reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.9.2008, Petr Štefek, recenze
Radeon HD4870 X2 je na trhu již několik týdnů a mnoho o něm bylo již napsáno. Dnes se podíváme, jak si vede s čerstvými ovladači ve srovnání s konkurencí v podobě GeForce GTX 280. Nikdo nepochybuje, že nová vlajková loď AMD je nejrychlejší grafickou kartou současnosti. Otázkou ovšem zůstává o kolik.
Chose221 | 18.9.200822:21
Ahoj, prave resim slozeni nove sestavy. Zaujala me tato recenze ­(mimochodech velice zdarila­) a proto bych se rad optal zda totu sestavu resp. kartu zvolit popripade co zmenit.

Vsem predem dik za rady

ASUS Rampage Formula Express X48
DDR2 1066MHz PC8500 CL5­-5­-5­-15 Corsair xms2
2x2Gb
ATI HD4870X2
Intel Core Duo E8400
Chlazení CoolerMaster Hyper 212
Odpovědět0  0
Peter Bujna | 23.9.200822:51
Mam uplne presne to iste okrem dosky ­(Maximus Formula s biosom z Rampage Formula­) a vodnika ­(Zalman Reserator XT­). Myslim, ze je to maximalne vhodna zostava na tento radeon, obzvlast ked sa 8400 podari vysoko pretaktovat ­(ja bezim na 4365MHz ­- 9x485­). Inak ak mas zaujem o nastavenie biosu, napis maila, poslem. Dost dlho som studoval fora kym som to dostal nad 4GHz. Snad, mozno by bolo dobre ist do quad core, ale ved to sa da vzdy updradnut, no nie?;)
Odpovědět0  0
Chose221 | 24.9.200817:14
OK budu rád kdyz poslels. Mail: sepsepl@seznam.cz. A ten chladic CoolerMaster Hyper 212 zvladne takovy pretaktovani? Jak si spokojeny s grafarnou neni problem s ovladaci nekteri mi tvradi ze jedine nVidia protoze na ATI nefunguji ovladace atd. Diky za odpoved
Odpovědět0  0
Peter Bujna | 25.9.200813:21
Karta mi prisla vcera ­(Gigabyte, 345 libier­) a po par problemoch sa mi ju podarilo rozbehat. Problem bol prilis maly swapfile ­(512MB­). Musel som zvacsit na 2GB. Vykonovo je to nenormalne delo. Bezi nadherne, Crysis Warhead na 1280x1024, DX10, Vista 64 Ultimate, 8xAA, 16xAniso ide plynulo! Nemal som cas merat FPS, bol som prilis zaneprazdneny hranim, ale odhadom tak 35­-50FPS. 3DMark Vantage som dal P12669.
Profily na OC na dosku poslem cez vikend, mam plno prace az do piatku. Dovtedy, pozri urcite toto forum, je to forum specialne pre nase dosky a navody ako to taktovat, nove BIOSy, riesenie problemov, atd.
http:­/­/www.xtremesystems.org­/Forums­/showthread.php?t=179580
Co sa tyka ovladacov a ATI, toho by som sa nebal, totiz odkedy je ATI pod AMD, kvalita ovladacov rastie kazdym mesiacom. Uz teraz je to obrovsky rozdiel nez co bolo v casoch radeon 9600Pro. Zatial nemam jediny problem s ovladacmi na ATI.
S kartou som maximalne spokojny, je to luxus.
Odpovědět0  0
Peter Bujna | 25.9.200813:22
Aha, som zabudol napisat, Crysis idem na enthusiast detaily, cize na max.
Odpovědět0  0
pho (6) | 28.9.200813:50
ja bych si taky prosil o odeslani nastaveni biosu na mail phujka@gmail.com...dik
Odpovědět0  0
Peter Bujna | 28.9.200815:10
Este jeden super link co som nasiel. Je to navod ako podtaktovat kartu v klude pre nizsie teploty a ako upravit rychlosti ventaku cez CCC profily.
http:­/­/www.hardforum.com­/showthread.php?p=1032979439
Odpovědět0  0
Chose221 | 30.9.200814:36
Jeste se te zeptam. Mam v soucasne dobe ATi kartu a mam problemy s frekveni monitoru. Vzdy po zapnuti PC musim znovu nastavit frekvenci. Je to problem karty nebo setkal si se s tim. Diky
Odpovědět0  0
xx | 12.9.200823:33
da se tato karta pouzit pro linux? ma to smysl? jakou kartu byste doporucili?
Odpovědět0  0
Lukexxx | 8.9.20088:50
Zarazilo mě, že zde je výkon X2 v Crysis tak velký oproti GTX280, všude jinde jsou tyhle karty v Crysis tak nastejno. Že by to způsobovaly nové ovladače? Má to už také někdo otestované?
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 9.9.200815:12
Hod konkretni link, at to muzeme prodiskutovat.
Odpovědět0  0
palo1129 (11) | 4.9.200820:02
Len by som sa zastavil pri tvrdeni, ze hra Crysis pobezi v najvacsich rozliseniach a detailoch spolahlivo az na kartach buducej generacie. Ja tomu celkom neverim,a radsej si pockat na nejaky patch hry, ja povazujem tuto hru totalne spackanu, co sa tyka optimalizacie. Tu zrejme programatori nemali dostatok casu, aby hru dobre optimalizovali inak by nepodavala take nestabilne frame. Chcelo to viac casu ale asi sa teraz musia nove hry rychlo vydat , aby si rychlo na seba zarobili.
Odpovědět0  0
schali (31) | 5.9.20080:11
a hral jsi tu hru vubec na nejake nove vykonne karte?­(4870, GTX260, 280 a lepsi­)Ve skutecnosti ma hra pomerne dosti stabilni fps, napriklad na 4870 se to drzi kolem 30fps­(1920x1200­) a vykyvy dolu a nahoru jsou velmi male, je to pravy opak nestabilniho frame
Odpovědět0  0
Veyron | 4.9.200818:03
V najbližších týždňoch ­(možno dňoch­) si plánujem poskladať kompletne novú zostavu a použiť do nej ATI 4870X2 a preto hltám všetky testy, ktoré sú na internete dostupné. A ako som si i vyššie všimol v komentároch, tak musím len potvrdiť, že objektivita v tomto teste ma naozaj potešila, pretože konečne som nemal ani najmenší pocit, že by sa autor čo i len málinko prikláňal ku ktorejkoľvek z kariet. A i po ostatných stránkach, keď vezmem do úvahy i hry a ich rozlíšenie, teda po celkovej stránke je toto asi najlepší test s týmito grafickými kartami, aký som našiel na podobných weboch.
Odpovědět0  0
schali (31) | 4.9.200813:40
Měl bych taky dotaz, jak se dá dosáhnout nastavení 1920x1200 4xAA u Assassins Creed??
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 12.9.200816:09
Multisampling=1 ... 0 = no AA, 1 = 2xAA, and 2 = 4xAA

Assassin.ini

Hra samotna ti zablokuje MSAA, kdyz mas napriklad jen 512MB pameti na karte ... ve vyssich rozlisenich

Odpovědět0  0
Usm (78) | 4.9.200813:08
Můžu se zeptat ­- ted sem si koupil HD3850, ale mám desku s Pcie 16 ­- o kolik % bude tahle karta pomalejší než v Pcie 2.0, pro který je určena? Díky
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 4.9.200813:36
Nemela by byt zadnym limitem, ta karta tak silna neni aby ji brzdila rychlost komunikace dat...
Odpovědět0  0
filky (65) | 4.9.200812:35
Celkem rozporuplna recenze. Nektere cisla v testech se me nezdaji. Treba Crysis, ktery beham na 1650x1080 na gtx280, mi v testech beha pres 40fps a to mam pouze dual 3GHz CPU. Jste si jisty, ze jste tam nemel 2xAA nebo dokonce 4xAA? To by totiz celkem odpovidalo na ty vase cisla.

Ta zaverecna tabulka je taky celkem zmatek. Nebylo by lepsi misto pomeru dvou fps udaju brat jako 100% vykon radeonu a misto ­"naskok­" ­(coz samo o sobe zni divne­) pocitat narust vykonu? :­) Treba u Age Of Connan ­- narust = 100 ­- ­(29­/0.53­) = 45.2%
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200812:42
Nevim jak hrajete Crysis na maximum pro DirectX 10 40+ s FSAA v tomto rozliseni. Nastavte vsechno na maximum a pak uvidite, ze to neni mozne hrat spolecne s FSAA....u tabulky je brano 100% jako vykon GXT280.
Odpovědět0  0
filky (65) | 4.9.200812:52
Nejsem doma, ale hraju vse na max bez AA v 1680 a pres 40 se dostanu. V tom obrazku u Crysis mate 1680x1050 1xAA­/16AF 27 snimku, coz je strasne malo. Nebo me neco nedochazi? :­)

To ja chapu, ze berete 100% GXT280, ale protoze GXT280 mam, zajima me spis narust vykonu pokud bych presel z GXT280 na ten Radeonek. A to ta vase tabulka neukazuje a musim si to prepocitat v kalkulacce. :)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200813:00
Kontroloval jsem vysledky s jednim nejmenovanym webem, ktery povazuji za kvalitni a vysledky s maximalnim nastavenim ­"Very High­" odpovidaji s tim rozdilem, ze mam nizsi FPS ­(cca o 2­) kvuli slabsiho procesoru. To o cem mluvite, spise odpovida nastaveni High, kde je skutecne FPS az o 20 vyssi.
Odpovědět0  0
Blob | 4.9.200819:01
Porovnal nebo zcela opsal?
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 5.9.20089:03
trapné...
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 4.9.200812:26
Mel bych prosbu, slo by otestovat a obohatit test v Assasins Creed se zakladni verzi ­(tusim­)1.0 kde je aplikovan dx10.1? Jde mi o to ze by to mohlo poslouzit lidem pro predstavu co provede s vykonem spravne aplikovane 10.1 ktere bude pozdeji stejne obsazeno v pripravovane dx11 a tudiz bude predzvesti jake vykony budou karty techto jader G9x a RV7x0 predvadet v budoucnu...?

PS: Vyborny test, ta objektivita je stale na vysoke urovni, cg:)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200812:33
Chtel bych urcite zaradit, ale vzhledem k tomu, ze jsem nemel zadne vysledky a musel jsem premerovat na slabsi sestave a navic na novych ovladacich vse, tak jsem mel co delat, abych domeril vubec nejake slusne hodnoty. Pokud je P.S. mysleno vazne, tak dekuji...
Odpovědět0  0
Lukasxxx | 4.9.200811:38
Potřebuji koupit na hry novou VGA a rozhoduji se, zda má cenu čekat na novou NVidii, nebo jít do téhle Atiny. Mám monitor jen 1680x1050, ale měnit ho za větší ještě tak rok nechci.Tak nevím, autor píše v závěru, že pro toto rozlišení má smysl spíš NVidie, ale v testech je i v tomto rozlišení ATI rychlejší. A cena je skoro stejná.Pro Nvidii taky hovoří podpora Physix, zdá se, že bude daleko využívanější, než DX10.1, kterým disponuje jen ATI.Pak taky ta spotřeba... Asi se vyplatí si počkat, NVidie má přijít koncem září­(asi­) a do té doby stejně není co gamesit. Jinak bych to provozoval na Q6600 ­(přetakt. 3,4GHZ­)4GB DDR2 1066, X48chipset a čeho se bojím je zdroj Enermax Liberty 620W a v PC 4xHDD 320GB plus DVD mechanika.Myslíte, že by tu ATI utáhnul? Díky za vaše názory.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200811:42
Pro toto rozlišení bych možná šáhl po GTX280, kvůli nižší spotřebě a pokud bych chtěl ušetřit, tak jednoznačně Radeon HD4870 1GB nebo GeForce GTX260. Síla X2 se naplno neukáže u podobného rozlišení, ale s ohledem na budoucí hry může být lepší volbou díky DX10.1. Je zcela na vás jestli 10­-11k do karty dáte.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200811:43
Zdroj jednoznačně vybrat lepší ... pro X2 min. 700W se vším, co v systému máte.
Odpovědět0  0
Lukasxxx | 4.9.200812:29
Děkuji za odpověď,rozhodl jsem se pro Nvidii 280GTX ­(na kartu mám pochystáno 10 000,­-­), ještě počkám tak měsíc, zda vyjde ta 55nm verze 280GTX+. Navíc chci nejpozději do vánoc zredukovat počet HDD v PC na 2 ­- 3 kusy s vyšší kapacitou, tak to snad ten Enermax 620W utáhne, prý jde o spolehlivý zdroj.Těším se na další odborné názory čtenářů.
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 4.9.200813:25
Nejrozumnejsi bude pockat do te doby nez se objevi 280+ a bude otestovana, nicmene nekde na netu jsem videl testy ve hre assasin creed ktera je primarne napsana pro dx10.1 a ten narust vykonu pro HD48xx byl mirne receno prekvapivy... A pokud vemu do uvahy ze PhysX bude mit podporu nekterych her a dx10.1 a dx11 budou mit v podstate vsechny tak bych PhysX rozhodne nepovazoval za argument ke koupi... Ta optimalizovanost RV7x0 pro dx10.1 je totiz daleko vetsim prinosem a rozhodne bude prinosem ve vsech budoucich hrach­(proste nemam strach ze MS zaspi v hernim svete ktery je motorem financi i pres nechut nV­), ne jen v nekolika jako v pripade PhysX... Cili z pohledu budoucnosti to vidim tak ze HD4870X2 bude urcite dostacujici minimalne 2­-4 roky, kdezto GTX280 vc. ­"+­" verze spise 1­-2 roky... 1­-2 roky to je obdobi kdy rv7x0 vykonove poroste kdezto GTX280+ u par vybranych her bude sotva drzet krok pomoci berlicky PhysX. A kdyz si uvedomite ze PhysX je vlastne dnes konkurentem i pro DX tak je jasne ze MS nebude chtit hrat 2. housle, vubec bych se nedivil kdyby uz nezacali vyvijet nejaky DX akcelerator, herni komunita je jiz defacto na to pripravena kupni silou....

PS: Jinak ten Enermax620W zvladne i tu hd4870X2, ale zbytecne bych na Vasem miste s takovouto kartou pak netrapil Q6600 ktery uz takoveto karte prilis FPS nezvedne, jenom zbytecne zveda spotrebu a zatezuje stabilizatory a kondiky... Na video urco ano, ale na hry je to zbytecnost potom to OC CPU... Az bude mit p.Stefek otestovan Assasin Creed pod dx10.1 tak potom to znovu promyslete­(preco jen se takoveto karty nekupuji kazdy den­)...:o)
Odpovědět0  0
Lukexxx | 4.9.200813:47
Díky za Váš názor, teď zas pro tu NVidii tak rozhodnutý nejsem, každopádně co vím jistě je to, že dokud nebude pořádně co gamesit ­(a to bude až v říjnu nebo listopadu­), počkám, teď mám rezervní Ati HD3450 za 500,­- :­-­)­)­) a jdu mastit staré klasiky.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200815:07
Tady je ono osemetne ­"cekani­". Cekat se muze do nekonecna. Berte co je na trhu ted.
Odpovědět0  0
Rochta (1) | 4.9.200818:03
kdyby bylo co hrát pak ano, souhlasím, bohužel však není, a tak taky čekám :)
Odpovědět0  0
Lukexxx | 4.9.200821:45
No jenže jak už tu někdo píše, herní pecky vyjdou nejdřív v říjnu nebo listopadu. Září je letos gamesácká okurková sezóna:­-(
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 4.9.200812:32
620W Liberty­/625 W Pro82+ plně dostačuje. Údaje uváděné v doporučení jsou pro zdroje typu EC.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200812:36
Tusim ze ano, ale moje sestava s relativne obycejnymi komponenty brala kolem 500W. Cili jak pisu v clanku minimum pro jistotu bych videl opravdu kolem 650 až 700. Pri pretatkovani by mohlo dojit k dalsimu navyseni a zdroj se nemusi zbytecne trapit na hranicich moznosti.
Odpovědět0  0
m_soldier (9) | 9.9.200823:21
No nedavno sem sestavoval PC s 4870X2 ­(komponenty sem nevybiral­), byl k tomu zdroj Corsair 750W a kdyz sem ji zapojil na 8pin a 6pin větve primo ze zdroje tak karta byla nestabilni a delala artefakty. potom sem odpojil 8pin a pouzil sem redukci kterou sem bral elektriku z dvou ruznych molex větvi, tzn. ze sem byl na trech ruznych vetvich a problemy zmizely. Takze pro tuhle kartu brat urcite zdroje se silnyma větvema nebo to nakombinovat jak ja.
Odpovědět0  0
radoxxxxxx | 4.9.200817:14
takties riesim dilemu novej GK chcel by som vas poprosit o vyber miedzi BFG gtx 280 665­/2400­/1458 ocx a 4870x2 mam 20­" monitor q6600 3,2 ghz 650w corsair zdroj 4 gb ram nevjem ci to tu nejak pomoze :D. len trosku ma odvadzaju tie famy co koluju okolo 4870x2 problem dvoch GPU atd.... dik z odpovede
Odpovědět0  0
fiddel | 4.9.200818:24
Ja cekam na 280GTX 55, dnesni se moc hrejou, zkusil jsem i od asusu 4870X2 a prestalo fungovat druhe jadro, je spatne chlazene a karta byla neskutecne hlucna, to se musi pripomenout, k cemu hlucnou kartu ze?­(ve3D opravdu jak fén­)ale jestli ta 280GTX 55 bude stat vic jak 9tis , tak na to peču a jdu do 48701GB
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200819:17
To si nevyberes, vady jsou na obou stranach. Kdyby Nvidia uvedlo 55nm jadro zvedla takty a snizila hluk, tak by bylo vhodne velmi se zamyslet nad GTX280.
Odpovědět0  0
Pali P. (103) | 4.9.200820:03
Orientačne sa dá na výpočet spotreby použiť aj ­"eXtreme Power Supply Calculator Lite­" ­- link: http:­/­/extreme.outervision.com­/psucalculatorlite.jsp
Odpovědět0  0
Lukasxxx | 13.9.200822:43
Tak nakonec jsem do téhle atiny šel ­- výrobce PowerColor a za 10300 včetně všeho. Zdroj ­(viz výše­) to zvládá, dokonce jsem pokusně zapojil další HDD ­- pátý do počtu, pustil defragmentaci,prime95 pro 4 jádra a 3dmark vantage VGA test ­(vše najednou­) a jede to, světe drž se, dokonce ani UPS APC700 nehlásí přetížení ­- má hlásit na 400W, tak je tam asi nějaká rezerva. Zdroj přitom dokonce netočí větrák ani na nejvyšší otáčky a moc nehřeje ­- zlatej Enermax. Ale jinak jsem čekal větší rachot ­- Crysis vše na ultra high s max. vyhlazováním a vsync se v poslední scéně trochu cuká, no ale když srovnám s NVidia gtx8800, to byla na tyhle nastavení v této scéně slideshow. Prostě 100% spoky a v poho :­-­) Doufám, že mi ČEZ pošle aspoň bonboniéru za ty účty...
Odpovědět0  0
M.M.X | 4.9.200811:16
Neviete aka je spotreba samotnej karty? Zvladol by ju 250W zdroj Thermaltake keby nenapajal nic ine? ­(je to taky maly 5,25­" zdroj ktory sa zasuva zpredu ako opticka mechanika a momentalne mi napaja ATI HD2900)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200811:27
To rozhodně nezkoušejte
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 4.9.200812:17
Tusim ze HD4870X2 ma sama o sobe odber v zateti nekde okolo 285W, ale rozhodne Vam nereknu kolik si bere Wattu z PCIe a kolik z pridavnych konektoru...
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 4.9.200813:12
Pokud má karta TDP 285W tak stačit bude. PCI­-E 1.1 dá kartě 75W.
Odpovědět0  0
MadMaxII (55) | 4.9.200813:31
Ja vim ze PCIe ma strop 75W, ja se bavim o tom ze neznam navrh a reseni PCB tj. jestli si z PCIe bere 0W ci 25W ci 50W ci 75W... Mimochodem tyhle pomocne zdroje do 5,25 jsem zpravidla videl s 300W, 250W je dost netradicnich, radeji si to zkontrolujte....
Odpovědět0  0
P33tros | 4.9.200810:47
V odstavci pre Unreal Tournament 3 je World in conflict tabulka...
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200811:26
Dělám revizi grafů, jelikož se mi tam připletl GeForce HD4870 :­), takže chybku odstraníme.
Odpovědět0  0
martin_ (1) | 4.9.200812:03
A nejenom to, u techto dvou je i spatne oznaceno rozliseni!!
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200812:22
WiC opravena legenda
Odpovědět0  0
Bohumil Stejskal (42) | 4.9.20089:50
testovat v rozlišení 1024 x 768 jak dělali někteří géniové na konkurenčních servrech
Odpovědět0  0
Usm (78) | 4.9.200810:30
to je pravda ­- jakožto to dělal na pcgtuningu zaritý příznivec nVidie p. Obermaier, jemuž díky tomu vyšla tato karta pouze o 10% výkonnější než GTX280 :­-­). Kdo si tuto kartu koupí, tak fakt nebude hrát v 1280x1024 případně 1440x900 :­-)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.9.200812:26
Zdeněk, ale tuším neměřil v tak nízkých rozlišeních. Blbé bylo, že výsledek založil na průměru ze všech testovaných rozlišeních, což je někdy zavádějící. Ale jinak jeho test nebyl rozhodně špatný.
Odpovědět0  0
Frano1111 | 4.9.200814:05
a prečo by nemohol spraviť priemer zo všetkých rozlišení ? tento údaj je čisto iba informácia o celkovom výkone tejto karty, neslúži ako niečo podľa čoho si má zákazník vyberať. Ten ak nemá v hlave na*rané vyberá podľa výkonu karty v rozlíšení ktoré používa. A to, že táto karta podáva nízke výkony v nižších rozlíšeniach je predsa chyba ATI a prečo by sme si mali pred týmto handicapom zatvárať oči ? je to fakt ktorý objektívny recenzent musí zohladniť !
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 4.9.200822:19
... no myslím že nemáš pravdu ... protože to je jako by jsi testoval dva vykonově rozdílná auta na maximální rychlos v obci ,mimo město, na dálnici a na okruhu a přitom dodržoval max povolenou rychlost. Nakonec by jsi maximálky zprůměroval ....


... a ptám se .. Bude auto co umí jet 260km­/h ve výsledném průměru 2× rychlejší než auto co umí jet jen 130km­/h?
Odpovědět0  0
Frano1111 | 5.9.20080:32
ja ti odpoviem protiotázkov: máš dve autá, prvé je skvelé na okruhu ale jazda v mestskej prevádze mu robí problém. Druhé auto je na okruju o niečo horšie ale v meste sa správa skvele. Ktoré je lepšie ?
Podľa výsledkov v tejto recenzii by to bolo prvé auto ale ak si vezmem celkovú užitnú hodnotú tak už situácia rozhodne nie je tak jednoznačná, nemyslíš ? je jeasné, že ak si závodník, profesionál, vyberieš si prvé auto a ak automobilový nadšenec, vyberieš si druhé. Ale chceš mi povedať, že keby si ich mal objektívne zhodnotiť a určiť ktoré je celkovo lepšie, nebral by si ohľad na slabý výkon rýchlejšieho auta v meste ?
Odpovědět0  0
.blahorodje. (71) | 5.9.20080:51
OK OK ,ja mam 9800 GX 2 , ale keby som bral teraz PC na vazne hranie , tak jednoznacne 4870 X2 , to da rozum... Kasli ci je to Nvidia alebo Ati...je to blbost­/vlastna skusenost/
Odpovědět0  0
Neználek | 8.9.200813:20
No ale ono je i v tom městském provozu lepší to okruhové auto, i když ne o tolik jako na okruzích. Jenže na městský provoz se kupuje nákupní taška a­-la Peugeot 207 a ne Ferrari.
Odpovědět0  0
Draken (24) | 9.9.200814:46
hmm pak vážně lituju ty se škodou 120 :­-­) ,
je jasný že kartám od amd­-ati a kartám od nvidie bude svědčit každá hra trochu jinak, každá z karet je navržena a optimalizována jinak­(na jinou hru­-často je i hra jednou z firem sponzována tudíž má znatelně lepší optimalizaci­(výkon­), než konkurence­)....rozhodně pokud příjde hra typu crysis tak nebude nijak obzvlášť vynikat žádná karta i když i tam takovádle trasakce ze strany nvidie proběhla a ze začátku to vypadalo že je ati už nedožene...tedy až do dneška kdy přišla řada HD48XX ,
jinak tady je výsledek jednoznačný HD4870 X2 je nejrychlejší prakticky na cokoliv...pokud ale nebudete hrát alespoň v rozlišení 1650x1080 nebo 1600x1200 pak je tahle karta zbytečnost
tedy alespoň dnes ,za rok dva ale možná budete rádi, že jste do ni šlí a budete hrát na 1280x1024 resp. 1440x900 bez AA oproti těm co chtěli ušetřit a koupily GX280­-ti si už nezahajou ...
vzpomeňte třeba na 9800Pro,X1900GT­/XT­/HD2900Pro
všechny vypadali proti konkurenci nějak tak stejně HD dokonce mnohem hůř no a porovnejte teď co si kdo na nich zahrál po dvou letech­- s FX5900 nic moc, a co s ati 9800 to bylo jiný kafe zahrál si takřka vše na vysoké detaily ,stejně jako X1900XT ta 7900 předběhla o dost koňských délek ..HD2900Pro alespoň dostihlo 8800 GTS 640MB a nabídlo stejný výkon jako HD3870...
myslím že nvidie dělá karty na 1 sezonu zatímco ati na dvě..
Odpovědět0  0
mike.cz.com | 19.9.20081:51
každý kdo si koupí tuhle kartu musí počítat s větším rozlišením... jinak ji nevyužiješ a je to zbytečná koupě. proč utratit 10k za ultra kartu, když ti na to samé při 1280x1024 stačí karta za 4 tisíce? tím pádem jsou testy v high rozlišení naprosto opodstatněné a logické....
Odpovědět0  0
Frano1111 | 4.9.200813:35
čo si slepý ? veď Zdenek túto kartu testoval ešte na väčších rozlíšeniach ako tu na SHW ! Otvorene hovorím, že Obermaiera a najmä jeho praktiky v diskusiách nemám zrovna rád ale takéto kydy aké predvádzaš neznášam ešte viac.
Odpovědět0  0
gamb.-inus | 5.9.200810:54
preco nie ? Nema hned kazdy doma 24 palcove monitory s 1900x1200. Ja mam doma 19­"LCD takze ak pozeram testy tak akualne rozlisenie je pre mna len 1280x1024, to mi uplne staci na hranie, viacej nepotrebujem, som zasadny odporca ­"sirokouhleho­" hrania na PC. A napriek tomu som majitelom Sapphire 4870 s 1GB RAM.
Odpovědět0  0
jarod72pm. | 5.9.200811:09
Souhlasím s tím že dnes je stále aktuální rozlišení 1280x1024 nebo 1440x900 a možná i víc a těch lidí co má doma fullHD rozlišení na PC monitoru je velmi malé procento a hned tak se měnit nebude ! tedy považuju tuhle diskuzi jen otevřený nic neříkající pokec protože většině na hraní dnes stačí ATI HD3870 nebo 3850 nebo GeForce 9600GT a tyhle výkoné karty budou masově dostupné a oblíbené až do doby kdy přibude více her typu crysis s nevyladěnými nároky na hardware a bude potřeba většího výkonu.
Zatím to vidím jen jako doplněk pro snoby a lidi co neví co s penězma.
ps:je dobré vědět co je nej ale nebudu to pořizovat skrz pár her či lepší procento ve výkonu.
