reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-471: Core i3 pod kapotou

26.1.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-471: Core i3 pod kapotou
QNAP TVS-471 můžeme považovat už za profesionální NAS vybavený v testované verzi desktopovým procesorem Core i3, čtyřmi diskovými pozicemi, vlastním displejem a se zaměřením na přehrávání i překódování videa.
QNAP TVS-471 ve verzi i3-4G je nejvýkonnější NAS, který jsme dosud testovali. Však je založen na desktopovém a rovnou socketovém procesoru Intel Core i3-4150 z generace Haswell, jenž má 2 fyzická a 4 logická jádra na taktu 3,5 GHz a grafiku HD Graphics 4400. Měl by tak celkem pohodlně stačit na přehrávání videí v rozlišení 4K a rovněž k jejich překódování a editaci. Krom toho tu máme možnost využít i 10Gb/s Ethernet, pokud si dokoupíme vhodné adaptéry. To snad kdyby nám nestačily čtyři základní 1Gb/s Ethernety.
 

- klikněte pro zvětšení -

Samotný NAS je také vybaven displejem, který se bude hodit především do podniků, v nichž je v provozu více NAS serverů. S pomocí displeje jej totiž můžeme identifikovat a ověřit si nastavenou IP adresu. Je tak i vhodné, že diskové pozice lze uzamknout, aby snad někoho kolemjdoucího nenapadlo, že si vyzkouší disk jen tak vyndat. Odhodlaného zloděje ale tyto kulaté zámky pochopitelně nezastaví.



NAS přišel v pozoruhodně těžké krabici, kde byl přímo utopen v ochranných pěnových blocích, které snadno zajistí jeho ochranu při přepravě. On sám je totiž na svou velikost tak těžký, že jsem si zpočátku myslel, že došel i s pevnými disky. Byl ale prázdný, a tak jeho vysoká hmotnost snad alespoň zajistí, že budou vibrace od disků lépe tlumeny.

Model
QNAP TVS-471-i3-4G
Procesor
Intel Core i3-4150
dvě jádra / čtyři vlákna
3,5 GHz
Paměť
2x 2 GB DDR3 RAM SO-DIMM
max. 16 GB RAM (bez volných slotů)
Podpora HDD
4x 3,5"/2,5" SATA 6Gb/s
LAN
4x Gigabit RJ-45 Ethernet port
volitelně až 8x 1 Gb/s LAN, nebo 4x 10 Gb/s + 4x 1 Gb/s LAN pomocí karet
USB, apod.
3x USB 3.0 port (1 přední, 2 zadní)
2x USB 2.0 port (zadní)
HDMI
otvor pro zámek Kensington
eSATA
-
LED kontrolky
Status, USB, LAN
displej
Rozměry
177 x 180 x 235 mm
Hmotnost bez disků
4,56 kg
Spotřeba
28,2 W bez disků
50,5 W se zapnutými disky
Chlazení a hlučnost
120mm ventilátor
aktivní zdroj s vlastním ventilátorem
17,3 dBA
Operační systém
QTS 4.1
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Mozkem TVS-471-i3-4G tak je procesor Core i3-4150, zatímco verze TVS-471-PT-4G nese procesor Intel Pentium G3250. Naše je tak ta výkonnější s procesorem na taktu 3,5 GHz, který má dvě fyzická jádra a podporu Hyperthreadingu. K dispozici pak má celkem 4 GB operační paměti DDR3 ve dvoukanálovém zapojení, přičemž její upgrade můžeme pohodlně zvládnout sami, ale s tím, že existující moduly musíme nahradit. Nejsou zde totiž už volné sloty.

Podporovaná úložná zařízení jsou standardní pro rozhraní SATA 6 Gbps a instalovat můžeme jak disky, tak SSD. Užitečné mohou být čtyři ethernetové porty, které, kdyby nestačily, můžeme doplnit dvěma kartami, jež nabídnou i 10Gb/s Ethernet. Pak tu máme celkem tři porty USB 3.0 doplněné o dva verze 2.0, jež budou ideální pro připojení periferií, jako je klávesnice a myš. NAS totiž disponuje portem HDMI, který můžeme napojit na televizor či monitor a ovládat jej lokálně právě pomocí periferií.

