reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze Radeonu X1800XL: Vítej R520!

13.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Recenze Radeonu X1800XL: Vítej R520!
Týden po oficiálním představení nových Radeonů série X1K dorazila R520 i do redakce Světa Hardware, a to konkrétně jako model Radeon X1800XL. Tato grafická karta sice není novým králem výkonu, ale nabízí mnoho zajímavých novinek včetně rapidního zlepšení kvality obrazu a technologie Avivo. V recenzi najdete nejen podrobný rozbor výkonu, ale i screenshoty s novými optimalizacemi.
Možná už to zní jako klišé, ale námi testovaná grafická karta je od společnosti Sapphire. Její pružnost ale na druhou stranu zajišťuje, že jsme jedním z prvních serverů, ne-li úplně první, který testuje finální produkt tak, jak přijde na pulty. Ostatní recenze, které vyšly zpravidla v den vypuštění grafických čipů Radeon X1K, jsou vzorky přímo od ATi, které nezřídka nesou označení "Engineering Sample".


Krabice od grafiky Sapphire má naprosto odlišný design, kterým se chce společnost přiblížit jakémusi hi-endovému stylu. Na balení převažuje bílá a proměnou prošel i značkový "emzák" (že by byl mimozemšťan něčím roztomilým, to se ale říct nedá). Na obrázku se umě skrývá i logo CrossFire, které značí, že karta je připravena pro zapojení do dual-GPU systému.


Již na první pohled je vidět, že Radeon X1800XL je poměrně velkou grafikou. To, co vidíte na obrázku, je referenční design, se kterým se budete setkávat s velkou pravděpodobností u všech vyráběných modelů. Mění se jen nálepka na chladiči.


Pokud jsou jádro a paměti zakryté chladičem, není Radeon X1800XL seshora ničím zajímavý. Ale právě chladič je věcí, kterou je třeba zmínit - je sice regulovaný pomocí ovladačů, ale přesto velmi hlučný. Ve srovnání s GeForce 7800GT má určitě nějaký ten decibel navíc a vzhledem k tomu, že karta zatím není rozpoznávána softwarem třetích stran, nelze ho regulovat.


Velmi zajímavé je srovnání se samotnou GeForce 7800GT, oproti které je X1800XL o něco delší. Navíc, jak vidíte, potřebuje pasivně chladit některé komponenty napájení, což mají u nVidie jen GeForce 6800GT, Ultra a 7800GTX. Obě tyto karty mají jednoslotové chladiče, což je jednoznačné plus.


Na zadní straně vidíte upevnění chladiče - 4 šroubky na velkém obvodu a čtyři šroubky přichytávající kříž působící jako pružina upevnění chladiče je tedy velmi dobré. Kromě toho není na zadní straně zhola nic zajímavého.


Zajímavosti začínají až po sejmutí chladiče, protože je vidět design PCB jako u žádné karty do současnosti. Hlavní odlišností je uspořádání pamětí "po jednom čipu", které je umožněno samostatnými 32-bitovými řadiči v jádru a kruhovou sběrnicí. Dále vidíte samozřejmě samotné jádro R520 a také multimediální čip ATi Rage Theater zajišťující podporu VIVO. Konektor na větrák je vlevo dole.

Pokračování popisu na další straně.
reklama