reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze kapesního počítače Psion REVO

24.12.2001, Radek Bábíček, recenze
Recenze kapesního počítače Psion REVO
Dnes Vám přinášíme recenzi kapesního počítače Psion Revo, který je i přes své relativně malé rozměry vybaven klávesnicí.
Asi mi dáte zapravdu když řeknu, že dnešní doba je kapesním počítačům a nejrůznějším organizérům velmi nakloněna. Stále více lidí nosí po kapsách a příručních zavazadlech malé, přenosné počítače, které jim mohou občas velmi zpříjemnit život a ušetřit spoustu drahocenného času. Jedním takovým zařízením je i kapesní počítač Psion REVO, který se nám dostal do redakce k otestování. Jedná se o nejmenší a nejslabší třídu ze současné nabídky firmy Psion.



Obr. 1 - Psion Revo zepředu

Vzhledem zaujme

Již na první pohled na mne udělal dobrý dojem. Jeho ladné křivky nejsou ničím narušeny a kombinace tmavě-modré se stříbrnou dodává jeho vzhledu pouze na atraktivitě. Svými rozměry se podobá spíš většímu diáři, než malému počítači, od kterého můžete leccos očekávat. Pokud se rozhodnete Revo otevřít, tak vás asi překvapí důmyslný otevírací mechanismus, díky němuž se Revo rozevře na dvě části. Kromě dotekového displeje s rozlišením 480 x 160 bodů a 16-ti odstíny získáte přístup ke klávesnici s 52 klávesami. Samotný displej má dobrý kontrast. Bohužel však není podsvícen, což znemožňuje používání Reva za šera a v noci. K ovládání slouží pero, které získáte vytažením z pravého boku přístroje. Díky rozměrům přístroje, které jsou pouze 157 x 79 x 17 mm jsou klapky klávesnice poněkud malé. Z tohoto důvodu může psaní na takovéto klávesnici činit některým lidem, kteří nemají zrovna štíhlé prsty, problémy. Jinak klávesy reagují i na jemnější dotek, což může někomu vyhovovat, ale na druhou stranu je díky tomu psaní náchylnější k překlepům.


Obr. 2 - Psion Revo z boku

Komunikace

Mít pouze kapesní počítač bez možnosti přenosu souborů a dat na jiné zařízení by se asi líbilo málo komu. Naštěstí PSION Revo myslí i na tuto záležitost. Součástí přístroje je totiž infračervený komunikační port. S ním můžete komunikovat s jinými PDA přístroji nebo například s mobilním telefonem. Pokud již máte telefon s IR portem, tak jej můžete směle využít k surfování po internetu. Součástí Reva je totiž i webový prohlížeč a program pro správu vaší elektronické pošty. Další možností je připojit Revo k vašemu počítači. To se děje za pomoci kolíbky. Při otevření Reva se na jeho spodní straně odkryje komunikační port, který právě zajišťuje komunikaci mezi Revem a počítačem přes sériové rozhraní. Pomocí kolíbky lze rovněž dobíjet NiMH akumulátory, které jsou již v Psionu obsaženy.

Srdcem Reva je RISC procesor ARM710T, který tepe na 36 MHz. V porovnání s mobilními procesory Intelu, které dosahují až 206 MHz to není zrovna oslnivé číslo, ale pro provoz tohoto drobečka to bohatě stačí. Co se týče pamětí, tak máte k dispozici 8 MB paměti RAM. Revo sice obsahuje ještě 10 MB paměti ROM, ale v té je uložen operační systém a příslušné aplikace. Mezi zajímavé funkce lze zařadit ZOOM, kdy můžete obsah obrazovky zvětšovat / zmenšovat ve třech odstupňováních.

Software

To, co je pro všechny kapesní počítače Psion společné, je operační systém Epoc 32. Ten s sebou přináší mnohé výhody, jako je stabilita, možnosti komunikace a vestavěný software. Psion je navíc dodáván i s českou lokalizací, takže při práci s tímto nástrojem a jeho vestavěnými aplikacemi o angličtinu ani nezavadíte. Mezi zabudovaný software se dají zařadit takové aplikace, jako je například Word, který umožňuje snadné psaní textů i s jejich formátováním. Do tvořeného textu můžete i vkládat objekty z ostatních aplikací. Dalším programem, který vás jistě potěší, je tabulkový kalkulátor Sheet. Pokud jste příznivci Windowsovkého Excelu, tak budete mile překvapeni. Sheet je totiž takovým Excelem v kapesním vydání. Kromě standardního tvoření vzorců a tabulek umožňuje i tvorbu jednodušších grafů.

Pro organizaci vašeho času, schůzek a kontaktů máte k dispozici programy Contacts, kde ke každému jménu můžete přiřadit až 22 údajů plus poznámky, Agenda, který zastane funkci vašeho papírového diáře nebo Data, což je taková malá osobní kartotéka. Mezi další vestavěné aplikace lze také zařadit kalkulačku (Calc), poznámkový blok (Jotter) nebo přehled světových časů (Time). S pomocí programu Email lze s pomocí mobilního telefonu psát mejly odkudkoli, kde je signál. Webový prohlížeč se sice v systému nenachází, ale najdete jej na instalačním CD.

Synchronizace

Na instalačním CD najdete programové vybavení PsiWIN. Tato aplikace slouží k tomu, aby váš Psion dokázal komunikovat se systémy Windows. S jeho pomocí budete moci synchronizovat data uložená v Revu s daty v počítači. Toto se týká především správy kontaktů, osobní agendy nebo e-mailů. S PsiWinem budete moci také přenášet soubory mezi počítačem a Revem. Velice důležitá je také aplikace Convert. Vzhledem k tomu, že soubory programů Word, Sheet atd se ukládají ve zvláštním formátu, který je pro aplikace systému Windows nečitelný, tak potřebujete něco, co umožní převod mezi jednotlivými formáty. A tím je právě aplikace Convert. Dokáže převádět soubory Wordu, Sheetu a kartotéky do aplikací MS Office, Works, formátu RTF, Amipro, Dbase, FoxPro, Access nebo Quattro Pro.

Závěr

Psion Revo představuje malý, ale poměrně účinný nástroj pro organizaci a správu kontaktů a času. Oproti ostatním PDA nabízí i klávesnici, takže není problém sepsat nějaký ten dokument a následně si jej i třeba vytisknout přímo z Reva pomocí IR portu. Displej nabízí dobrý kontrast. Bohužel však není podsvícen, což použití Reva omezuje. Také mi u něj chyběla možnost rozšíření o paměťové, či jiné karty. Touto možností oplývá až řada 5. Pro méně náročného uživatele však představuje nástroj, který může díky jeho rozměrům a hmotnosti (200 g) brát téměř kamkoli s sebou.

Cena: 8 500 Kč bez DPH
Záruka: 12 měsíců

Za zapůjčení kapensího počítače Psion Revo k recenzi děkujeme firmě ProCA

reklama