udává je v sekci s ostatními informacemi o svém stavu a momentální konfiguraci. Teplota okolního vzduchu byla kolem 23 °C.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40 °C
43 °C
System
39 °C
42 °C
HDD 1
29 °C
36 °C
HDD 2
29 °C
35 °C
HDD 3
30 °C
36 °C
HDD 4
29 °C
37 °C
Otáčky ventilátoru
1 100 RPM
1 350 RPM

Jak vidíme, udávané teploty jsou snadno akceptovatelné. Server se moc nezapotí ani tehdy, když musí po dvě hodiny obnovovat RAIDové pole, k čemuž byl pro naše účely donucen. Disky i celý systém je tak pomocí zadního 92mm ventilátoru chlazený velmi dobře. Není přitom ani výrazně hlučný, ale přeci jen je jasné, že ventilátor a čtyři chrochtající pevné disky nějaký hluk udělají. Spíše než ten jsou ale větším problémem vibrace od ploten a hlaviček, takže se opravdu nehodí tento NAS položit vedle počítače na desku stolu. Jeho místo by mělo být někde stranou, kde nemůže s ničím rezonovat.


Spotřeba


Důležitým faktorem je také spotřeba. Pokud necháme zařízení vypnuto, ale zapojeno do sítě, vezme si dle měřáku 0,5 W, ovšem měření je u takto malých odběrů nepřesné.

Ikona Odkaz na databázi
Spotřeba
Stand-by
cca 0,5 W
Vypnuté disky
21 W
Aktivní režim
45,5 W

Vzhledem k tomu, že pod kapotou si v aktivním režimu cvrliká čtveřice pevných disků, je spotřeba kolem 45 W ještě velmi slušná. Sami si pak můžeme nastavit, po jaké době nečinnosti se mají vypnout, což je třeba učinit s rozvahou, neboť se následně rozbíhají postupně, což pár sekund zabere. V takovém případě spotřeba spadne na nízkých 21 W.
reklama