reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník

17.6.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-459 Pro II: výkonný služebník
Společnost QNAP nedávno představila novou řadu úložných zařízení typu NAS, konkrétně TS-459 Pro II Turbo NAS, jejichž výhodou je moderní výbava i funkce a stejně jako v minulém případě jde ve své podstatě o celé PC založené na procesoru Intel Atom.

Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli nový NAS server QNAP TS-459 Pro II Turbo NAS, jenž však sám o sobě znamená pouze mírnou evoluci, to tedy v porovnání s řadou TS-X59 Pro+, jejíhož zástupce QNAP TS-259 Pro+ jsme zkoušeli minule. Dá se říci, že nový model Pro II nabízí navíc pouze rozhraní SATA 6 Gbps pro své pevné disky, dva porty USB 3.0 a paměti DDR3 ve slotu SO-DIMM namísto DDR2. To dohromady nedává majiteli předchozí verze moc důvodů k tomu, aby za nemalý peníz zakoupil novou, ale pokud svůj NAS ještě nemáte a chcete jej, jsou modely Pro II díky využití rozhraní USB 3.0 jasnou volbou.



NAS od QNAP nabízí dle očekávání vysokou kvalitu zpracování a velmi dobře je na tom také firmware založený na Linuxu. Celý server je v podstatě malé PC postavené na platformě Intel Atom, jehož operační systém je dovybavený pohotovým a dobře vypadajícím webovým rozhraním AJAX. Měli jsme také možnost si vyzkoušet firmware 3.4 (je k dispozici zdarma, a to i pro starší kompatibilní modely), jehož hlavní vlastnosti popisuje 4. a 5. kapitola a také byl vyzkoušen provoz s polem RAID 10, což je u této verze také novinka. Vše fungovalo naprosto bezchybně, i když diskové operace byly na můj vkus někdy až moc zdlouhavé. Např. pokud vyzkoušíte za běhu vyjmout jeden z disků a zase jej vrátit, připravte se na cca dvě hodiny (podle kapacity a typu RAID) kontrolování a obnovy pole.

Bohužel se výrobce nepochlapil a neprovedl kontrolu překladu do češtiny, a tak tu máme v případě QNAP Finder stejné chyby jako v minulém případě, ale to lze prominout. Celkově je QNAP TS-459 Pro II Turbo NAS velmi slušným produktem, i když jen mírným krokem kupředu. Na druhou stranu, co bychom taky chtěli stále vylepšovat.


Vysoká kvalita zpracování a slušný výkon
Překlad do češtiny
Velmi široké možnosti, displej, USB 3.0
Vyšší cena
Kvalitní zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 20 000 Kč s DPH


Za zapůjčení NAS QNAP TS-459 Pro II děkujeme UMAXu.

reklama