reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 4770 - nejlepší z levných?

17.6.2009, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 4770 - nejlepší z levných?
V dnešní recenzi si představíme nedávnou uvedenou grafickou kartu Radeon HD 4770 z produkce Gigabyte, která má velkou šanci zaujmout svým výkonem a cenou nejen občasné hráče, ale také všechny, kteří by rádi v dnešní době nějakou tu stokorunu ušetřili. Radeon HD 4770 je zajímavý nejen svým grafickým jádrem vyráběným 40nm technologií ale rovněž paměťovými čipy GDDR5.


V balení Radeonu HD 4770 512MB nehledejte žádné výrazné bonusy v podobě plných her nebo jiného software. V krabici najdete pouze základní adaptéry na D-Sub, HDMI a napájení. Vzhledem k ceně okolo 2500 korun se ovšem tento fakt dá velmi těžko považovat ze nevýhodu či dokonce prohřešek.


Dominantou celé grafické karty Gigabyte Radeon HD 4770 je chladič, který je hliníkový a evokuje svou barvou meď. Přítomny jsou dva DVI výstupy a TV-out. Napájení je řešeno skrze slot PCIe a jeden přídavný 6-pinový konektor, kterému se už nevyhneme ani v low-endu.




Jak vidíte na ilustračním obrázku, tak nároky na chlazení nejsou v případě čipu RV740 příliš vysoké, ale vzhledem k naměřeným teplotám není pravděpodobné, že by karta v případě zakoupení lepšího chladiče šla taktovat výrazně více než je tomu nyní. Teplota je tedy to poslední, co nové jádro může trápit. Grafickou kartu z produkce Gigabyte jsme přetaktovali na frekvence 850 MHz pro jádro 3400 MHz (efektivně) pro paměti GDDR5. Vzhledem k základním taktům 750/3200 MHz je toto navýšení spíše mírnějším bonusem, ale dle výsledků testů, ne zrovna nepodstatným.



Od pamětí GDDR5 z produkce Qimonda jsem očekával podstatně více, ale i 200 MHz navíc (efektivně) se počítá. Vše mají zřejmě na svědomí poněkud nižší voltáže jádra a pamětí s jejich zvýšením bychom velmi pravděpodobně dosáhli podstatně výše.
reklama