reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-672N: skvěle vybavený NAS

5.12.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-672N: skvěle vybavený NAS
Dnes se podíváme na výkonný NAS vybavený procesorem Core i3 a 5Gb sítí, jenž je jako model spadající mezi TVS určen především pro multimédia. Zvládne jejich přehrávání i editaci, a to s pomocí rychlých SSD.

Závěrečné hodnocení


QNAP TVS-672N patří mezi velice dobře vybavené NAS pro firmy či náročné uživatele, který jim dá řadu možností konfigurace i využití. Máme tu dva sloty PCIe x16 a x4 vhodné i pro grafické karty nebo různé jiné rozšiřující karty. Máme tu dva sloty M.2 pro SSD s rozhraním PCIe a stejně tak šest hlavních šachet pro 3,5" i 2,5" pevné disky nebo SSD. Díky USB portům a HDMI výstupu si můžeme z SSD udělat desktopový počítač nebo multimediální stanici (IR senzor také nechybí) a dnes už nemůže chybět ani rychlá síť, a to zde s 5Gb/s propustností vedle dvou 1Gb/s Ethernetů. 
 
 

Zajímavé je, že QNAP nabízí jedinou verzi, a to se 4 GB operační paměti, nicméně to ani příliš nevadí, neboť je obvyklé, že za RAM navíc si dost připlatíme a bývá tak lepší si ji pořídit zvlášť. V tomto případě budeme muset nahradit oba 2GB moduly, ale použití dvou modulů je naprosto správné, neboť jen tak lze využít dvoukanálový přístup do paměti. 
 
Pochvalu zaslouží také zpracování celého NAS, který využívá výkonné desktopové Core i3, i když se sníženým TDP na 35 W. Velice dobře je provedeno jeho chlazení, jež využívá i chladný vzduch zvenčí, který posílá skrz žebra hned přímo ven. Není se třeba ani obávat, že by se chladič zakrátko ucpal, neboť žebra chladiče mají mezi sebou velký odstup. Nicméně ventilátory samozřejmě bude nutné občas profouknout, zvláště radiální u procesoru. Ovšem i přes použití celkem 5 ventilátorů je provoz velice tichý a server ani v dosahu ruky nijak neruší a nic v něm vlivem pevných disků nedrnčí.
 
Co se týče přenosových rychlostí, zde se lze snad jen pozastavit nad rychlostí downloadu s využitím SSD, která by dle mého názoru měla být vyšší. Pro SSD s rozhraním SATA je ovšem 5Gb/s síť tak akorát. 
 
Celkově je tedy TVS-672N opravdu skvěle vybavený, ale jako obvykle si za to všechno připlatíme, a to v tomto případě cca 34 000 Kč (do této částky pochopitelně nespadají samotná úložná zařízení).
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Kapacita 6 disků + 2 M.2 PCIe
+ Rozšiřitelnost (PCIe x16 a x4, USB, HDMI)
+ Nízká spotřeba a hlučnost
+ Možnosti systému QTS

 

Minusy


- Vyšší cena

  
Za zapůjčení produktů QNAP děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
 
 
Cena v době testování: cca 34.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama