Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi

8.11.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi
Dnes se podíváme na moderní a výkonný NAS od firmy QNAP, a sice model TVS-951X, který je vybaven jednak pozicemi pro pět desktopových disků plus čtyři SSD a vedle toho pak 10Gb/s rozhraním, které vyzkoušíme v praxi. 

Závěrečné hodnocení


QNAP TVS-951X je velice slušně vybavený moderní NAS založený na procesoru Intel Celeron. Nabízí pět 3,5" diskových pozic a čtyři 2,5" pro mobilní disky či SSD, přičemž instalace rychlých SSD má smysl díky integrovanému 10Gb/s Ethernetu, který dokáže nabídnout jejich vysoký výkon. 
 
 
My jsme dostali pro test verzi se 2 GB RAM, která nás nijak neomezovala. QNAP nabízí ještě 8GB verzi a možnost nainstalovat i dva 16GB moduly DDR4 SO-DIMM. Jako obvykle je však cenový rozdíl na trhu mezi 2GB a 8GB verzí zcela neodpovídající, však činí cca 4600 Kč. Rozdíl je přitom jen v oněch 6 GB paměti navíc. Za takovou cenu si můžeme koupit i dva 8GB moduly sami a ještě ušetřit. 
 
Pak už se ale můžeme každopádně těšit na vysokou kapacitu, kterou si samozřejmě musíme zajistit sami dokoupením úložných zařízení. K dispozici je také velice vysoký výkon, respektive propustnost rozhraní 10GbE, které jsme v testech dokázali s využitím dvou SSD v RAID 0 vytížit až téměř 700 MB/s. Samotný NAS lze přitom využít i jako další PC díky možnosti nainstalovat obvyklou desktopovou distribuci Linuxu. Díky procesoru x86 by ostatně teoreticky mohly na něm fungovat i Windows, ale to každopádně umožněno není. 
 
Vysoký výkon v případě 10Gb/s Ethernetu tedy závisí především na použitých úložných zařízeních i na jejich konfiguraci, přičemž i pevné disky v RAID 5 či 6 dokáží při čtení poskytnout vysokou propustnost přesahující 300 MB/s. Díky SSD to může být ještě lepší. Spotřeba je také umírněná a pohybuje se typicky pod 40 W, takže co nám brání si takovou věc pořídit domů? Jako obvykle především cena. 
 
Samotný NAS není levný, ale zde je to i síťová infrastruktura, která to celé prodražuje. Síťovou kartu QXG-10G1T můžeme pořídit za cenu pod 3000 Kč, ale pokud budeme chtít takový NAS řádně využít nejen připojený kabelem přímo k počítači, budeme potřebovat ještě alespoň přepínač a to je alespoň dalších cca deset tisíc. Nakonec je třeba myslet ještě na vhodnou kabeláž, i když to už je z hlediska cen to nejmenší. 
 
Je tak velká škoda, že dnes, když jsou k dispozici výkonná úložiště, nám vývoj domácích síťových řešení stagnuje. Právě i díky firmě Aquantia, jejíž čip je právě i v použité síťové kartě QNAP, se věci začaly pomalu hýbat a z místa se dokonce pohnul už i Realtek, i když zatím jen nesměle. Bude ale ještě trvat, než budou rychlejší sítě pro domácnosti cenově přijatelné. Však 1Gb/s přepínač lze koupit za několik stokorun a 1Gb/s síťový čip je v dnešních zařízeních samozřejmost, nad níž se nikdo nepozastaví. Pokud ale chceme něco rychlejšího, neutrácíme už stokoruny, ale spíše tisíce až desetitisíce, a to tu prosím máme standard 10GBASE už od roku 2002.
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování a výsledná nízká hlučnost
+ Vysoký výkon a široká výbava
+ Poslouží i jako náhrada PC (desktopový Linux OS)
+ Kapacita 5 disků a 4 SSD
+ Umírněná spotřeba
+ Možnosti systému QTS

 

Minusy


- Vysoká cena celého řešení
- Cena modelu s 8 GB RAM
 
 
Za zapůjčení QNAP TVS-951X 2GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí karty QXG-10G1T a přepínače QSW-804-4C děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 
 
 
Cena v době testování: cca 21.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: