reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: QNAP TVS-951X: 10 Gb/s v praxi
8.11.2018, Jan Vítek, recenze
Dnes se podíváme na moderní a výkonný NAS od firmy QNAP, a sice model TVS-951X, který je vybaven jednak pozicemi pro pět desktopových disků plus čtyři SSD a vedle toho pak 10Gb/s rozhraním, které vyzkoušíme v praxi. 
lazywriter (10) | 9.11.201815:37
Proč byla velikost RAID5 6,72 TB? Z pěti disků by měla být ­(5 ­- 1­)*1,81 = 7,24 TB. A rozdíl proti kapacite RAID6 by byl, překvapivě, práve velikost jednoho disku, tj. 1,81 TB.
Odpovědět0  0
Roob (179) | 8.11.20189:11
1. treba povedat, ze pekna recenzia­/test... 2. treba povedat, ze je to cenovo uplne uletene a toto zariadenie si nikto nekupi ­(ak kupi, nebude ho prevadzkovat na 10Gbit sieti­) 10Gbit LAN je aj vo firmach nieco, co najblizsich 10 rokov urcite nebude.. Len ten 4port switch stoji 450€ :­) nechem ani vediet kolko stoja 24­/48P switche co sa kupuju do firiem... 3. vykon.. doma mi DS215j pise tak 80 a cita 100MB, tu v teste HDD UL 130 to je len +60%, DL 300.. ok to je 300% ale za aky peniaz :­) Zaver: dnes nie, v buducnosti.. Najviac sa mi paci, ze to je na 9 diskov.
Odpovědět0  1
TOW (21) | 8.11.20189:37
Tvůl odhad je značně pesimistický ­- domů si to nikdo nekoupí, ale 10Gbit se už ve firmách pomalu začíná nasazovat ­(a tohle není NASka domů­) ­- v porovnání s jinými business NASkami to až zas tak drahé není, svého zákazníka si to určitě najde.
Odpovědět0  0
Roob (179) | 8.11.20189:44
to nieje moj odhad, je to moja praca ­- robime LAN siete 99% vo firmach ­(teda okrem predaja a servisu pc)
Odpovědět0  1
honcka (43) | 9.11.20188:07
Já mám opačnou zkušenost, u firem, kde to začínalo mít smysl a dělala se nová instalace jsem 10Gbit pro uložiště dělali, samozřejmě komplet 10Gbit komplet i na stanice smysl u moc firem nemá. Naposledy jsem nasazoval 10Gbit do jednoho středního grafickýho studia, switch se tam dával ZyXEL XGS1930­-28HP osazoval se tam jeden 10Gbit SFP pro server.
Odpovědět1  0
Roob (179) | 9.11.20189:27
ale to nieje 10Gbit switch :­) to je 24­/48x1Gbit + 4x10.. to mas len chrbticu na 10.. My napr. mame velku firmu co robi automobilove suciastky 3x hala 100x200m, chrbtica je na 1Gbit optike a cisco switche 1Gbit. Nestazuju sa na problemy.. Kabelaz davame cat6a, takze ked vymenia switche ­(najblizsich 5 rokov nie, lebo si kupuju cisco s 5r zarukou­) Cize nie, ani firmy si dnes nekupuju 10Gbit switche na prepajanie sa s pocitacmi.
Odpovědět0  0
lejon (4) | 8.11.20189:39
nechem ani vediet kolko stoja 24­­/48P switche co sa kupuju do firiem..

No asi najlepsi pomer cena vykon je Ubiquiti ES­-16­-XG, predava sa za nieco cez 500€ s DPH. A je 16 portovy. To so myslim pre vacsinu firiem ­(teda ak nechcu vsetkym svojim ludom do desktopov kupovat 10G sietovky­) by malo stacit.

https:­/­/www.ubnt.com­/edgemax­/edgeswitch­-16­-xg/
Odpovědět0  0
Roob (179) | 8.11.20189:50
4portovy je, optiku k desktopu nikto nema, navyse minigbic 10Gbit stoji tak 150€ kus. A este potrebujes 2, lebo aj do sietovky, ci? Sietovka s sfp kolko stoji?
Odpovědět0  1
lejon (4) | 8.11.201810:07
Nestaci ti dat do SPF portu toto: UF­-RJ45­-10G? Co som zbezne pozrel stoji to 75€ cca a na druhej strane uz mozes mat klasicku RJ kartu. Ci mi nieco unika?
Odpovědět0  0
Roob (179) | 8.11.201814:31
ak existuje spf RJ45 modul, tak staci.. neviem, nemam prehlad, SPF pouzivame len optiku a spajame len switche
Odpovědět0  1
martinX34 (53) | 10.11.201810:56
Velke firmy uz 10 Gbit davno pouzivaju ­(aj ked len na servroch­) a postupne nan prechadzaju aj stredne a male firmy.
Ja osobne mam momentalne doma 8 diskove NAS pripojene cez 4x1Gbit Etherchannel a seriozne zvazujem kupit domov 10Gbit switch. Ceny switchov pod 500 € uz povazujem za rozumne aj pre domace nasadenie. Pre firmy je 500 € bagatel, vsak to je cena jedneho trochu lepsieho mobilu.
Odpovědět1  0
sroobik (575) | 10.11.201821:35
48P managed cisco 1Gbit s 5rocnou 8hodinovou zarukou stoji ­(si to nepamatam presne­) ale za 10 kusov platili 27.000 alebo tak dako. 500€ ked nenapises o aky switch sa jedna sa neda hodnotit, lebo napr. ZyXEL GS1920­-24HP stoji 400€ a to je fakt switch do malej firmy..
Odpovědět0  0
martinX34 (53) | 11.11.201810:28
Do 500 € stoja samozrejme tie najmensie switche, ktore podporuju 10 Gbit­/s. Napriklad TP­-Link T1700G­-28TQ ­(24x 1Gbit­/s + 4 x 10 Gbit­/s­) stoji okolo 300 €. K tomu 1 karta ­(napriklad do NAS­) SFP+ kabel a sme na tych cca. 500 €.
Odpovědět1  0
sroobik (575) | 11.11.201813:49
uz sa dohodneme konecne, ze 10Gbit switch je ten co ma VSETKY porty 10Gbit, a hento je 1Gbit switch a pre spajanie switchov na chrbticu ma 10Gbit?
Odpovědět0  1
martinX34 (53) | 11.11.201818:25
Na to aby sa vytvorila ciastocna 10 Gbit infrastruktura, teda aby cez 10 Gbit boli pripojene tie zariadenia, ktore ho naozaj vyuziju ­(NAS. servre, ...­) netreba switch, ktory ma vsetky porty 10 Gbit. Staci switch , ktory ma 1­-4 10 Gbit porty a zvysok staci 1 Gbit. V malych firmach ­(a niektorych domacnostiach­) sa nevytvara klasicky backbone z viacerych prepojenych switchov, tam tvori backbone len samotny centralny switch.
Odpovědět1  0
sroobik (575) | 10.11.201821:41
a ludia na doma kupuju nieco ako Zyxel GS­-108B v3 ­- 8port 1Gbit 25€. s 500€ si uplne mimo, asi ako keby si napisal, ze ludia si domov bezne kupuju jaguar Ftype, lebo jeden nam tu po meste beha...
Odpovědět0  0
martinX34 (53) | 11.11.201810:21
Nepisal som, ze si to ludia kupuju bezne, ale to, ze 10 Gb­/s switch za 500 € je uz pre niektore domacnosti dostupne riesenie a preto nad nim uvazujem. 500 € je jeden lepsi mobil alebo mesacna splatka lizingu na bezne auto strednej triedy ­(ziadny Jaguar Ftype­). Ja osobne mam momentalne doma 2ks 16x1Gbit­/s manazovanych switchov s podporou Etherchannelu a VLAN, ktore dokopy stali cca. 300 €.
Odpovědět1  0
sroobik (575) | 11.11.201811:08
tak ked ste 30clenna rodina tak ok :­) ukazkova rodina mama otec dcera syn pes maju len 4 pocitace, takze 8P switch im staci. Dokonca dnes ked existuje ACckove wifi by som povedal, ze 90% ludi je na wifi teda okrem routra ziadny switch nepotrebuju, len my skalni co mame heslo dna ­"kabel je kabel­" sme este na LAN.
Odpovědět0  1
martinX34 (53) | 11.11.201818:36
Nie, sme len dvaja ­- pocitacovy maniak, ktory ma doma viac ako 10 pocitacov a priatelka :­-­)
Predstav si ale 5 izbovy dom + kuchyna ­(pre 4 clennu rodinu­), v kazdej miestnosti aspon 2 zasuvky ­(aj ja uznavam princip kabel je kabel­), dalsie zasuvky v garazi ­(na kamery­), AP na Wifi aspon 3 vnutorne ­(2 na prizemi a 1 na poschodi­) plus 1 vonkajsi ­(aby Wifi fungovala na zahrade­), nejake vonkajsie zasuvky na dalsie kamery a sme pomaly na 24 portoch.
Odpovědět1  0
sroobik (575) | 11.11.201819:24
no teraz piatok som riesil velky dom, spodok kancelarie pre 6 pracovniciek + exekutor, podkrovie byt exekutora, 3x ubiquiti unifi wifi, 2 alebo 2­-3x ubiquiti cam, 30 portov bude na 48P switchi obsadene, takze obrovska rezerva. Nemam jediny dovod tam davat hocico 10Gbit.
Odpovědět0  1
martinX34 (53) | 11.11.201821:58
Ak by tam nebol exekutor ale nejake kreativne studio, ktore potrebuje zdielat velke subory ­(video, grafiku, fotky, ..­) cez NAS, tak by im 10Gbit dost ulahcil pracu.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.