reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 7770: jak zvládá video a výpočty?

12.3.2012, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 7770: jak zvládá video a výpočty?
V dnešním článku si znovu vezmeme na paškál AMD Radeon HD 7770 a podíváme se, jak si vede nové GPU v testech mimo herní oblast. Věnovat se budeme kvalitě akcelerace videa, teselaci a DirectCompute.
Radeon HD 7770 už nás v testech her přesvědčil, že může být velmi zajímavou grafickou kartou pro levnější herní počítače. Jeho podpora DirectX 11.1 a dalších vymožeností, které přináší architektura Graphics Core Next, ale v reálném světě žádné velké výhody nepřináší. Testy přehrávání videa však ukázaly, že minoritnímu zlepšení v kvalitě došlo a Radeon HD 7770 se tak ujal právem kralování v žebříčku HD HQV benchmarku. Můžeme předpokládat, že podobné vlastnosti mají také Radeony HD 7800/7900, ale v budoucnu si je do testů HD HQV také zařadíme.





Pro naše testování jsme využili nejnovějšího Power DVD 12, které podporuje akceleraci přehrávání videa pomocí GPU. Pozor tedy na testy na běžných softwarových přehrávačích jako Windows Media Player nebo VLC player, které podobné vlastnosti nemají. Výsledky, kterých dosáhl Radeon HD 7770 v případě přehrávání videa nebo vytížení rozložení zátěže mezi GPU a CPU, jsou také do značné míry závislé na ovladačích grafické karty.

Velmi zajímavý je fakt, že v případě našeho DirectCompute testu v Civilizaci V výrazně předčil Radeon HD 7770 starší Radeon HD 6850, ale v případě teselace v obvyklém Unigine Heaven 2.5 jsou jeho výsledky spíše zklamáním. Cape Verde alias Radeon HD 7700 se zřejmě nestane legendárním GPU a jeho využití zůstane spíše jen v oblasti doporučených levnějších herních karet.

Dá se předpokládat, že low-endové čipy založené na Graphics Core Next a 28 nm mohou být jasnou volbou pro HTPC. V následujících článcích se budeme věnovat také novému Radeonu HD 7800, který bude pro nadšené hráče zřejmě podstatně lepší volbou.
reklama