reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer Orbweaver: prodloužená ruka pro hráče

31.5.2013, Jan Vítek, recenze
Razer Orbweaver: prodloužená ruka pro hráče
Dnes se podíváme na jedno zařízení, které bude zajímavé především pro hráče, ale konec konců není vyloučeno, že přijde vhod také pro vážnější využití počítače. Jde o ergonomickou herní klávesnici určenou pro levou ruku, která nabídne pár speciálních funkcí.
Kapitoly článku:
Pro nastavení Orbweaveru je nutné si ze stránek výrobce stáhnout obslužný software, který byl v našem případě k dispozici ve verzi Razer Synapse v1.08.14. Razer však po instalaci před spuštěním samotné aplikace z nějakého důvodu vyžaduje, abyste si u něj zřídili účet, ale naštěstí k tomu stačí jen zadat e-mailovou adresu a heslo a následně potvrdit došlý e-mail. Tento účet naštěstí nebude muset být ověřován při každém spuštění aplikace, což zajistíme zatržením volby, ať nás aplikace nechá neustále přihlášené.





Pak už se Razer Synapse chová jako jiné aplikace tohoto druhu. Určen je přitom pro více zařízení najednou, což poznáme na dolní liště, kde dostaneme na výběr mezi více připojenými zařízeními, pokud je tedy pochopitelně máme zapojena. Hlavní okno je pak rozděleno na tři záložky - Keypad, Macros a Add On.




- klikněte pro zvětšení -


Záložka Keypad je rozdělena ještě na Customize a Lighting. V obou se můžeme přepínat mezi jednotlivými profily, které můžeme vytvářet, mazat, importovat a exportovat. Pomocí tlačítka Link Program je také můžeme přiřadit různým spustitelným souborům, aby se mohly automaticky aktivovat a my na ně nemuseli přepínat.

Profily však nejsou veškeré dělení. Každý z nich totiž může mít ještě osm sad funkcí přiřazených každé klávese, takže pod každým profilem můžeme uložit 160 funkcí jen pro hlavní klávesy nepočítaje ovladače pro palec. Tyto tzv. Keymap pak znázorní různé kombinace třech diod, jak ukazuje zachycený obrázek, což mi osobně už přijde jako zbytečně složité. Však profily se jinak od sebe než přiřazenými funkcemi v podstatě nemohou lišit, tudíž jejich další dělení na až osm sad funkcí nedává valný smysl.





Pokud se rozhodneme změnit výchozí nastavení nějakého prvku, pak na něj stačí kliknout a ten pak s nově přidělenou funkcí zesvětlá. Pro nastavení ovladacích prvků pro palec pak stačí stisknout Go to Side View na hlavní záložce, přičemž ve všech případech se objeví nabídka ukázaná na horním screenshotu. Nabídka je velmi široká. Můžeme tlačítku přiřadit funkci klávesy (včetně kombinace), myši i joysticku (to se bude hodit především pro thumbpad), předem vytvořené makro, popřípadě funkci jiné periferie od Razeru. Nechybí ani multimediální funkce, možnost spuštění nějaké aplikace a také okamžitého přepnutí na jiný profil či keymap.





Zvláštní nastavení má pak thumbpad, jejž lze přepnout mezi čtyř a osmisměrným režimem, takže tento jeden ovladač může nést dohromady až osm velmi rozdílných funkcí a maker. Jenomže toto už je na podobný ovladač také až příliš, zvlášť s výchozími funkcemi (přepínání mezi jednotlivými keymap). Není jednoduše možné se vždy bezpečně trefit tak, aby ovladač reagoval správně a dle toho, co jsem zkoušel, je to zhruba šance 50/50, a to při plném soustředění. Spíše se tedy spokojíme s tím, že tento ovladač budeme využívat především jako náhradu směrových šipek a hodit by se mohl třeba pro rozhlížení z kokpitu letounu (i když virtuální letci mají na trhu samozřejmě vhodnější periferie).

Nicméně možnosti pro nastavení kláves a ostatních prvků jsou u Orbweaveru velmi široké a s tím můžeme být jen spokojeni. V případě přiřazování maker nechybí možnost si zvolit, jakým způsobem se má provádět. Na výběr jsou klasické možnosti - jednou, vícekrát (až 99x), systém start a stop a po dobu stisku.





Co se týče nastavení podsvícení, pak zde je to velmi jednoduché. Vybrat si můžeme mezi pomalým pulzováním a nepřetržitým svícením se čtyřmi úrovněmi jasu.




- klikněte pro zvětšení -


Tvorba maker probíhá jako obvykle pomocí tlačítka Record. Stačí si zvolit název makra, způsob zaznamenání prodlevy (reálná, pevná, nulová) a pak už stačí stisknout Record a mačkat tlačítka klávesnice, myši či jiného zařízení. Následně lze makro ještě pomocí tlačítka Insert dodatečně upravovat a dosadit do něj mezery nebo další akce. A jak Razer uvádí ve svých materiálech, délka maker je neomezená. To jsem se jal vyzkoušet, ale po půl minutě zuřivého "psaní" na klávesnici mě to přestalo bavit a aplikace ještě neměla dost. Makra pak můžeme samozřejmě stejně jako profily mazat a vedle toho importovat a exportovat.

Nicméně na tomto by měl výrobce ještě zapracovat, neboť záznam nereagoval na pohyb kolečka myši nahoru a dolů. Tuto funkci můžeme sice přiřadit tlačítkům samostatně, ale když to vyzkoušíme v praxi, tak tlačítka při podržení zareagují pouze jednou, čili jeden stisk znamená pootočení kolečka o jeden krok. Musíte tedy tlačítko pustit a zase stisknout, což je problém, který by možnost zakotvení pohybu kolečka do maker vyřešila.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec narazíme na poslední záložku - Add On, která má fungovat pro stáhnutí volných profilů pro různé hry ze serveru Razeru, a to včetně speciálního GUI samotné aplikace Razer Synapse. Nicméně to si nevyzkoušíme, protože po aktivaci této funkce po mě aplikace chtěla, ať jí najdu Wow.exe. Evidentně je tedy (alespoň zatím) v nabídce jen addon pro World of Warcraft a ten jde mimo můj zájem.
reklama