Oproti levnějším modelům QNAP je tento také daleko lépe zpracován. Disponuje kovovými šuplíky pro disky a také jeho plášť je kovový, takže je celkem jasné, že se to odrazí v jeho vysoké hmotnosti. S instalovanými disky už jde o pěkně těžkou cihličku, což je jedině dobře, neboť se tím mohou lépe tlumit vibrace disků. A vzhledem k použitému procesoru nepřekvapí ani poměrně vysoká spotřeba, která se zapnutými disky činí dle specifikací 50 W.


Zpracování NAS


QNAP TVS-471-i3-4G tak můžeme označit za kompaktní počítač, ale stále je to především NAS zaměřený na síťové služby. Přední panel je plastový a rozdělit jej můžeme na tři části. Vlevo je pruh s logem firmy, vypínačem a předním portem USB 3.0 s tlačítkem pro rychlou synchronizaci připojeného zařízení. Hodit se bude třeba pro zálohu dat na USB flash disku. Horní levá část zahrnuje dvouřádkový displej, dvě tlačítka Enter a Select pro jeho ovládání a pak také obvykle kontrolky Status, USB, LAN. Každý disk pak má svou kontrolku v horní části šuplíku, které tvoří poslední část. Jištěny jsou pomocí kulatých zámků, které chrání spíše před nenechavýma dětskýma ručkama, ale právě proto jsou užitečné, neboť náhlým odpojením více disků by mohly vzniknout škody na datech.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části serveru zabírá největší prostor 120mm ventilátor, jenž slouží nejen k odvodu vzduchu ze skříně, ale také k přímému chlazení procesoru. Je jasné, že CPU s TDP 54 W nemůže být chlazeno pasivně, a tak tu poslouží heatpipe, které přivedou teplo k chladiči umístěném před zadním ventilátorem.

Pak je tu ještě jeden menší ventilátorek, který poslouží k chlazení vnitřního zdroje. Pokud se máme obávat nějaké hlučné části, pak to je tento malý ventilátorek. NAS tak budeme připojovat pouze pomocí síťového kabelu, takže nám jeho okolí nebude hyzdit napájecí adaptér. Nahoře jsou jasně vidět dvě záslepky pro rozšiřující karty, přičemž ta spodní je určena pro PCI Express a ta vrchní pro klasický PCI. Nakonec tu máme celkem čtyři 1Gb/s ethernetové porty, dva USB 3.0, dva USB 2.0, HDMI a otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

Na fotografii zadní části serveru jsou také patrné 3 šroubky, které jediné nám brání v jeho otevření. Kovový kryt lze pak snadno vysunout a podívat se na napájecí zdroj a také základní desku tvořící hlavní hardwarovou výbavu.


- klikněte pro zvětšení -

Jak je na první pohled poznat, jde opravdu o socketový procesor, na němž sedí speciální chladič s heatpipe, jejichž část ukazuje poslední fotografie. Chlazení procesoru využívající sílu velkého zadního ventilátoru tak vypadá velice dobře a schopně. Instalace rozšiřujících síťových karet bude také nejspíše snadná, neboť sloty jsou dobře přístupné, ale otázka je, zda tomu nebude bránit zdroj.


- klikněte pro zvětšení -

Ovšem výměna paměťových modulů zcela jistě tak snadná nebude. Jednoho z nich tedy ano, protože ten je na dobře přístupné straně desky, nicméně druhý je na stejném místě, ale na opačné straně. Bude to tedy chtít dlouhé a štíhlé prsty, nebo nějaké nástroje a trpělivost. Kdo ničím z toho nedisponuje, bude muset server dále demontovat.


Příslušenství


Potřebná výbava dodávaná vedle serveru v papírové krabičce čítá všechny potřebné věci. Máme tu napájecí kabel (adaptér není třeba, máme tu integrovaný zdroj), sady šroubků pro instalaci disků či SSD, stručný manuál, dva zámky diskových šuplíků, dvě záslepky pro rozšiřující síťové karty a nakonec 4 kratší ethernetové kabely.

reklama