reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-h973AX: Ryzen, pět disků, čtyři SSD a QuTS hero

22.4.2021, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-h973AX: Ryzen, pět disků, čtyři SSD a QuTS hero
Od společnosti QNAP nám přišel na vyzkoušení výkonný NAS vybavený pěti diskovými pozicemi a dalšími čtyřmi pro 2,5" disky či SSD, který má navíc 10Gb/s i 2,5Gb/s Ethernet a operační systém QuTS hero. Doplněno o výsledky testů s využitím NVMe SSD.

Závěrečné hodnocení

 
QNAP TS-h973AX je velice výkonný NAS, který se orientuje právě na hlavní a původní úkol zařízení svého druhu, čili ukládání a celkové nakládání s daty. Pro tento účel nabízí celkem pět 3,5" pozic pro 3,5" disky, které lze ale zaplnit i 2,5" zařízeními, ovšem pouze pro rozhraní SATA. Vedle toho tu jsou další čtyři 2,5" pozice rovněž pro SATA, ovšem dvě z nich lze využít i pro výrazně rychlejší rozhraní U.2 NVMe PCIe Gen3 x4.
 
 
Výkon zajistí čtyřjádrový procesor AMD Ryzen Embedded V1500B, který jako nejnižší model své řady ani není vybaven grafickým jádrem, takže rozhraní HDMI pro možnost využití coby multimediálního centra by zde bylo zcela zbytečné. TS-h973AX nám tak domácí mediální server a ani sekundární počítač s Windows, Linuxem či jiným OS prostě nenabídne. 
 
Nabídne nám ale jedno 10Gb/s ethernetové rozhraní plus další dvě s propustností 2,5Gb/s a k tomu navíc systém QuTS hero, který je postaven na využití souborového systému ZFS, jenž si pro svůj Solaris původně vyvinula společnost Sun a ten se od té doby rozšířil na další systémy. TS-h973AX představuje aktuálně nejlevnější řešení desktopového NAS se ZFS v rámci aktuální nabídky QNAPu, přičemž tento model je cílený pro menší kanceláře až střední podniky, kde je integrita dat klíčová. Pokud ovšem preferujete maximální výkon, naše testy ukázaly, že v takovém případě by pro Vás mohlo být zajímavější využití spíše systému QTS.
 
My jsme testovali model vybavený 8 GB paměti (následně jsme ji kvůli testování SSD NVMe rozšířili pomocí druhého modulu na 16 GB pro zvýšení výkonu NASu zajištěním dvoukanálového přístupu), kterou lze rozšířit až na 32 GB a ukázalo se, že se to vyplatí přinejmenším pro použití jedné z funkcí, a to vyhledání a odstranění duplicitních položek, k čemuž systém potřebuje alespoň 16 GB paměti. A jako obvykle je 32GB verze výrazně dražší než 8GB a dělí je cca 4 až 5 tisíc Kč. Kdo však chce mít klid a jistotu, že paměti budou fungovat, ten ať si prostě připlatí.  
 
Samozřejmě budeme potřebovat také výkonnou síťovou infrastrukturu, a to ideálně už 10Gb/s Ethernet s příslušnými prvky i kabelovými rozvody, abychom dokázali opravdu využít možností NAS serverů jako TS-h973AX. A když nezapomeneme ani na dvě pozice pro výkonná SSD s rozhraním U.2 NVMe (resp. M.2 NVMe v případě využití adaptérů QDA-UMP nebo QDA-U2MP), jde rázem o investici, v níž se zvýšená cena za model s 32 GB paměti snadno ztratí. 
 
Na závěr tu máme spotřebu a hlučnost, což jsou ovšem v tomto případě také méně důležité aspekty. Spotřebu si tento NAS drží na uzdě a ta se v běžném provozu bude pohybovat někde kolem 50 W a na hlučnost si nelze stěžovat, zvláště když toto zařízení umístíme stranou. 
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování a výsledná nízká hlučnost
+ Systém QuTS hero založený na ZFS
+ Vysoký výkon včetně sítě (10 GbE + 2x 2,5GbE)
+ Kapacita 5 disků (SATA) a 4 SSD (4x SATA nebo 2x SATA + 2x U.2)
+ Umírněná spotřeba

 

Minusy


- Nárůst ceny za 32GB verzi
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-h973AX 8 GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí karty QXG-10G1T a přepínače QSW-804-4C děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
Za poskytnutí SSD Kingston DC 450R (SEDC450R/960G) děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 26.500 Kč s DPH 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama