reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 2900 PRO: silák s jepičím životem

19.10.2007, Petr Papež, recenze
Radeon HD 2900 PRO: silák s jepičím životem
Dnes otestujeme novinku, cenově výhodnou kartu Sapphire ATI Radeon HD 2900 PRO, která se od verze XT liší pouze nižšími frekvencemi a hlavně nižší cenou. V testu bude pro srovnání Radeon HD 2900 XT, HD 2600 XT, GeForce 8800 GTS 320MB a 8600 GTS 256MB.
Konec předchozí kapitoly přesně ilustruje výkon a poměr cena/výkon karty. Máte-li to štěstí se ke kartám dostat, může jít o velmi výhodný nákup. Karty „lze“ sehnat i pod 7000,- Kč včetně daně. ATI Radeon HD 2900 XT 512MB nabízí výkon zhruba o 16% vyšší, což není mnoho za příplatek okolo 2000 Kč, uvážíme-li, že po dotaktování na jeho frekvence se dostaneme na stejnou výkonnostní úroveň. V takovém případě si domů přineseme stejný výkon za nižší cenu se stejnou spotřebou a stejným vyzářeným teplem. Chladič samotný také změn nedoznal a to ani jeho softwarová (BIOS) regulace. Ve 2D je chladič tichý a vynikne jen ve velmi tichých sestavách, ve 3D v dobře chlazené skříni je jeho hluk už slyšet opravdu znatelně. Dostanete-li se nad teploty 100°C, což není ve velmi rozšířených low-endových skříních nic těžkého, máte v domácnosti k dispozici další vysavač. Jeho hluk může být především v nočních herních seancích značně nepříjemný pro Vaše okolí.

Přetaktování čipu a pamětí v našem případě nešlo zcela podle očekávání (podle informací z jiných zdrojů se tyto karty dají přetaktovat ještě o něco více).

Karta má dva velké „háky“. První, dostupnost, je největší problém. Kartu je problém sehnat a počet kusů je velmi omezen.

Druhý, neméně důležitý, je konkurence. Především pak konkurence z vlastního tábora. RV670 klepe na dveře a nabídne především pokročilejší výrobní proces, možná i podporu DirectX 10.1 a inovované jádro (především zprovoznění FSAA přes ROP jednotky by výkon karty poslalo mnohem výše). Vyřeší se tak, alespoň částečně, jedny z nejpalčivějších problémů nové řady. I NVIDIA má přivést na trh nové akcelerátory GeForce 8800 GT a pravděpodobně i upgrade GeForce 8800 GTS. Právě proti tomuto argumentu hovoří především klasická věta, která v IT platí dvojnásob: „Nikdy se nevyplatí čekat.“

Pro momentální volbu můžeme Radeon HD 2900 PRO doporučit (pokud se jej podaří získat). Uvidíme, jak se nakonec předvede RV670 či nové NVIDIA GeForce.




Ocenění TREFA získává Sapphire Radeon HD 2900 PRO 512MB
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


----------------------------

English translation of the conclusion

----------------------------

The end of the last chapter shows us performance and price to performance ratio. ATI Radeon HD 2900 PRO can be a very good bargain if you are lucky enough to get one. These cards are sold about 7000 CZK including tax (VAT, DPH). ATI Radeon HD 2900 XT 512MB offers about 16% performance advantage which is not much considering 3000 CZK extra price. There's no problem in overclocking PRO version to the same performance level as XT. In this case PRO has the same performance with much lower price and the same heat emission. The cooler itself didn't obtain any change. Neither did software (BIOS) fan regulation. The cooler is silent when running 2D and can be heard only in very silent gaming rigs. Specific "VGA-fan" noise can be annoying in 3D, unless you get your GPU temperature up to 100°C or even more. 100°C GPU temperature is easy to get in widespread low-end PC cases. In this case count with another vacuum in your house. This noise won't let anybody asleep around your rig.
GPU and memory overclocking was below expectations. This is more likely caused by this specific piece of hardware rather than problem of the whole range of ATI's new product.

There are two big "catches". The first one is availability. Is it very complicated to get this accelerator because number of cards is very limited (at least in Czech Republic).

Competition of other ATI's products is the second one. RV670 is knocking on our doors and has much to offer: better manufacturing process, probably DirectX 10.1 support and upgraded graphic core (particularly running FSAA through ROP units rather than Stream Processors would be very useful for the card performance). This solves some of the most biting problems of this new product. NVIDIA is about to launch new GeForce 8800 GT and presumably even upgrade of GeForce 8800 GTS. In the contrast everybody knows that waiting is the worst thing to do in IT.

We can recommend this card and we're really warmed up about upcoming cards from both industry leaders.

The TREFA award wins Sapphire Radeon HD 2900 PRO 512MB
for great price/performance ratio. Logo of the award can be downloaded here.
reklama