reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.2.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-832X je NAS server, který se zaměřuje především na poskytnutí dostatku diskových pozic, a tedy i vysoké kapacity. Těchto pozic je tu celkem osm a s tím, jak roste a bude růst kapacita HDD, může se kapacita brzy dostat vysoko nad 100 TB.
jaromir666 (3) | 14.6.201916:46
"A když se zamyslíme nad tím, zda se vůbec vyplatí ochrana před selháním až dvou disků, to je otázka především toho jak rychle dokážeme ten havarovaný nahradit.­"

Tak to není!

RAID 6 byl vyvinut ne proto, že by někdo kašlal na výměny disků a provozoval dlouho RAID 5 po failnutí disku, ale z jiného důvodu.

Tím důvodem je to, že jakmile odejde jeden z disků a dáte do pole nový, tak se musí zrekonstruovat celé pole, což znamená, že se musí na nový disk dopočítat data a to VELMI zatíží disky, které v poli ­"přežily­".

A právě proto, že při tomto, heavy loadu, dopočítávání dat rád odejde další disk vznikl RAID 6...

Takže je třeba se rozhodnout co člověk chce a já mít kupu disků a na nich produkční data bych rozhodně použil nad jistý počet disků RAID 6 místo 5ky.

Opravdu to není o tom, jak rychle člověk stačí měnit disky, protože člověk vymění padlý disk, ten nový je ale PRÁZDNÝ, začnou se dopočítávat data a když při tom dopočítávání kiksne další disk je celé pole v háji! A je to frkot, se musí přečíst naprosto všechny disky, zapsat nový, a přitom když jde o produkci pole můsí snášet ještě běžnou zátěž k tomu.

Takže tak. Pojem ve stylu ­"ušetřit kapacitu­" mi připadá směšný. Při zajištění produkce je nejdůležitější aby jela, jestli tam mám 7+1 disk ­(RAID 5­) a nebo 6+2 disk ­(RAID 6­), je mizivá úspora, to už je lepší koupit větší disky ­(nejlépe největší, jaké jdou v danou chvíli sehnat :D...­) a nasadit RAID 6...

Takže tak!

Jaromír A.
Odpovědět1  0
klak (6) | 27.2.201918:51
Prosím pěkně k čemu je dobré zálohování disků v NASu, když při poruše zdroje nebo desky se k těm datům stejně nedostanete?

Na nějaké to domácí skladování dat na pár discích to chápu, ale při počtech disků a objemech dat co jsou třeba v tomto článku už mi to moc nedává smysl ...
Odpovědět0  1
sroobik (599) | 27.2.201919:25
neviem na co narazas, ale pri poruche zoberies iny NAS, vlozis doneho disky v rovnakom poradi a po konfiguracii vsetko pojde dalej ako islo predtym. Lokalne zalohovanie aj na rovnaky disk ta chrani hlavne pred virusmi ­- ked mas windows pocitace tak zaviris vsetko kcomu ma prava dany zavireny PC..
Odpovědět1  0
klak (6) | 27.2.201919:45
omlouvám se za nepřesnost: zálohováním disků jsem měl na mysli redundanci HW, nikoliv zálohování dat.

vážně můžu vzít disky z jednoho NASu kterému odešel zdroj nebo deska, vložit je do jiného ­(libovolného?­) NASu a po konfiguraci pole tam ty data budou???
Odpovědět0  0
sroobik (599) | 27.2.201920:13
samozrejme... https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=iwMupWK462U
a raidy s redundanciou potrebujes preto, ze HDD sa radi kazia a potom prides o data na danom HDD.. Preto napr. pri 2bay NASe sa ti moze pokazit 1 disk ak mas mirror, napr. pri R6 a 4x1TB disku mas kapaciu 2TB a mozu sa pokazit 2 disky, pri R5 mas 3TB a pokazit sa moze 1.
Odpovědět0  0
wattar (72) | 27.2.201920:13
V rámci QNAP NASů ano, ale jak už tu bylo zmíněno, ­"musí­" se dodržet původní pořadí disků.
Odpovědět0  0
wattar (72) | 27.2.201920:20
Ještě jsem zapomněl, tady je přímo česká QNAP webová stránka o migraci: https:­/­/www.qnap.com­/cs­-cz­/nas­-migration­/
A pak taky QNAP youtube video: https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=DzVa_Drma98
Odpovědět0  0
klak (6) | 27.2.201922:43
no děkuju pánové, to mně opravdu nenapadlo že by to mohlo fungovat jinak než ryze experimentálně a výjimečně. nicméně určitě to pořád není jen tak. nový NAS musí být stejné značky a musí být kompatibilní. ze zvědavosti jsem si proklikal ten průvodce kompatibilitou od QNAPu ­(https:­/­/www.qnap.com­/cs­-cz­/nas­-migration­/­) a když bych chtěl migrovat disky z tohoto zde v článku uvedeného TS­-832X na jiný osmidiskový NAS, tak nekompatibilní jsou čtyři řady z nabízeného seznamu ­(TS­-809, TS­-839, TS­-859, TS­-869­) a kompatibilní je zbylých třináct řad ­(TS­-831, TS­-832, TS­-851, TS­-853, TS­-863, TS­-870, TS­-871, TS­-873, TS­-877, TS­-879, TS­-EC880, TVS­-822, TVS­-872­).

každopádně se svými daty bych to bez zálohy určitě nezkoušel. jak v těch videích přetahují disky ze starého malého NAS do nového většího NAS, tak určitě bych dal přednost rozjetí nového NAS s novými disky, přetažení dat po síti a pak ­(velké možná!­) přemístění těch starých disků do nového NAS. to je ale nereálné v situaci kdy vám v původním NAS odešel jiný kus elektroniky než právě disk ...

zkrátka k takovémuhle NASu aby měl člověk ještě jeden na zálohy, případně nějaký box na disky a server nebo jak jinak se tohle množství dat vlastně dá zálohovat?
Odpovědět0  0
sroobik (599) | 27.2.201923:02
no ved preto davame firmam ­(ktore na to nelutuju peniaze­) NASy 2, jeden je lokalne a druhy cez internet na inom mieste.. lebo poziar. Moj si NAS zalohujem na USB disk... Za dalsie pouzivam synology cloud station, kde mas data lokalne v PC, takze ked sa pokazi NAS, tak ich mam v notebooku aj desktope. Za dalsie :­) kolega nechcel instalovat synology sw, on pouziva onedrive, takze firemne data su na onedrive a v NASe ;­) Nebojim sa straty dat = dokumentov, filmy­/serialy su irelevantne, staci ze su v mirrore.
Niektore firmy maju 2 externe disky, jeden je vzdy v trezore a druhy robi zalohy NASu a ­"raz za cas­" :­) ho vymienaju. Vacsinou zabudnu..
Odpovědět1  0
klak (6) | 28.2.20199:06
jo, dva stejné NASy minimálně. jinak je to celé jen obdoba RAID0, akorát s vyšší spolehlivostí než mají samotné disky.

externí disk, desktop, notebook nebo cloud se 100TB+ prostoru bych vážně rád viděl! :­-­)

jak jsem psal v prvním příspěvku, na takové to domácí skladování dat je to dobrý, ale jak mám dat opravdu hodně ­(tak abych využil třeba tento osmidiskový NAS­) a záleží na nich třeba ­"jen­" moje soukromá obživa, tak mít jen tenhle jeden NAS, to bych byl vážně hodně nervózní.

mně by se líbil NAS, který by uměl zrcadlit dva JBODy. když pak odejde NAS, vytahám disky a rekonstruuju data na jakémkoliv počítači ...
Odpovědět0  1
sroobik (599) | 28.2.20199:25
zrkadlit 2 Jbody ti nepomoze, lebo mas napr. 2x5 diskov a odite ti a1 a b4 tak mas vsetky data v pcku. Jbod je najnebezpecnejsi raid aky existuje.
Odpovědět0  0
klak (6) | 28.2.201910:06
není pravda ani jedno!

zůstanou zcela nepoškozená minimálně data na discích 2,3 a 5. z disků 1 a 4 si pak buď vybereš ty funkční nebo v případě funkčních obou se budeš muset rozhodnout jestli platí data ­"a­" nebo ­"b­".

i v případě nezrcadleného JBODu je stále bezpečnější než RAID0.
Odpovědět0  0
sroobik (599) | 28.2.201910:20
len pri Jbode nevies na ktorom disku su ulozene data resp. ich cast. Kludne sa moze stat, ze 10% suboru je na disku1, 4% na disku 2, 17%... takze ano, mozno nejake data zachranis a mozno nie. Jbod by som pouzil len vtedy, ak mam komplet zalohu dat inde...
Odpovědět0  0
klak (6) | 28.2.201912:04
z neporušených disků obou zrcadel JBODu si sestavím nový funkční JBOD ­(samozřejmě za předpokladu že velikost disků je rozložena takto a1=b1, a2=b2, a3=b3, a4=b4 a a5=b5­). to by mělo jít, ne?