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 5.9.200812:08
"a hned tak se měnit nebude !­" ­- tak s tímto výrokem bych byl docela opatrný. Ceny jdou docela hezky dolů a plno lidí ­(co nejsou úplně mimo IT oblast­) kolem mě už jde do 20­"-24­" místo miniatur :)
Odpovědět0  0
Klaster12 | 12.9.200815:51
Ja si osobně myslim, že procento lidí kteří si koupí 22­" monitor ­(cena 4­-8 tis­) je v dnešní době poměrně velké a bude narůstat. V mém okolí je těchto lidí poměrně dost ­(hráči vs domácnosti tak 60:40­)takže se bavíme o rozlišení 1680x1050 a to není málo !!! A já tvrdím že když hrát hru tak v nativním rozlišení, jinak je to pruda a hnus. Takže 1280 x 1024 se bude poměrně rychle opouštět, lidi jsou nenažraný :)
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 5.9.200812:02
zásadní odpůrce širokoúhlého hraní budeš holt do doby dokud si 24­" širokoúhlý nepořídíš.
(na menším jak 22­" je širokoúhlost spíš pro zlost)
Odpovědět0  0
jarod72pm. | 5.9.200812:23
ale notak PC si pustím i na 32­" LCD TV na hru i na net a nevadí mi to ale čumět z půl metra do 24­" je dost namáhavé pro oči zachytit celou plochu obrazu a když u toho sedím a koukám přímo do monitoru bohatě postačuje a ještě dlouho bude 19­" 4:3 monitor
a přeci jenom kdybych chtěl tak si natáhnu káblík a kouknu na větší vedle v pokoji .Opravdu pořizovat si ke stolíku 24­" je zoufalost když není třeba místo a když je tak si to hodím zrovna na telku ne?!
ps: není žádná výhoda širokoúhlého hraní oproti klasice + navíc starší hry jsou na tom docela fuj ­(nejsou optimalizované­) kdyby jsi to věděl ­(což ví každý kdo do toho dělá­) tak by jsi se tolik neozýval.
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 5.9.200812:44
ale to víš, že není problém pokrýt 24­" očima, to je docela nesmyslný předsudek obvykle odpůrců co si sedli k 24­"+ na chvilku. Sám ho mám už rok a půl. Jistěže nekoukáš na 24­" z půl metru, ale to bys neměl ani na 19­". FullHD 32­" není zrovna levná záležitost s kvalitní obrazovkou. Naopak, já si ho pořídil i místo televize ­(kombo duál TVtuner, předtím dva jiné­) a jsem spokojen.
Je fajn, že údajně víš co já vím a dělám, ale nemám problém i například se starším Warcraft III nastaveným na 1600x1200 ­(byť by se hodilo odzoomování, ale to je problém hry­). Kvalitní ­(pravda, dle monitoru­) přepočet k dispozici je a někdy funguje i ten na GK ­(nepoužívám­).
Vedle mám i 17­" CRT, ale používám ho jen na diagnostiku, když mě nestačí plocha 24­" ­(což bývá zřídka­).
Odpovědět0  0
skejpa (122) | 5.9.200817:59
to si delas srandu vid ? hry sou ve vetsine pripadu na sirokouhlym monitoru mnohem hezci nez na normalnim. proto uz na vsech modernich hrach jsou sirokouhla rozliseni uz v nabidce... kdepak, takova 22­'­' sirokouhla to je proste nadhera...
Odpovědět0  0
jfb | 8.9.20089:49
Oči pokryjí mnohem větší prostor do šířky, já mám 24, jsem maximálně od něj 0,5m a už mi to nepřipadá nějak extréně velké. Jinak hraji i starší hry dokonce jsem teďf dohrál diablo 2 ­(800x600­) a dalo se, i když to ž tak dobře nevypadalo, jako tenkrát, co jsem jej hrál na 17­". Ovšem nové hry jsou již na širokoújlé zobrazení připraveny a ve střílečkách je to hodně pomáhající, protože člověk opravdu uvidí dříve nepřátele než na 5:4 monitoru
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.