a pokud budu pracovat na omezení fragmentace dat, tak zvýším šanci že i bez zrcadlení slušnou část dat zachráním. nemám pravdu?
Odpovědět0  0
sroobik (599) | 28.2.201912:31
cisto teoreticky pri spravnej konstalacii hviezd dano. Avsak ak mam 10 ­(rovnakych­) diskov tak radsej spravim raid6, pri 1TB mam kapacitu 8TB a 2 hociktore sa mozu pokazit. Ty si mozes kupit 2 NASy do oboch dat jbod a zrkadli to a mas co si chcel.
Odpovědět0  0
wattar (72) | 28.2.201912:56
Zjistil sem, že s tím ­"dodržením pořadí disků­" při migraci do jiné QNAP NAS to není tak pravda :­-­)
Prý od QTS 4.2.2 a výš to není potřeba a raid se sestavuje podle uuid disku.
Automatická detekce pořadí RAID: https:­/­/www.qnap.com­/solution­/raid­-management­/cs­-cz/
Odpovědět0  0
hofkosk (6) | 28.2.20197:29
Veľmi rád by som si to pozrel v réale. Donesiem nakonfigurovaný NAS s dátami a nech sa páči rozchodiť len presunom do iného NASu. Samozrejme QNAP ­-> QNAP identické zariadenie. Hlavne ak sa necháš ukecať na všetky ­"skvelé­" možnosti v podobe obrázkov, ak odklikávaš ako BFU len Next­->Next­->..., čo na pozadí defaultne vytvorí fake HA cluster s DRBD na LVM2 s tier­-thin­-pool. Plus grátis veľmi vtipná komunikácia s podporou, ktorá sa akože snaží pomôcť a fórum s odpoveďou ­"to sa nedá­"...
Odpovědět1  0
kolecko (40) | 1.3.201913:56
Občas u zákazníka odíde hw na NASke a takéto prípady riešime. Qnap na nový Qnap a aj Synology na nový Synology ­(zatiaľ­) bez problémov. Cca do desať prípadov, čo ja pamatám.
Odpovědět0  0
hofkosk (6) | 1.3.201918:21
Osobná skúsenosť 4 diskový NAS ­-> RMA ­-> došiel identický NAS a po vložení diskov v správnom poradí chcel inicializovať celý systém nanovo. Recovery postup nepomohol, support nepomohol, fórum nepomohlo ako som spomínal.

Prakticky som z toho potreboval nejakých 50 GB z 16 TB na RAID10. Záchranu som si nakoniec vyriešil študovaním linuxového sw raidu s LVM sám a brutálnym oklamaním systému klonovaním systémových partícií a prepisovaním konfigov... Hlavne, že sa podarilo a veselo napísal supportu, nech vedia pomôcť inému, ak bude problém.
Odpovědět0  0
Deluxa (225) | 25.2.201915:16
Celkom by ma zaujimalo co tam moze tolko stat ked to bezi na lacnom armovom proc.? A som si isty ze to kupuju po stovkach kusov za par tisic dolarov. Nechcem vediet aku ma cenu jeden. Je to potom radic diskovych poli alebo co konkretne? Celkovo ma neprestavaju udivovat tie ceny home­/small office nas. a je jedno kolko bay riesenie to je. Vzdy neskutocnym az nehoraznym sposobom prestrelena cena.
Odpovědět1  0
pavelgotze (19) | 25.2.201917:58
Vyvoj systemu, na kterem to cele bezi, v tom je nejvetsi pridana hodnota. Synology je jeste drazsi.
Odpovědět0  0
Roob (179) | 26.2.201916:37
podpora. Mna naopak prekvapuje ake to je lacne.. Najstarsi NAS co ma od nas zakaznik je DS112j a furt ma aktualne DSM, kolko na tom zarobilo synology? par eur. Imho musi nutne prist k rozdeleniu hw a sw casti, lebo ako pises, vyssie modely su turbo drahe, ten hw nezodpoveda cene a zaradeniu napr. 8diskoveho NASu z clanku..
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.